Esquerra Republicana, tancada en la presó que el partit mateix ha construït

  • Això que passa és la constatació del fracàs d'una aposta política que ha arribat fins a l'extrem de trencar la unitat de l'independentisme i causar el desencís de la població sense aconseguir a canvi ni tan sols la seua llibertat personal

Vicent Partal
17.02.2023 - 21:40
Actualització: 18.02.2023 - 11:21
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Fiscalia Superior de Catalunya va demanar ahir set anys de presó, trenta-dos anys d’inhabilitació i una multa de trenta mil euros per al diputat d’ERC Josep Maria Jové, ex-secretari general de la Vice-presidència, i sis anys de presó, vint-i-set d’inhabilitació i una multa de vint-i-quatre mil euros per a Lluís Salvadó, dirigent també d’ERC, ex-secretari d’Hisenda i ara president del Port de Barcelona. Tots dos són acusats d’haver preparat el referèndum del Primer d’Octubre i d’haver planificat la creació de les estructures d’estat, per la qual cosa estan acusats de malversació, prevaricació i desobediència.

La recent reforma del codi penal impulsada per Podemos, el PSOE i Esquerra Republicana va ser presentada com un gran salt endavant en el procés de desjudicialització del conflicte català i com un èxit de la taula de diàleg. Tothom assumia que amb aquella reforma Oriol Junqueras podria presentar-se a les eleccions i que no hi hauria penes importants, segur que no serien penes de presó, per a la segona fila del govern que encara espera judici. És a dir, per a Jové, Salvadó i tots els altres.

El senat espanyol va aprovar de manera definitiva la reforma del codi penal el 22 de desembre de l’any passat, és a dir, que encara no han passat ni dos mesos. Però els resultats ja són a la vista de tothom. Oriol Junqueras restarà inhabilitat fins al 2031, igual com ho estava abans de la reforma, i a Jové i Salvadó els demanen set anys i sis de presó, també com si la reforma no hagués existit. És evident, doncs, que la reforma no ha servit per a res. Més i tot: que la famosa desjudicialització no existeix. Que la taula de diàleg, en conseqüència, no ha aconseguit res.

Cal remarcar en aquest sentit que, potser perquè no té cap més alternativa, Esquerra Republicana mira de portar el relat mediàtic cap a un presumpte enfrontament entre el poder judicial i el poder polític espanyols, un enfrontament que és igual d’inexistent. Ahir, el ministre de la Presidència espanyol, Félix Bolaños, va dir que la petició de la fiscalia per a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó era una prova que “els fets del 2017 a Catalunya eren delicte aleshores i continuen essent-ho avui”. El mateix discurs que la Moncloa va fer servir fa uns dies, quan es va saber que Junqueras no es beneficiaria pas de la reforma del codi penal. Amb aquestes declaracions, distingir entre el poder polític i el poder judicial és un exercici de funambulisme, en tot cas.

El problema d’Esquerra Republicana és que viu, literalment, tancada en la presó que ha construït. D’ençà de fa cinc anys, la justificació de totes les seues actuacions polítiques ha estat sempre la mateixa: assegurar als ciutadans que el diàleg amb els socialistes espanyols portaria a la desjudicialització del procés, a l’amnistia i a l’exercici de l’autodeterminació. I que calia abandonar la via de la confrontació per aconseguir que l’estat espanyol entengués que hi havia una possibilitat de superar el conflicte. Durant anys, això ha estat una hipòtesi política, per tant, defensable, però ara som davant de fets consumats i la cosa canvia. Perquè aquests fets deixen sense explicació possible el partit republicà, despullen l’error de la seua estratègia i, també, qüestionen la seua capacitat negociadora.

En aquestes circumstàncies, ERC necessitaria fer un exercici d’humilitat i reflexionar. No és tan sols que s’equivocaven, que això ens pot passar a tots, i no és tan sols que negociaven malament, que ningú no té garanties de negociar bé sempre. És que, a més, perseguien qualsevol posició crítica com si els anés la vida. És molt feridor recordar avui què deien ERC i els seus satèl·lits mediàtics i socials ben engreixats arran de la manifestació convocada per l’ANC contra la reforma del codi penal i els nous delictes que incorpora. Als crítics amb el que feien, com aquest diari, ens van arribar a acusar d’antipolítics i fins i tot de trumpistes. I és públic i notori que fins el dia mateix de la manifestació van fer tant com van poder perquè fracassés.

Això que passa davant els ulls de tothom és la constatació del fracàs d’una aposta política, la constatació que han arribat fins a l’extrem de trencar la unitat de l’independentisme i causar el desencís de la població sense aconseguir a canvi ni tan sols la seua llibertat personal. Ahir Esquerra va fer un contacte amb la premsa i a Marta Vilalta li van demanar fins a tres vegades sobre les declaracions del PSOE i del govern espanyol elogiant les condemnes demanades contra Jové i Salvadó i felicitant-se’n. I ni una sola vegada va eixir de la boca de la portaveu d’Esquerra una paraula crítica amb el govern de Pedro Sánchez ni amb el PSOE.

Fer marxa enrere de tot això no és, no serà, gens fàcil per a Esquerra Republicana, suposant que ho vulga fer. Però continuar tancat en la presó que el partit mateix ha construït, forçat a lloar el PSOE faça el que faça i enganxat als socialistes com a única perspectiva de futur a mi em sembla que comença a ser, de manera força evident, una alternativa pitjor encara.

