Festival Barcelona Poesia i l’excepcionalitat del fet quotidià

  • Comença una nova setmana de la poesia de Barcelona, amb més de quaranta actes i amb la participació de poetes com ara Antònia Vicens, Lydia Lluch, Joseba Sarrionandia, Raquel Santanera, Francisco Ferrer Lerín, Raquel Lima i Perejaume

VilaWeb
Els comissaris d'aquest Festival Barcelona Poesia: els poetes Maria Callís i Manuel Forcano
Montserrat Serra
13.05.2024 - 21:40
Actualització: 13.05.2024 - 22:49

Del 15 al 22 de maig es farà el Festival Barcelona Poesia, enguany dirigit pels poetes Maria Callís i Manuel Forcano. El programa aplega 44 activitats, amb la participació de poetes i artistes com ara Antònia Vicens, Lydia Lunch, Joseba Sarrionandia, Raquel Santanera, Annemariearie Ní ChurreáinFrancisco Ferrer Lerín, Raquel Lima, Perejaume, Anja Golob, Abdellatif Laâbi, Teresa Pascual, Eduard Olesti.

Enguany, segons que han explicat els comissaris en una conferència de premsa al Verger del Museu Marès –un dels espais emblemàtics d’aquest festival de poesia–, el programa gira entorn de la senzillesa, la concreció i la quotidianitat dels gests (que, justament “perquè ens són comuns i habituals, poden descloure amb el vers el que tenen d’excepcionalment humà”). Maria Callís ha explicat: “S’ha cercat l’excepcional quotidianitat de la poesia que el desgast de les paraules a vegades no ens deixa veure.” I per expressar aquesta poètica s’han servit de quatre imatges de l’artista Fina Miralles, que les ha cedides al festival, on es veuen mans en gests quotidians com ara rentar-se-les en una pica. Perquè la intenció és “fer brillar la poesia en els gestos quotidians, per palpar la poesia”. Ens ho diuen així els comissaris: “Obriu les mans, mireu-vos els palmells, meravelleu-vos: als racons més coneguts de cadascú i de cada cosa hi ha, si les sabem veure, la noblesa, la poesia.”

El pregó d’Antònia Vicens i l’actuació de Lydia Lunch

La inauguració del Barcelona Poesia d’enguany anirà a càrrec d’Antònia Vicens, premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2022, que farà el pregó que s’anuncia amb el títol “Llàgrima, oli, sal”. Serà la porta que obrirà demà una nit llarga al Paral·lel 62. Perquè el seguirà l’espectacle Barcelona Ratafia, ideat i dirigit per Eduard Olesti, en què participaran els poetes guanyadors dels premis més importants del país, en el festival de l’any passat: Mireia Calafell (premi Carles Riba 2023), Marina de Cabo (premi Ciutat de Palma 2023), Jordi Solà (premi Miquel de Palol 2023), Hug Casals (premi Amadeu Oller 2023), Irene Tarrés (premis Octubre de poesia 2023) i Joan Tomàs Martínez (Jocs Florals de Barcelona 2023). Poetes que aniran acompanyats per una proposta escènica amb Núria Martínez-Vernis, Oriol Sauleda, Núria Coromines, Francesc Ribes Renshaw i Quimet Pla. I tancarà aquesta nit elèctrica la performança poètico-musical de la novaiorquesa Lydia Lunch, artista que ha tingut un lligam molt fort amb Barcelona, acompanyada de la percussió d’Ian White, Gallon Drunk i Big Sexy Noise.

Paral·lel 62 serà un dels escenaris principals del festival, juntament amb els Jardins de la Casa de la Misericòrdia, el Verger del Museu Frederic Marès i el Palau de la Música Catalana.

Dijous, dia 16, es farà la cerimònia de lliurament dels Jocs Florals de Barcelona, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, a l’escriptor Adrià Targa, pel seu recull de poemes Acròpolis. I el dimecres 22, al Palau de la Música Catalana es farà el XXXIX Festival Internacional de Poesia de Barcelona.

La vetllada poètica del Festival Internacional de Poesia al Palau de la Música

Barcelona Poesia es clourà amb el tradicional Festival Internacional de Poesia al Palau de la Música. Hi intervindrà la poetessa eslovena Anja Golob, el marroquí Abdellatif Laâbi, el basc Joseba Sarrionandia, la catalana Raquel Santanera, i Francisco Ferrer Lerín, vingut de Jaca. La poesia s’agermanarà amb la llum i la música en un espectacle creat per Aurora Bauzà i Pere Jou, en un paisatge sonor i visual únic.

