Foment i Pimec firmen un acord sobre la representativitat però mostren desavinences en la interpretació del text

  • Les patronals signen una treva de 10 anys i es comprometen a actuar amb 'unitat d'acció'

VilaWeb
ACN
15.03.2019 - 14:18
Actualització: 15.03.2019 - 15:33

Els presidents de Foment del Treball, Pimec i el secretari general de Fepime, Josep Sánchez Llibre, Josep González i César Sánchez, han escenificat avui a fi del conflicte de gairebé dues dècades per la representativitat empresarial d’aquestes entitats a òrgans mixtes amb l’administració pública. Totes les parts han qualificat la signatura d’històrica però no han pogut evitar mostrar desavinences en la interpretació del text en la roda de premsa posterior a la firma de l’acord.

El document estipula que les patronals han de mantenir unitat d’acció i tenir una representació institucional paritària ‘a tots els efectes’ i estableix una distribució, sense perjudici d’aquests dos conceptes, segons la qual Foment representa el 58% de l’empresariat i Pimec el 42%, uns percentatges que s’aniran acostant a la paritat de manera progressiva.

És en aquest punt en el qual els presidents de Foment del Treball i de Pimec han mostrat diferències en la interpretació del text. Per Sánchez Llibre, aquest 58% de representativitat representa ‘la fortalesa i la musculatura de les patronals’ i comportarà, que la organització que presideix rebi, per exemple, més subvencions. ‘Hi ha una patronal que és Foment i Fepime i que nosaltres definim com la gran patronal de Catalunya i això ho denota el percentatge’, ha dit Sánchez Llibre.

En canvi, González ha mostrat una opinió diferent i ha defensat que la ‘paritat’ s’aplicarà a tots els efectes de representativitat institucional, i això també en el cas de les ajudes públiques. El president de Pimec ha atribuït el percentatge superior que el cinquè punt de l’acord estableix per a Foment a un ‘respecte’ per una ‘entitat que té una antiguitat’.

Fonts del Departament de Treball, que ha exercit de mediador en tot el procés, han reiterat que, a efectes pràctics, les dues patronals estaran representades de forma paritària en les institucions. L’acord, assolit amb la mediació de Treball, té una durada de deu anys i implica la renúncia de Fepime com a organització empresarial més representativa, així com el reconeixement de la seva vinculació a Foment del Treball.

Fins ara, Foment del Treball tenia un 60% de la representativitat, Pimec un 25% i Fepime, la patronal de les petites i mitjanes empreses inscrita dins Foment, un 15%. Pimec, però, va passar a reclamar un 50% de la representativitat i que es tinguessin en compte el nombre d’afiliats i no el pes de les empreses, tal com demanava Foment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any