 

PS. Com sempre, Josep Casulleras Nualart ho explica amb unes dades i una documentació que no es poden disputar: “Del diàleg al càstig: el calendari implacable de la història d’un engany

VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors, perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent.

 

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
17.02.2023  ·  22:12

Gràcies Sr. Vicent Partal perquè avui heu parlat clar i català.

Sílvia Valls
Sílvia Valls
17.02.2023  ·  22:17

El trilerisme polític d’esquerra republicana a arribat a uns extrems més que patètics. Que ens diguin que tenen els espanyols d’ells per deixar-se humiliar d’aquesta manera. I el que és pitjor, deixar que ens humilien a tots els votants de l’1 d’octubre. Nomes desitjo que ho paguin ben car. Els vull perdre de vista ja!!!

xavier solaní
xavier solaní
17.02.2023  ·  22:24

No hi ha cap engany ni sorpresa. Fa anys que ho sabem, es van vendre, res nou, per uns indults. Els fatxes d’Espanya porten la pilota al còrner (jutjats), i ERC s’assegura càrrecs per molts anys. Els seus votants ho saben de fa molts anys, molt abans de l’1O. L’opció que els hi queda, als que ho vulguin, és esfumar-se per acabar amb el xantatge.

Ramon Vendrell
Ramon Vendrell
17.02.2023  ·  22:25

Totalment d’acord amb Sílvia Valls.
Gràcies Vicent per dir-ho tant clar.

Joan Font
Joan Font
17.02.2023  ·  22:27

Oriol Junqueres ha traït l’independentisme, i ho continuarà fent per que està atrapat per els acords amb el PSOE per tal de sortir de la presó. Si es porta malament el tornaran a engarjolar. Com que de valent no en te res, continuarà donant suport al PSOE i portant ERC a deixar-se manipular fins on faci falta.
Tot l’independentisme pagarem aquesta traïció, ja que sense la unió de tots, hauran de passar molts anys per tornar a provocar una situació com la del 1-O.
Ara toca desbancar-los de la Generalitat i que quedin reduïts a la insignificança.
També cal però, canviar com un mitjó tant Junts com la CUP.
Només ens queden els possibles èxits que es puguin aconseguir mitjançant la justícia europea.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
17.02.2023  ·  22:27

Eren múltiples les veus que s’alçaren contra la reforma de la sedició abans de que ERC hi votàs a favor, ara sembla que està intentant desestabilitzar l’ANC per evitar la lista cívica (la única esperança per a molts de votatnts independentistes) i sembla que ja ha aconseguit fer malbé OMNIUM … O als dirigents d’ERC els tenen agafats amb uns xantatges terribles, o són persones d’un nivell d’intel·ligència molt baix, o ja eren traidors abans del primer d’octubre (o una mescla de casos diversos semblants)

Victor Serra
Victor Serra
17.02.2023  ·  22:37

Hi ha una cosa pitjor que equivocar-se. És persistir en l’error i no reconèixer-ho. Així no van enlloc. Esperem que no hi arrosseguin el país.

Antoni Biada
Antoni Biada
17.02.2023  ·  22:39

ERC es el càncer per l independentisme
A.mes són imbècils de llibre
Ojala els votants es donguin compte i tinguin que plegar o anar al PSOE que se l estimen tant

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
17.02.2023  ·  22:46

Al TN nit de la “nostra”,en Cruanyes,exercint de corretja de transmissió de la Vilalta,ha dit que es la fiscalia espanyola la responsable,com si no hagués sentit el que ha dit en Bolaños.Patetics tots dos,i insuportable la “nostra”

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
17.02.2023  ·  22:55

¿Podria ser que Sergi Sol i Junqueras hagin decidit convertir Catalunya en una _Terra cremada, tant cremada que voti “NO” al seu referèndum pactat??

El poder bé val la pena dins d’Espanya!!

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
17.02.2023  ·  22:59

Demanar perdó i treballar per la reparació del mal fet al Poble. No hi ha altre camí per a ERC.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
17.02.2023  ·  23:01

El socialisme espanyol està derivant en nacional-socialisme espanyolista.

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
17.02.2023  ·  23:10

Els futurs historiadors de Catalunya explicaran que precisament un historiador catalanista messiànic amb el suport de la direcció d’ERC, va escapçar de dalt a baix, el moviment independentista que va guanyar el referèndum democràtic l’octubre del 2017 sense cap dimissió rellevant.

joan rovira
joan rovira
17.02.2023  ·  23:43

També, és la constatació del profund malestar que la dissonància cognitiva (percepció d’incompatibilitat de dues cognicions simultànies) desenvolupa en persones que, repetint els fets de 1931, 1978 i 2017, escullen ser abans sotmesos (espanyols) que lliures (catalans).

Un cop es materialitza la decisió, la pressió per reduir-la tendirà a augmentar-ne l’atractiu de l’alternativa escollida i disminuir-ne l’altra. Per tal de reforçar psicològicament la decisió inicial; però, el que fa és augmentar la discrepància entre la conducta exterior i la creença privada.