Imatge de Fina Miralles per al cartell del festival.

Produccions pròpies

Enguany s’entrenaran dos espectacles encarregats pel festival: Titó. 46 Minuts en la vida de l’alba, basat en un poema de l’escriptora anglesa Alice Oswald, traduït per Jaume Coll Mariné. És una lectura dramatitzada de Laura Pau, amb composició musical d’Aleix Puig (Quartet Brossa) i Manolo Martínez (Astrud), amb la interpretació del quartet de flautistes de bec Windu.

Procedent de la xarxa de festivals europeus de poesia, Versòpolis, arriba la irlandesa Annemarie Ní Churreáin, i la cantant i compositora mallorquina Mar Grimalt, en un espectacle també fet expressament per al festival que fusiona la poesia i les composicions musicades de les artistes.

Maridatges poètics

Entre els espectacles on trobem la poesia combinada amb una altra art, els comissaris destaquen l’espectacle Xant de Cabrota, amb el poeta i pastor andorrà Arnau Orobitg i el músic Arnau Obiols, jugant amb el cant dels ocells i la improvisació. També es podrà veure el joc de lectures entre el poeta Andreu Gomila, l’actor Toni Gomila i el músic Eduard  Iniesta. I la poesia d’Anna Gual que maridarà amb la música de la cantant i guitarrista Angeladorrrm (Àngela Balcells).

Poesia a pèl

A Tornar la veu a aquells que un dia foren, Mònica Miró, llicenciada en filologia llatina, escriptora i divulgadora del món clàssic, farà una lectura de poemes epigràfics llatins entre les ruïnes de la domus romana del carrer de Sant Honorat.

L’artista i poeta Perejaume i el poeta Carles Rebassa, amb les seves creacions, convergeixen en el recital i conversa Verger desclòs. I la poeta portuguesa Raquel Lima i Meritxell Cucurella-Jorba parlaran de la seva poesia i de l’activisme artístic i recitaran els seus versos, en català i en portuguès.

Crònica d’una expulsió, una antimanifestació i celebracions

Entre les propostes més sucoses es destaca l’espectacle Barcelona porqueria: crònica d’una (H)expulsió, amb Laia Carbonell, Raquel Santanera i Maria Sevilla, que són les programadores actuals d’un espai que era patrimoni poètic de la ciutat, el cicle de recitals de l’(H)original, ara traslladat a La Deskomunal del barri de Sants. I també serà sonat l’homenatge a la poetessa Ester Xargay, que es va morir aquest mes de gener, que l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana presenta com una Ant(i)manifestació paraparèmica.

Se celebren el centenari del naixement de Vicent A. Estellés i el de la mort de Joan Salvat-Papasseit. Per a festivar Estellés s’han organitzat dos actes: un concert de la cantant i compositora Sandra Monfort, i l’acte commemoratiu A mamar tots els versos!, amb una paella popular i un espectacle poètico-gastronòmic en què el músic i activista cultural Marc Sempere (Compartir Dona Gustet) anirà cuinant una paella mentre els poetes Alba Camarasa, Pau Sif, Eduard Marco i Sebastià Alzamora recitaran versos d’Estellés.

I quant a Salvat-Papasseit, es proposa un espectacle performatiu amb la creació en directe de dibuixos a càrrec de l’artista Joma, mentre la rapsoda Anna Maluquer recita poemes de Salvat i Elisabet Franch els acompanya amb la flauta. El títol de l’espectacle, Sageta de foc.

En la Nit dels Museus

El dia 18, que és la Nit dels Museus, s’escau enmig del festival Barcelona Poesia i per això uns quants actes es fan en espais museístics, com ara la Fundació Tàpies, el MUHBA i la Vil·la Joana.

Per a saber-ne més

La crònica diària dels actes del festival es podrà seguir en un pòdcast que anirà a càrrec de Mentrimentres, amb Bernat Reher, Joan Rius i Berta Galofré, que també entrevistaran molts dels protagonistes i miraran d’anar més enllà dels recitals i espectacles per complementar-los.

Podeu consultar tot el programa de Barcelona Poesia 2024.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor