Borrell pressiona a favor d’un exèrcit europeu: “Europa és en perill”

  • Els ministres de Defensa i d'Afers Estrangers dels estats membres de la UE debatran dilluns un document que argumenta la necessitat de crear una aliança militar europea

VilaWeb
Redacció
10.11.2021 - 14:10
Actualització: 10.11.2021 - 23:13

L’alt representant de la Unió Europea per a afers estrangers i política de seguretat, Josep Borrell, té previst de presentar a la Comissió Europea un informe encoratjant a construir una acció militar conjunta a l’estranger, que inclouria una unitat de crisi, segons que informa l’agència Reuters. Aquest informe exposa que els estats membres de la Unió Europea haurien de tenir una aliança militar similar a la de l’OTAN, que actualment és la principal responsable de la defensa col·lectiva d’Europa. Segons la mateixa agència, Borrell avisarà amb contundència: “Europa és en perill.”

Els ministres d’Afers Estrangers i de Defensa dels estats membres de la UE abordaran dilluns aquesta qüestió, amb l’objectiu d’acordar un document polític definitiu al març. L’informe que presentarà Borrell avisa que malgrat que els països europeus tenen unitats militars altament entrenades i desenvolupades tecnològicament, els recursos es multipliquen si formen 27 exèrcits. A més, diu que els estats membres són lluny dels Estats Units, amb més capacitat logística i de comandament i control.

El document cita d’exemple de conflicte en què hauria d’intervenir aquest exèrcit comú europeu les fronteres europees amb allò que consideren “estats en fallida”, a les quals la UE podria haver d’enviar militars o ajudar a evacuar ciutadans.

Un dels promotors principals d’aquest exèrcit comú és Emmanuel Macron, president francès, encoratjat per la preeminència del seu país a la UE després del Brexit. També hi ha donat suport Joe Biden, president dels EUA, que creu que d’aquesta manera es reforçaria l’aliança atlàntica.

Al pròleg del document, Borrell encoratja a actuar de pressa i diu que aquest informe no és com uns altres del mateix assumpte que s’havien presentat abans. “La diferència és la velocitat amb què canvia el context geopolític. Això fa que la necessitat de moure’s sigui més gran”, diu. I afegeix: “Totes les amenaces a què ens enfrontem s’intensifiquen i la capacitat dels estats membres individuals per fer-hi front és insuficient i disminueix.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any