Com aquest esforç té un cost per a la persona, resta subjecta a la mentalitat retributiva (com una mentalitat procedent del pensament religiós com a resposta al malestar o al dolor) però, n’hi ha d’altres com el reconeixement personal, les retribucions i tota mena de consideracions.

teresa labourdette
teresa labourdette
18.02.2023  ·  00:03

Sí,Vicent, entre el seu editorial i l’article de Josep Casulleras han despullat completament ERC. I ara la pregunta és: davant d’aquest fracàs absolut, què pensen fer, mirar com s’eixampla la via d’aigua i enfonsar-se amb el barco? Perquè en el cas més que improbable que volguessin recosir la unitat de l’independentisme, qui se’ls creuria?

Josep Jallé
Josep Jallé
18.02.2023  ·  00:24

Madrid (‘Roma’) no paga als traïdors … mai.
És més antiga dita que el anar a peu.
Punt i … salut! (memòria)

Ed Garrido
Ed Garrido
18.02.2023  ·  01:09

Ple suport al Sr Partal, valent i honest, gracies.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
18.02.2023  ·  01:20

Trist, molt trist per a l’independentisme. Càstig i més càstig i nosalttes avalant els bunyols.

Antoni López
Antoni López
18.02.2023  ·  01:38

Ja li fet.En català i ha surtit en castellà mal traduit. Salut. pa i ciencia. fins demà SDV.

Anna Linares
Anna Linares
18.02.2023  ·  01:41

ER ha fet tant mal que és imposible reparar-ho, ni un mot d’autocrítica, els pot la supèrbia, i em sap greu però no veig que canviïn d’estratègia, seguiran negan les evidències i titllan a tots els que ho denuncien de hiperventilats, no hi ha pitjor malalt que el que no vol ser sanat, han trencat la il·lusió d’un poble, han fabricat odis inexistents, al menys entre els no partidistes, hi han trinxat per molts anys el nostre dret a ser lliures, molts no els hi perdonarem mai.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
18.02.2023  ·  02:25

Ara és quan Aragonès, amb ulls vivets i cara compungida, surt per TV3 i diu allò de: “Si cal sacrificar Junqueras, l’haurem de sacrificar”.

alexandre Cases
alexandre Cases
18.02.2023  ·  02:36

Sense que sembli que Junts i la CUP siguin gaire mereixedors de confiança, però des de l’independentisme ERC ha de tindre la mateixa consideració que Franco o Felip V. Ningú més ha fet un mal tan profund a l’existència de Catalunya com a nació. Hem quedat davant del món com uns merdes en el moment més decisiu en segles. L’autoestima com a catalans i la confiança en les nostres capacitats serà un miracle si es recuperen en un temps proper. ERC ha estat cianur en vena per a la nació catalana. Per tant sol.licito a Sa Majestat el Rei Felip VI que atorgui al Junqueras les màximes distincions, títols nobiliaris i xanxullos suculents a tan eficaç servidor de l’Estat Castellà, il.legitimament anomenat Espanya.

Josep Usó
Josep Usó
18.02.2023  ·  05:15

De savis és rectificar, diu la dita. L’altra possibilitat és que mai han volgut la independència i, a més amb més, s’han deixat ensarronar. En qualsevol cas, jo ara els veig en pendent ferroviari amb la presó al fons del precipici. potser algú s’ho pensarà, abans de trepar per l’estructura d’ERC.

Francesc Rosés
Francesc Rosés
18.02.2023  ·  07:02

Ara només queda que la gent s’adoni del que és i del mal que ha fet al procés ERC i els sutuï en la irrellevància política que els correspon. Malauradament, no veig cap partic capaç de liderar un nou procés cap a la independència i crec que la llista cívica de l’ANC, si neix, neixerà tocada. S’ha de fer net, cal treballar en silenci i amb intel·ligència. Lamentablement, els partits s’han esforçat a foragitar la intel·ligència del procés.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
18.02.2023  ·  07:09

El 2007, quan en vaig estripar el carnet, jo ja sabia que ERC no era de refiar. Però ni en malsons no m’hagues pogut imaginar com acabaria tot plegat. I el problema és que ens han fallat tots tres partits: la independència no ha estat possible només per unes desenes de persones a dalt de tot. Hi hem de pensar a les properes eleccions, que ens convé que siguin ben aviat.

Carme Garcia
Carme Garcia
18.02.2023  ·  07:40

Vicenç gràcies per l’editorial, deixant clar, a els que encara els hi costa veure com el seu partit els ha traït. I no solsament els seus votants , sinó a tots els independentìtes que per culpa de la seva traïdoria, estem a on estem.
Jo epero que darrera hi hagi algun moviment dels partits i entitats, per unir-se i poder ara si fer una estratégia.
Tots agrairem que la gent que es tòxica, com Junqueras, Aragonés , S.Sol, i molts altres, també de Junts i CUP, s’ apartin d’una vegada.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
18.02.2023  ·  07:59

Em temo que igual com els han engamyat amb la taula de diàleg i en la reforma del codi penal també els estan enganyant en els resultats electorals que esperen aconseguir.

Fins que no hi hagi unes eleccions i vegin que la gent vota el que vol i no el que els diuen les enquestes que han de votar no faran aquest exercici d’humilitat ni reflexionaran.

De vegades penso que Espanya té un exèrcit de psicòlegs per cada dirigent polític català que, amb l’ajuda d’espiar tot el que diuen i fan, els mantenen permenentment enganyats. Mira que n’és de fàcil veure que fer efectiva la república és la millor garantia per que els represaliats, en comptes de patir anys de presó, multes e inhabilitacions, tinguin un monument al bellmig de la Plaça de Catalunya de Barcelona.

