NOVA YORK, 14 (EUROPA PRESS)

El rival de Hillary Clinton per a la nominació presidencial del Partit Demòcrata, Bernie Sanders, ha reivindicat aquest dilluns les mobilitzacions contra la “intolerància” del president electe dels Estats Units, Donald Trump.

“Tenim la Primera Esmena (que garanteix la llibertat d’expressió). La gent està enfadada. La gent està molesta i volen expressar que estan molt espantats i molt, molt en desacord amb el senyor Trump, qui ha convertit la intolerància en la pedra angular de la seva campanya”, ha apuntat en una entrevista amb el diari ‘USA Today’.

Per a Sanders, el que els manifestants estan dient és: “Senyor Trump. Hem arribat massa lluny en la lluita contra la discriminació i la intolerància en aquest país. No anirem cap enrere i si vostè segueix endavant, ens tindrà davant”.

Davant de la pregunta de si creu que hauria derrotat Donald Trump si hagués estat ell i no Clinton el candidat demòcrata, Sanders ha respost amb diplomàcia. “Sempre és fàcil fer l’alineació els dilluns. La resposta és… no ho sé. Ningú ho sap. És evident que m’hauria agradat tenir l’oportunitat. Algunes enquestes apunten que hauria estat així”, ha contestat.

En qualsevol cas ha assenyalat al sistema electoral, al Col·legi Electoral, sobre el qual ha demanat una reflexió. “El Col·legi Electoral ha fet president un home que no ha estat el més votat”, ha argumentat referint-se que Clinton ha estat la guanyadora en vot popular. “És auna cosa del que hem de debatre en profunditat. Aquesta campanya s’ha decidit en 15 estats. Els estats decisius. El meu estat, Vermont, és un estat de majoria sòlida demòcrata. Ningú li va prestar atenció. Wyoming és un estat republicà. Ningú ha prestat atenció a Wyoming. Està bé així?”, s’ha plantejat.

També l’han interrogat per les seves “coincidències” amb Trump i Sanders les ha reconegut. “Hi ha coincidències. Trump va comprendre molt bé que hi havia molta gent enfadada. Senten que l’economia d’aquest país no està funcionant per a ells”, ha apuntat. Fins aquí les afinitats: “Trump és molt feble, és ‘ahistòric’ pel que fa a la falta de concreció a totes les seves propostes”.

“Clinton tenia 87 propostes diferents, totes ordenades, i Trump responia amb un ‘Ho farem genial. Serà excel·lent, de veritat’. De què està parlant? ‘Excel·lent, de veritat’. Sense detalls, sense res”, ha criticat. Per a Sanders, tota la campanya es reduïa en els mitjans a un simple “safareig polític”: Correus de Clinton i “l’actitud de Donald Trump amb les dones”.

El senador ha recordat els bons resultats aconseguits pels republicans no només en les presidencials, sinó també al Congrés i a nivell estatal. “La gent es pregunta com un partit polític que vol abaixar els impostos als multimilionaris –el que ningú defensa–, que vol retallar els serveis públics per als treballadors (…), els membres del qual ni tan sols creuen en el canvi climàtic… com dimonis pot guanyar eleccions aquesta gent? Els dirigents demòcrates actuals no ho saben i és el moment d’un canvi profund…”, ha argumentat.

Per a Sanders, l’important era plantejar-se preguntes com “Per Què hi ha menys classe mitjana? Per què som l’únic país important sense permís familiar? Per què els nostres fills no es poden permetre anar a la universitat?”. “Aquestes són les coses de les quals hem de parlar. Parlen d’això les empreses de mitjans de comunicació? No”, ha postil·lat. En aquest sentit, ha subratllat el “conflicte entre guanyar diners i mantenir un debat seriós sobre qüestions que afecten la classe treballadora”.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb