Escissió a Arran: un grup d’assemblees marxa i crea Horitzó Socialista

  • Fa set anys a Arran ja hi va haver l'escissió de les Assemblees de Joves per la Unitat Popular, que el 2018 es van convertir en la Forja

VilaWeb
Pintada d'Arran contra Vox
Redacció
17.07.2022 - 13:15
Actualització: 17.07.2022 - 18:21

Una part d’Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista, s’ha escindit i ha creat un nou espai polític anomenat Horitzó Socialista. Es defineixen com un espai d’elaboració teòrica i de defensa de les tesis d’un moviment socialista que diuen que és en construcció. “Aquest nou espai polític del qual nosaltres som una primera expressió neix de la superació de les tesis i la pràctica política dels projectes actuals, i trenca amb les limitacions que suposen el nacionalisme i l’interclassisme“, diuen a la pàgina web. Diuen que volen donar veu als militants que, en un context de derrota ideològica de les tesis comunistes i l’avenç d’un procés de proletarització, volen fer realitat una revolució socialista que aconsegueixi un món sense classes.

Entre les assemblees d’Arran que donen suport a Horitzó Socialista hi ha la d’Arran València, que fou expulsada de l’organització ara fa un mes per les tensions ideològiques al si de l’organització. També han marxat les assemblees de Vila-real, Alt Urgell, Alt Empordà, Baix Empordà, Ciutat Vella (Barcelona), Clot-Camp de l’Arpa (Barcelona), Sant Andreu (Barcelona), Viladecans, Castelldefels, l’Hospitalet i Reus.

Segons un comunicat d’Arran, la decisió s’ha pres per motius ideològics i estratègics i després de mesos de tensió per postures diferents en el si de l’organització. En un comunicat expliquen que es tracta d’un seguit de militants que, malgrat que de moment continuïn utilitzant les xarxes socials d’assemblees d’Arran, “no comparteixen el projecte de l’Esquerra Independentista ni la formulació d’una proposta revolucionària socialista, independentista i feminista als Països Catalans”.

Al comunicat, Arran reivindica que des de fa deu anys són la porta d’entrada de molts joves a la militància política. Diuen que és recurrent i sovint necessari que apareguin crítiques, però que quan les crítiques no tenen voluntat de construir, és fàcil que acabin derivant en postures “cada cop més rígides, immòbils i a la llarga irreconciliables”.

En aquest sentit, apunta que l’escissió d’aquestes assemblees és l’expressió final de la situació de tensió que es vivia des de fa mesos, marcada per la reobertura i la imposició, diuen, de debats de forma reiterada. L’organització defensa haver cercat l’apropament entre les diferents postures, però conclou: “No es pot debatre amb qui no vol ser convençut.” Afegeix que la separació ha aparegut com l’únic desenllaç possible quan s’han traspassat els espais de debat polític per “deslegitimar i inhabilitar les decisions de tota l’organització” i reconeix que tota separació és una mala notícia.

Arran es reafirma en els fonaments ideològics i estratègics amb l’emancipació social, nacional i de gènere com a coordenades bàsiques per a transformar la realitat del territori i assolir una societat sense classes. El col·lectiu assegura que avança a partir de la revisió constant i col·lectiva per tal de continuar millorant l’organització.

Segona escissió en l’última dècada

Horitzó Socialista és la segona escissió important que d’Arran aquests anys. El 2015, enmig de les tensions per com s’havia de posicionar Arran en relació amb el procés independentista –i en concret, com s’havia de relacionar amb l’ANC–, les assemblees de Mataró, l’Alt Maresme, Badalona, Cerdanyola del Vallès, Reus i Girona van deixar l’organització per a constituir-se en assemblees juvenils locals. Algunes d’elles es van coordinar com a Assemblees de Joves per la Unitat Popular (AJUP), que el 2018 es va convertir en la Forja, organització juvenil propera a Poble Lliure.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any