Josep Vilà
Josep Vilà
18.02.2023  ·  08:20

Un error sostingut durant 5 anys no és ERROR: és TRAÏCIÓ.
El Govern del 155 PSOE-ERC ens ha volgut destruir des de dins. Ni oblit ni perdó contra aquestes rates de dos pates que han seguit el camí de la ignomínia i ens han dit supremacistes per defensar el nostre país. No, senyor director, no és un error. No són tan idiotes com semblen. Alhora moriran sense rectificar, i continuaran essent pèrfids contra els companys de l’1-O i lloaran els seus nous amics españols que els han tractat tan bé.

Isabel Blazquez
Isabel Blazquez
18.02.2023  ·  08:21

ER ja no esta genollada davant el PSOE, ara està estirada i a sobre li besa els peus.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
18.02.2023  ·  08:26

No continueu parlant d´error, és una estratègia planificada. ERC, està al servei de Sànchez i actua igual amb mentida darrera mentida. Tot i ser evident la presa de pèl de la tauleta, encara surten a dir que és un èxit però que el fruit es veurà d´aquí uns anys, o segles potser. Llista Cívica i carrer, si volem avançar.

Maria Gómez
Maria Gómez
18.02.2023  ·  08:28

No sé pas què amaga ER perquè la tractin així. Han venut Catalunya per res.
Són un càncer

Pere Guarch
Pere Guarch
18.02.2023  ·  08:34

Es veu que ningú va dir allò de “para controlar el Supremo por la puerta de atrás”, oi? Ficar-ho tot dintre el mateix sac no ajuda a entendre la complexitat dels fets, però simplifica les opcions en favor d’uns contra els altres.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
18.02.2023  ·  08:36

Junqueras va construir la TAULA DE LA RENDICIO amb l’unic objectiu del seu INDULTO. Estafar aLs catalans es la resta. Recordo al pocacosa Aragones sortint el 23 de desembre felicitantse de la Reforma a les 9h del mati, pobre home, no enten les lleis que erc.juristes inutils fabrica Com si fos fer butifarres. Pobre Catalunya en mans d’INUTILS que treballen per espanyolitzanos i castellanitzar.nos definitivament

m. jesús porqueras
m. jesús porqueras
18.02.2023  ·  08:48

Quants innocents empresonats hi ha pel món, tot i demostrar-se errors en el judici que els va sentenciar i que els fa no culpables, per la supèrbia dels acusadors i sentenciadors que no admeten que van errar?
Doncs, en el cas d’ERC, aquesta mateixa supèrbia dels dirigents del partit és qui no els deixa reconduir-se. Malauradament , però, encara tenen el suport de massa gent que no deu adonar-se d’això. Suposo.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
18.02.2023  ·  09:01

Quina diferència entre Heribert Barrera i aquest Il·luminat! Salut.

JOAN TORRECILLAS
JOAN TORRECILLAS
18.02.2023  ·  09:03

“La constatació del fracàs de una aposta política, la constatació que han arribat fins l’extrem de trencar la unitat independentista i causar el desencís de la població sense aconseguir a canvi ni tan sols la seua llibertat personal”.
Aquest és el gran resum d’on ens ha portat Esquerra.
Darrera d’ells va Catalunya que l’han entregada tota sencera al estat. Ells solets han aconseguit el que fa més de 300 volen i dolen els castellans.
Josep Vilà: un error sostingut durant 5 anys, no és ERROR és TRAICIO
Per emmarcar.
Asun

Noemí Serra
Noemí Serra
18.02.2023  ·  09:07

ER hauria de ser il·legalitzat per tot el mal que ens ha fet. Tots són còmplices.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
18.02.2023  ·  09:11

A les properes eleccions, els votants tenen la paraula.

Pep Agulló
Pep Agulló
18.02.2023  ·  09:19

Auguro que en aquesta presó, més aviat o més tard , hi haurà un motí que faci net de quintacolumnistes disfressats pel bé de l’independentisme…

Joan Rius
Joan Rius
18.02.2023  ·  09:42

L’aferrament i cofusió amb el botxí, és un mecanisme de defensa per no admetre el greu error d’haver confiat una vegada i una altra en l’enemic. Si en Junqueras i els comandaments del partit tinguéssin un mínim de dignitat, haurien de reconèixer que el seu estratagema és contraproduent per als interessos del conjunt del país. Han esmicolat la base i enfonsat el partit.

Jordi Torres
Jordi Torres
18.02.2023  ·  09:59

La implosió d’ER estava cantada. La seva estratègia de posar el partit per davant de tot només podia conduir a aquest resultat. Molts ja li vam treure la ‘C’ fa temps, en comprovar que els interessos de Catalunya desapareixien de la seva llista de prioritats. Independència, unitat política, llengua… tot ho han cremat en aquest indigne intercanvi de cromos que han fet amb Espanya per obtenir cadires i sous. Esquerra volia tot el poder autonòmic, ara és un partit arraconat en una “menys-que-autonomia” i sense una línia política creïble. D’altra banda, la seva estratègia proespanyola també l’ha portat a trencar (per la via dels fets, no de la xerrameca, que aquesta la fan anar com volen) els ponts amb els seus aliats naturals: Junts i la CUP.

