Els creadors del ‘Polònia’ ensenyaran història als nens a ‘Fuet’

  • Les plataformes de 3Cat i SX3 estrenaran demà un nou programa juvenil sobre història i mites de Catalunya · A la televisió lineal, es podrà veure el divendres pels volts de les 20.40 a SX3

VilaWeb
L'actriu Judit Martín caracteritzada com a Ermessenda de Carcassona.
Arnau Lleonart
04.02.2024 - 01:40
Actualització: 05.02.2024 - 12:00

No és cap novetat que el programa de sàtira política Polònia arrossega un bon gruix de públic infantil i juvenil, que veuen en les paròdies humorístiques una porta d’entrada a l’actualitat política catalana. Anys enrere es va fer el Crackòvia, una versió esportiva amb un to humorístic una mica més infantil, i a partir de demà el canal SX3 obre una finestra a la història, les tradicions i els mites de Catalunya amb Fuet, una nova producció de Minoria Absoluta. Un programa d’esquetxos divulgatius que a partir de demà ja es podrà mirar íntegrament a les plataformes 3Cat i SX3, i que s’emetrà setmanalment pels volts de les 20.40 al canal SX3.

“Teníem un repte: combinar comèdia, rigor i públic jove”, diu a VilaWeb Adrià Cuatrecases, director de continguts de Fuet. Molts espectadors també trobaran punts de connexió amb programes antics, com ara Història de Catalunya, la sèrie d’animació conduïda per l’emblemàtic Dragui emesa entre el 1988 i el 1989, i La memòria dels Cargols (1999), que Cuatrecases reconeix que han pres de referència: “De fet, una de les seccions fixes de cada episodi és una sitcom sobre els Garcia, la història d’una família ficcionada que va passant per diferents moments de la història: de l’època romana, que comencen essent esclaus, fins a l’últim episodi, que aborda la transició i els Jocs Olímpics.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Encara que els espectadors trobaran punts en comú amb el Polònia, com ara els actors Judit Martin, Cesc Casanovas, Jordi Soriano, Xavier Serrano, Marc Rodríguez i Alba Florejachs, i seccions directament inspirades en aquell programa, Cuatrecases remarca que no s’ha de veure com un subproducte de Polònia, sinó com un programa diferent amb un llenguatge i estètica propis. També hi ha guionistes i actors que no hi tenen res a veure, com ara Tamara Ndong, Alba Munuera i Magí Coma.

El programa gira al voltant del Fuet, un gat extraterrestre que s’ha perdut en l’espai-temps a Catalunya, i dues extraterrestres que el cercaran en diferents moments històrics clau, interpretades per Florejachs i Ndong. “És un programa que agradarà tant a nens com a adults, rius molt i hi ha molta informació”, diu Florejachs. Al començament de cada episodi, l’home del temps, interpretat per Marc Rodríguez, introdueix de manera didàctica el context històric de cada època per a després poder fer-ne broma.

“Hem treballat molt el rigor històric. No solament els guionistes, que han fet una feina ingent de documentació, sinó que els guions han estat supervisats per tres historiadors”, diu Cuatrecases, que remarca que han anat amb peus de plom. “Era imprescindible”, afegeix. Això no vol dir, evidentment, que no juguin amb la ficció històrica o que hi hagi anacronismes, com ara convertir en tik-toker Guifré el Pilós, explicar les Homilies d’Organyà en un vídeo d’una booktuber, convertir Franco en un gamer, o que Lluís XIV de França faci un unboxing del Tractat dels Pirineus i comenti quins territoris ha adquirit.

“És un programa molt interessant de veure en família. Primer, perquè és divertit per a tothom, i després, perquè si genera curiositat en les criatures se les pot acompanyar per indagar-hi més o explicar-ho amb més detall”, acaba Cuatrecases.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any