Fragment: ‘Segons l’estació. George Sand i Llorenç Villalonga’, de Sebastià Perelló

  • Lleonard Muntaner publica aquest assaig del qual us oferim un fragment

VilaWeb
Redacció
22.12.2018 - 22:00
Actualització: 22.12.2018 - 22:16

Lleonard Muntaner Editor acaba de publicar l’assaig Segons l’estació, de Sebastià Perelló, on l’escriptor acara dos textos: Un hivern a Mallorca, de George Sand, i Un estiu a Mallorca, de Llorenç Villalonga. Dos volums que Perelló dissecciona per constatar com han conformat el present i la mirada actual que es té de l’illa.

Podeu llegir-ne un fragment.

L’editora Maria Muntaner Gonzàlez explica del llibre:

«El volum Segons l’estació. George Sand i Llorenç Villalonga és hereu, en realitat, d’un primer llibre, Els darreres de l’illa. Literatura de viatges i les Illes Balears, que editàrem el 2014 i on Sebastià Perelló tractava un dels temes que més l’han obsedit d’ençà que ens coneixem: la literatura de viatges i, sobretot, de quina manera els viatgers han escrit també les Illes Balears, en tant que n’han configurat una imatge, una fesomia que, en molts casos, hem acabat fent nostra.

Aleshores ja parlàrem de la possibilitat de publicar un text que podria ser germà d’aquest primer o, com a mínim, un capítol extens. A Segons l’estació, Perelló acosta la lent i exemplifica, amb dues obres com Un hivern a Mallorca, de George Sand, i Un estiu a Mallorca, de Llorenç Villalonga, bona part d’allò que havia exposat en el primer volum. Tant en un com en l’altre m’interessava molt la seva visió de la insularitat com a mite literari i, en el cas del volum que acabam de publicar, la lectura que fa d’Un hivern a Mallorca, una obra que ha esdevingut emblemàtica de la literatura de viatges a les nostres illes. Perelló manté que el llibre de George Sand no és un llibre sobre Mallorca, sinó que el bessó de l’obra és, de fet, la decepció; és un llibre sobre la frustració que sents quan viatges a un lloc i les expectatives que hi tenies posades no es compleixen. També em semblà molt pertinent com relaciona tot aquest fil imagològic amb el nostre present, com aquestes i altres obres han acabat construint-nos i servint, sense anar més lluny, l’espai turístic en què ens hem convertit.»

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any