Ara, l’estat els abandona. És el que passa si et vens l’ànima a qui t’odia. Quan ets un “tonto útil”, en el moment que deixes de ser útil et quedes només amb la part del ‘tonto’. Espanya els volia per dividir i afeblir l’independentisme, tan aviat com l’independentisme els ha començat a veure massa el llautó, ha decidit deixar-los caure. Potser el PSOE hauria preferit treure’ls una mica més de suc, però l’aposta judicial era massa forta i no volen -ni potser poden- passar per uns fluixos quan es tracta de la unitat d’Espanya. Així que caretes fora! Espanya, unida. Esquerra, sola.

Joan Benet
Joan Benet
18.02.2023  ·  10:05

Si algú els vots encara, després no ens queixem…
Amb gent així a les nostres files, la independència és impossible.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
18.02.2023  ·  10:16

ERC opta pel pacte amb el PSOE i abandona la confrontació. Això o justifica amb la tesi de que la confrontació no pot donar cap fruit perquè l’estat és immensament poderós i cal recolzar al PSOE perquè un govern del PP -+VOX- seria molt pitjor. Per tant agafa el camí més llarg per tal de convèncer als espanyols -tan els que viuen a Espanya com els que viuen a Catalunya- que tenim dret a autodeterminar-nos, hem de ser més i al final, com que tenim raó, som pacífics i democràtics, això caurà pel seu propi pes. Abandonar avui la independència i baixar fins l’esglaó del sobiranisme per fagocitar l’espai dels comuns i poder votar en un referèndum acordat amb l’estat, tan se val si d’aquí 10 o 60 anys. Algú s’ho creu això?. ERC s’ha convertit en un partit piramidal, té un amo i “el que se mueva no sale en la foto” però jo estic convençut que ells no es creuen el camí que han empès, no s’ho poden creure perquè poden ser covats o traïdors però no ximples ni ignorants. El pes de la història és massa contundent per defensar aquesta tesi. “Un polític espanyol de dretes s’assembla a un d’esquerres. Representen a l’Estat i els interessos dels grups dominants del territori”, sabeu qui ho va dir això, Oriol Junqueras al setembre de 2015 -https://elmon.cat/politica/un-politic-espanyol-de-dretes-s-assembla-a-un-d-esquerres-representen-l-estat-87023/- .

Francesc Ferré
Francesc Ferré
18.02.2023  ·  10:27

Hi mira que riuen a Espanya. Espectacle Indepe.
“Mira que són bonachones, anda!!!, cambiales la zanahoria y ponles la del juzgado 13 y se irán olvidando de eso ….de la independencia ”
Aquí ja no s’en parla del objectiu…que és la solució.
Espereu-me sentats a les eleccions.
Salut

Agustí Delgado
Agustí Delgado
18.02.2023  ·  10:42

En faig una interpretació anímica del fet: ERC actua divergint (per enveja?) del partit de Puigdemont amb una táctica pactista a la qual, desgraciadament, són massa afeccionats molts catalans, amb la finalitat d’entronar-se a Catalunya (cosa que van aconseguir). S’uneixen i sotmeten (pensant il.lusòriament que és en igualtat de condicions) als partits “d’esquerra” espanyols per inflar el pactisme.
I ara s’arriba a l’evidència que han estat enganyats, però l’orgull els impedeix baixar del ruc. Com bé diu en Vicent, només un exercici d’humilitat els pot alliberar de l’error. Podrà més la veritat o l’egocentrisme partidista?

Albert Miret
Albert Miret
18.02.2023  ·  10:49

Fa molts dies que avisava que el sanches considerava pagada la traïció. Morta de vergonya a la Marta Vilalta li tocava repetir les bajanades que ja ningú es creia en aquestes alçades, figurant que el PSOE complia el que ERc exigia a la taula de diàleg, o sigui, fent més el ridícul. Ni el Junqueras es podria presentar, ni la desjudicialització tirava endavant com l’ERc assegurava. Després d’haver-se equivocat tan estúpidament hom es pregunta si no és millor acceptar que el triler se’ls ha passat per l’arc de Sant Martí, i anar-se’n cap a casa acceptant que el crim que serà històric no ha servit de res. Cremeu la puta taula, cremeu-la mentre hi sigueu a temps, perquè ara la fatxenderia madrilenya serà infinita.

M.Dolors Torras
M.Dolors Torras
18.02.2023  ·  10:55

Està clar que ERC no us llegeix, sinó no faria les coses que fa.
Endavant Vilaweb.

Salvador Manich
Salvador Manich
18.02.2023  ·  11:03

La rectificació d’ERC només la veig possible amb la dissolució i refundació del partit. Han anat massa lluny, no hi veig marxa enrera possible.

Silvia Martres
Silvia Martres
18.02.2023  ·  11:30

M’afegeixo als comentaris dels lectors. No és cap error d’ERC, és un pacte, ho tenien i ho tenen tot planificat, absolutament tot. Indults, canvis en el codi penal que lluny d’afavorir ens perjudicaran més i a més persones, estrategies per intentar extradir als exiliats, suports gratuïts al govern español, enfrontaments amb la resta de partits independentistes…i un llarg etcètera.

ramon boix
ramon boix
18.02.2023  ·  11:44

Continuo dient que ERC ha de desaparèixer. És la seva història la que els persegueix. Rere el victimisme històric no hi ha res de constructiu. Ara, amb la presidència de la G ja han superat la tasca pendent. I han suspès, amb nota. Confiem que tinguem memòria i a les properes eleccions per la G els hi puguem dir ben clar. És pensaven que Ñ seria raonable i sembla que no saben llegir la història. I d’història n’hi ha. Ñ mai cedirà res a la seva colònia de la que viuen. MAI. I ens cal la Independència.

