Torna el festival Arrels, després de catorze anys, per reivindicar els pobles menuts

  • El festival es farà, per primera vegada, a la Vall d’Ebo, un dels pobles de la Marina Alta en risc de despoblament

VilaWeb
La Vall d'Ebo (fotografia cedida per Annabel Nadal).
Laura Escartí
09.05.2024 - 21:40
Actualització: 10.05.2024 - 21:51

El festival Arrels se celebra, després de catorze anys, per a recuperar l’esperit de l’aplec Arrels, que es va fer a la comarca de la Marina Alta entre el 2006 i el 2010. Pep de la Tona, el nou grup de Josep Nadal, ha volgut impulsar aquesta festa per presentar el seu primer disc, El temps de la calor. El lloc que han triat és la Vall d’Ebo, i no ha estat una elecció casual. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @arrelspv

El disc parla, precisament, de tornar al poble, de les arrels, i de les condicions en què viuen aquests pobles. La Marina Alta és una comarca aclaparada pel turisme, especialment a la costa, i pel despoblament, a les valls de l’interior. És el cas de la Vall d’Ebo. Hi ha uns 240 empadronats, però, segons la batllessa, Sara Moll, que hi visquen tot l’any n’hi ha uns 150, o menys. A més, fa dos anys hi hagué un incendi que va arrasar més de 12.000 hectàrees. Per a un poble com Ebo, que s’hi faça un festival com aquest és una gran alegria.

“Estem molt contents, perquè ens agrada molt participar en tot”, diu Moll. “Nosaltres som un poble en risc de despoblament extrem, ens interessa fer-nos conèixer i potser a la gent que vindrà li agradarà el poble, hi veurà alguna oportunitat, i decidirà vindre-hi a viure. Sempre és positiu que ens donen visibilitat.”

Per al projecte de Pep de la Tona, presentar el disc a Ebo també era una qüestió de coherència amb el missatge, de compromís i fets. “Quan vam pensar de presentar el disc i de fer una cosa conseqüent amb les lletres, vam pensar que Ebo era un lloc simbòlic, pel que significa l’essència de la Marina. També perquè és al costat de Pego, i ha tingut dos incendis forestals molt salvatges aquests últims deu anys. Volíem connectar amb la gent de les zones rurals, que a vegades se sent oblidada pel sistema”, explicava Josep Nadal en aquesta entrevista de VilaWeb.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @arrelspv

Arrels reivindicatives

Annabel Nadal, promotora de concerts i organitzadora de l’Arrels, explica que la iniciativa surt de la necessitat de tornar a mobilitzar la gent. Els aplecs anteriors també van nàixer amb un caràcter reivindicatiu, sobretot per mirar d’aturar els projectes urbanístics que amenaçaven la comarca, com ara l’ampliació del port de Xàbia. La Gossa Sorda hi tocava cada any, desinteressadament. Amb la crisi del 2008, els projectes es van aturar, i la música en català al País Valencià va començar a agafar força i a entrar en uns altres circuits, més cars. Tot això va fer que les associacions implicades deixassen d’organitzar els aplecs, i la gent va centrar els esforços en unes altres lluites.

“Sembla que no han canviat tant les coses”, diu, tanmateix, Annabel. El fet és que a Pego hi volen fer un camp de golf i un pla per a construir-hi 2.000 cases –més 800 a Xaló i Llíber– i que els recursos són al límit. Justament avui unes quantes organitzacions convoquen una concentració a Pego en defensa de l’aigua de la marjal. “Som una comarca amb 100.000 cases de segona residència i 75.000 de primera residència. Encara en volen més? No té trellat. És per això que fem l’Arrels. Revivim totes les associacions que anàvem contra l’edificació desaforada de la nostra comarca.” Amb tot, assenyala que l’Arrels s’encara més a la qüestió del despoblament i de la manca d’oportunitats, de la gent que torna a la comarca però que no hi troba un lloc de faena digne.

A més a més, en l’àmbit musical, Annabel i Josep, que són germans, es preguntaven per què els grups havien d’anar a tocar sempre als mateixos llocs i als mateixos festivals. Consideraven que era una manera de deixar aïllada molta gent. Per això reivindiquen la presència dels pobles menuts i la importància d’anar-hi a tocar.

Més enllà dels concerts

A banda la presentació del disc de Pep de la Tona, hi actuaran JazzWoman, Quinto, Blat, Arsènic, Kela i Dj Macondo. Però el festival va més enllà dels concerts. S’hi han organitzat tot un seguit d’activitats per a tots els públics, en què participen associacions del poble i la comarca.

L’associació contra el despoblament Ebo Viu oferirà sopar de pa i porta avui. Demà l’associació de jubilats farà la tradicional olleta d’Ebo per a dinar. Al matí també hi haurà una passejada etnobotànica amb Endèmica Natura, per a descobrir les herbes comestibles que es poden trobar per aquests verals. En acabar la passejada, començarà el taller infantil Zoo il·lustrat i una fira d’artesania i productes de la terra. A més, hi haurà un tast de vins –procedents de parcel·les recuperades– i embotits de la Marina.

Amb tot, Annabel assenyala que és complicat econòmicament d’organitzar un acte d’aquestes característiques en un poble com Ebo, que té un ajuntament menut amb recursos limitats. Però espera que s’encenga una espurna perquè uns altres col·lectius s’animen a fer-ho més endavant. “Ací col·laborem tots els veïns del poble, anem tots a l’una. Estem molt contents, ens agrada participar en tot, la gent està molt il·lusionada. Pensem que és una gran oportunitat per a tots, per a Josep, que està molt involucrat en el territori, per a nosaltres i, sobretot, per a reivindicar que els pobles menuts també existim”, diu la batllessa. “Que vinga molta gent, som ací per a rebre’ls”, acaba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @arrelspv

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any