La UE crearà una unitat militar europea amb fins a cinc mil soldats

  • L'objectiu és que comenci a fer exercicis conjunts l'any vinent i que estigui plenament operatiu el 2025

VilaWeb
Redacció
21.03.2022 - 18:36
Actualització: 21.03.2022 - 19:36

Els ministres d’Afers estrangers i de defensa dels 27 estats de la Unió Europea han aprovat la proposta de creació d’una Força europea de desplegament ràpid de fins a 5.000 soldats, el que es considera l’embrió d’un futur exèrcit europeu. El projecte neix a partir d’un pla de Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea per a afers estrangers i política de seguretat, que va començar a preparar abans de la guerra d’Ucraïna.

La idea de fons del projecte és que els estats membres de la Unió Europea tinguin una aliança militar similar a la de l’OTAN, que actualment és la principal responsable de la defensa col·lectiva d’Europa. Aquesta Força europea podria intervenir de manera autònoma i urgent en resposta a amenaces imminents o a situacions de crisi fora de la Unió Europea.

La nova doctrina militar europea haurà de ser ratificada pels caps d’estat i de govern dels 27 durant la cimera que se celebrarà dijous i divendres a Brussel·les. L’objectiu és que aquesta primera unitat militar europea comenci a fer els seus exercicis conjunts l’any vinent i que estigui plenament operatiu el 2025.

En una compareixença de premsa, Borrell ha dit que el pla aprovat és el resultat de dos anys de feina, i ha remarcat que no és a reacció de la guerra d’Ucraïna: “No és una resposta a l’agressió militar russa a Ucraïna. És la resposta al sentiment que la Unió Europea ha d’estar més implicada.” Amb tot, ha deixat clar: “Europa està en perill, això és obvi.” I ha dit que la guerra és un moviment tectònic al paisatge geopolític europeu. “La nostra reacció a la guerra ha demostrat que la Unió Europea pot actuar amb unitat i fermesa. Avui hem adoptat la brúixola que ho confirma”, ha afegit.

Amb tot, ha dit que la intenció no és pas crear un exèrcit europeu unificat, i que els diferents exèrcits de cada estat membre continuaran existint. “Però hem de treballar junts, coordinats i amb una despesa més racional, per a poder reaccionar ràpidament”, ha dit.

Segons Borrell, la despesa en defensa sumada de tots els estats de la Unió Europea és quatre vegades major que la de Rússia, però clarament no amb la mateixa eficiència. “Gastem tant com la Xina. Però una estructura militar integrada no és com una altra amb vint-i-set parts.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any