Jordi Brugarolas
Jordi Brugarolas
18.02.2023  ·  11:45

ERC va esperar a veure quina via prenia Puigdemont l’octubre del 17, justament per a anar per l’altra. Si Puigdemont convocava eleccions, 155 monedes de plata i si Puigdemont declarava la independència, frenada en sec i moderació. Recordeu l’anunci de la via del tren? Tristament la bifurcació no era pas d’Espanya sinó interna catalana i mentrestant … espanyols per força.

Josep Salvador
Josep Salvador
18.02.2023  ·  11:54

El poble espanyol és un poble guerrer, només enten la submissió, mai ha sapigut pactar. Només enten la força. No cal que sigui física com totes les colònies que ha perdut, aquesta cop serà jurídica per part d’Europa. ER fa peneta, beneïts que buscaven un rèdit de partit i salvar els seus dirigents per davant el pais i el poble. A veure si a les municipals el poble l’hi i fa veure la realitat del país.

Pere Subirana
Pere Subirana
18.02.2023  ·  11:58

El Sr. Parral segueix volent emblanquinar la traïció d ERC dient que és un error estratègic.
No te prou pintura blanca per a tanta ignominia, Sr. Partal.
No sigui un col.laborador actiu o passiu de la traïció.

JOSEP SOLÉ
JOSEP SOLÉ
18.02.2023  ·  12:46

ERC pot caure més avall o ja no?

Rubèn F.Pola
Rubèn F.Pola
18.02.2023  ·  12:49

Les peces no encaixen. A l’hora de constituir la taula de negociació Esquerra va ‘comprar’ de seguida l’excusa de la part espanyola de que no podien seure-hi ni Sànchez ni Turull perquè era una taula entre governs. En avenir-s’hi, pensant que així capitalitzaria ella sola els hipotètics fruits de la taula, Esquerra no només va clavar l’enèsim cop de destral a la unitat independentista sinó que va llevar a la taula tota la càrrega política i simbòlica que li donava sentit. La taula de negociació, on s’havia de tractar un conflicte nacional (i on Sànchez i Turull, com a agents socials i polítics que havien viscut en primera línia el conflicte, tenien perfecte dret a seure-hi), passava a ser una taula de diàleg on es tractaria un conflicte institucional, entre governs.

L’n+1 cop de destral i esbandida del conflicte va ser la ‘marxa’ de Junts del Govern. Des dels mitjans afins a Esquerra (on ara engeguen cames ajudeu-me el ventilador del ‘què bé que estem’), i no cal dir des dels afins al règim, s’insisteix que va ser Junts qui va marxar del Govern, però es passa de puntetes pel fet que Esquerra va fer mans i mànigues perquè Junts marxés. Mentre al PSOE li ho perdonava tot, a Junts no li perdonava res. Van defenestrar a Borràs amb una lectura à la Marchena del Reglament i, com a estocada a veure si final, creuem els dits, van cessar de manera ignominiosa al vicepresident Puigneró, un gestor que li dona quaranta voltes al pigmeu polític que el va destituir.

Anàlogament a la taula, Esquerra pensava capitalitzar el ‘bon govern’ i senyorejar la seva hegemonia sobre les nostres institucions, però, en realitat, només capitalitza i senyoreja sobre una Generalitat que ha esdevingut una mera gestoria d’engrunes sense cap poder polític on l’última paraula la té ara el PSC, i sobre un Parlament que ha degenerat en una baralla de hàmsters per la xocolata del lloro on l’última paraula la té ara el TC.

És evident, per molt que els del ventilador li daurin la píndola, que Esquerra s’ha suïcidat políticament donant suport al PSOE, i que tot suïcidant-se ha clavat una punyalada, qui sap si mortal, al moviment independentista. Quan Esquerra ha anat a Roma a cobrar Roma li ha pagat amb una coça al cul, i han esdevingut uns empestats allà i aquí perquè han trencat la política de blocs (que és el que passa quan esclata un conflicte nacional) tant allà com aquí. I aquí és on les peces no encaixen. Per què amb tot i malgrat tot, Esquerra li ho segueix perdonant tot al PSOE? Per què només ataca la judicatura espanyola i no (també) aquells que els han deixat amb el cul a la intempèrie? Per què Junqueras, contra tota evidència, espernega amb que la reforma del Codi Penal ha estat un “èxit” (13/02)? Per mi l’única explicació racional a aquest harakiri sense honor és que els veritables pactes que s’han signat a la taula de diàleg segueixen vigents i en curs. (I que el PSOE té agafada Esquerra pels pegasus: ‘Yo te desactivo el independentismo y tú me desactivas a Puigdemont, ¿ok?’, e se non è vero s’hi assembla molt.)

Joan López
Joan López
18.02.2023  ·  12:55

La cupula de erc,junqueres,rufian,aragones,vilalta,etc,etc han portat al partit a lo mès humillant del genere humà,son uns traidors i a mes uns venuts,lo pitjor de lo pitjor, i a mes tot,tot el que fan es contra catalunya. Aquet partit ha de desapareixa,fan pudor a podrit son un femer.

Ricard Collado
Ricard Collado
18.02.2023  ·  13:25

Tot neix d’una premisa que s’arrossega des de fa anys i panys. I és aquesta: “El PSOE és d’esquerres i per tant mai actuaria com ho fa el PP, fins i tot alguns són federalistes”.
No volem veure que el pinyol de l’os de l’espanyolisme a Catalunya és el PSOE, i no els tractem com es mereixen. Tractar-los de la mateixa manera que tractaríem al PP, sense miraments i amb el joc brut que faci falta

Anna Fons
Anna Fons
18.02.2023  ·  13:51

Doncs aniran a presó m’imagino. Lamentablement amb aquests traïdors d’Erc ja no em fa ni pena. Han traït la nostra joventut, els de CDR i a tothom que ens vam deixar la pell l’ 1-O. A més de que d’un d’ells va fer un comentari tan masclista que només per això hauria d’haver dimitit però veig que ERC ja els havia col.locat per guanyar dobbés com bon partit polític de m***a.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
18.02.2023  ·  14:16

Josep Maria Jové i Lluis Salvadó gaudeixen del dret fonamental: “Presumpció d’innocència”. La Presidenta Laura Borràs NO, perquè? Tots dos haurien de ser suspesos dels seus càrrecs, un com a diputat del Parlament i l’altre com a president del port de Barcelona (Empresa pública dependent del ministeri de foment de les espanyes)

Joan Garrigó
Joan Garrigó
18.02.2023  ·  14:23

“Això que passa davant els ulls de tothom és la constatació del fracàs d’una aposta política, la constatació que han arribat fins a l’extrem de trencar la unitat de l’independentisme i causar el desencís de la població sense aconseguir a canvi ni tan sols la seua llibertat personal”
Aquest excelent parágraf resumeix tot el mal que ha fet i continuará fent ER en els passat i temps futur,amb els dirigents actuals ER tard o d’hora está fent camí a la mort política ó a l’absorció per part del PSOE.

David Mascarella
David Mascarella
18.02.2023  ·  14:46

Dolents al marge, hi ha algú més molt interessat a provocar la divisió?

Aleix Gaus
Aleix Gaus
18.02.2023  ·  14:50

ERC presonera del PSC però crec que cap dels tres han fet un esforç per anar a la mateixa direcció. Ara només ens queda la força de la gent per fer palanca als partits

Josep Soler
Josep Soler
18.02.2023  ·  15:12

Josep Vila (08:20) diu: “Un error sostingut durant cinc anys no és un error: És una traïció”.
Crec que és d’una evidència palmària, però si hi afegeixes que ja abans de l’U d’octubre del 2017, el vice-president Sr. Junquera ja es va entrevistar d’amagat del MHP Puigdemont, amb la viscepresidenta del govern espanyol: S.S.S. Aquesta triciö ancara te molta mes volada.
Si, en els fons, Vicent Partal tal com diu Pere Subirana (11:58),
si pot, tandeix a blanquejar ERC i per fer-ho bé, té recursos indirectes com la del periodista Ot Bou.
Es el seu diari i malgrat tot es es probablement el millor. Que hi farem…
Amb tot, pel mateix motiu subscric la magnifica intervencio de
Rubén F.Pola (12:49). Crec que la descripció que fa és perfecta.
I finalment afegiré de la meva collita, el reproduir el títol d’una magnífica novel·la d’un grandíssim escriptor: “CRONICA DE UNA MUERTE ANUNCIADA”.
Tot això que està passant es veia venir des del primer moment.
Una altra cosa es que no es volgués veure.

Francesc Font
Francesc Font
18.02.2023  ·  16:15

Més greu encara. Les paraules del ministre de la Presidència dient que la petició de la fiscalia per a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó era una prova que “els fets del 2017 a Catalunya eren delicte aleshores i continuen essent-ho avui”, expressen que a Espanya segueix vigent la ideologia pròpia del franquisme, d’una dictadura, per a la qual no és el tribunal qui ha de demostrar la culpabilitat, que ja és dona per demostrada per l’acusació, sinó l’acusat qui en tot cas ha de demostrar la seva innocència. Fixem-nos en les paraules de Bolaños: l’acusació del fiscal són una prova que “els fets del 2017 a Catalunya eren delicte aleshores i continuen essent-ho avui”. Senyors d’ERC, ¿amb qui us heu embolicat?
Francesc Font

Roser Caminals
Roser Caminals
18.02.2023  ·  17:05

La taula de diàleg no ha existit mai i la desjudicalització tampoc. ERC i altres interessats (PdCat i companyia) a matar l’independentisme o són infinitament curts o infinitament cínics. Sospito que hi ha de tot.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
18.02.2023  ·  17:10

Segueixo pensant, cada vegada amb més convenciment, que la postura de ERC no té res a veure amb els indults, ni amb Pegasus -com suspita F. Pola-. ni amb governar la Generalitat. Només encaixa si parteixes de la base que Junqueras és un infiltrat des de fa una dècada i que ha construït la cúpula del partir al seus gust amb, aquests sí, traidors incompetents (Aragonés, Rufian, Torrent, Vilalta, Rovira) que depenen del partit per subsistir. Si Junqueras fos només un traïdor, podria canviar si veiés que la situació actual no porta enlloc, de la mateixa manera que ho veiem en les pel·lícules -basades en fets reals- de gansters. Al ser un infiltrat treballa amb convenciment indestructible per aniquilar-nos. La resta de la direcció no té res a dir ja que tenen la porta oberta per marxar, però pocs ho fan per no perdre sou i càrrecs. Mirem-ho en perspectiva i anem al novembre del 2014 amb la consulta de Mas i preguntem-nos per què no li va donar soport a unes eleccions plebiscitàries. Només un infiltrat ho boicotejaria. La resta de la seva trajectòria, amb les converses amb la Soraya Sàez de Santa Maria el mateix 2017 com a punt culminant, i la rendició després del 1O ho corroboren. Ara també: es imposible d’entendre que no facin un acte de contrició i canviïn el camí 180º si no fos així!.

Berta Carulla
Berta Carulla
18.02.2023  ·  18:41

Cap error. Molt d’acord amb en Pere Subirana.

Excel.lent el comentari de Rubèn F.Pola.

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
18.02.2023  ·  19:28

Oriol Junqueras ja fa temps que ha perdut els papers. La senyora Marta Vilalta justeja per tot arreu. Marta Rovira gaudeix d’una estada a Ginebra. Què es pot esperar de tota això? I què dir del president Aragonés, tota la vida cobrant nòmina del partit i ara li paguem nosaltres com a president que encara no sap què és Espanya.

Pauli Morer
Pauli Morer
18.02.2023  ·  22:16

Es pot dir mes fort però no mes clar.

Francesc Navarro
Francesc Navarro
18.02.2023  ·  22:18

Molt bon escrit -i és lamentable que les coses siguin així- de’n Vicent Partal.
Pel que fa a ERC, santa innocència la seva!
O què es pensaven? Que amb els socialistes s’hi dialoga? Que a Espanya s’hi pot fer pedagogia?
En tot cas, els pot haver anat bé per assegurar-se les cadires…

Paola Polacco
Paola Polacco
18.02.2023  ·  22:32

L’apaivagament mai va funcionar. Com més cedis, més et veurà el teu enemic com a feble, patètic i mereixedor de tot el que et pugui llançar. ERC ha estat i continua sent un desastre no només per a ella mateixa sinó, sobretot, per a tots els que van votar al referèndum i per al país. No sento cap llàstima per cap d’ells.

Albert Ventura
Albert Ventura
18.02.2023  ·  23:09

Jo ja no em crec que siguin idiotes, ni traidors ni equivocats ni res de tot aixo, el que crec es que tota la direccio d’erc son una colla de talps espanyolistes la missio dels quals era, per aquest ordre, descarrilar la independencia, destruir erc i si fos possible jxc i acabar amb tot allo que el catalanisme representa. M’agradaria saber de que parlava el Mossen amb la Soraya SS i saber quins estalvis te a Suissa o les Illes Caiman. Diners ben gastat per l’estat, sens dubte.

Camí Tous
Camí Tous
18.02.2023  ·  23:28

Que us quedi clar que en Junqueras està molt satisfet de la feina feta per ell i per ER. Ell ha vingut a rebentar-ho tot des de dins i encara no ha acabat. Està dolgut i rabiós i no pararà. Personatge malalt d’odi i de rancúnia. Molt d’acord amb l’editorial i la majoria de comentaris.

Marià Armengol
Marià Armengol
18.02.2023  ·  23:58

Sembla que tractant-los de ‘beneïts’, ‘mal negociadors’, il.lusos’, etc. ja n’hi hagi prou… No fòs cas que els ‘Excel.lentimissims’ es molestessin…
Massa temps avisant, molts de nosaltres, les accions (puc dir descarades?..) d’ER sense que cap anàlisi periodistic veiés a vindre aquest resultat (i el que vindrà pels 4000 represaliats, què es el que més dol).
Cinc anys de Guants de seda al teclejar segons què d’ER. (…i sempre, acompanyant el comentari amb la DIBA pel mig…) Per què?… ‘Chi lo sa’?.
Tots tenim un biaix (és ben humà). Ara esmorteides lamentaciones en forma de crítica a l’efectivitat de la gestió, no pas a les intencions. Massa poc em sembla. Jo a la seva actuació li posaría una altre nom… però no s’em acut cap altre que no comenci per ALTA i acabi … ICIÓ (i clar, no ho puc posar, aixó)…
Aviam si l’ANC es posa les piles i d’una vegada engega i posa en marxa la LLista Cívica. Ja estem fent tard. Tinc pressa per perdre de vista tota aquesta gentola ‘hegemònica’ que ha transaccionat les nostres vides i el futur nostre i del pais en benefici exclusiu seu.
Mal…..rits!

Carles Ortiz
Carles Ortiz
19.02.2023  ·  00:06

El que ha fet la fiscalia superior espanyola a Catalunya, el que va dir el Bolanyos i el discurs de la moncloa no més demostren que ERC són uns TRAÏDORS, uns traïdors al POBLE CATALÀ.
Potser encara hi haurà catalanets que no ho veuen o no ho volen veure, però a Madrit ho tenen molt i molt clar, per això fan el que fan. Perquè com tothom sap, “ROMA NO PAGA TRAÏDORS”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes