L’ERO d’Enciclopèdia Catalana deixa al carrer 37 treballadors

  • També deixaran el grup editorial 28 treballadors dels diferents segells que passaran a mans d’Abacus i Jaume Roures quan es faci efectiva la compra

VilaWeb
Part de la façana de l'antic Grup Enciclopèdia Catalana.
Montserrat Serra
22.02.2024 - 14:31
Actualització: 22.02.2024 - 16:40

La negociació de l’ERO d’Enciclopèdia Catalana, que va vèncer el divendres 9 de febrer, no es va desencallar fins dos dies abans del termini de negociació, gràcies a la intervenció de la mediació de l’inspector de treball. VilaWeb ha pogut parlar amb assessors del Col·lectiu Ronda, el despatx d’advocats laboralistes que ha negociat l’ERO, i han confirmat que finalment ha afectat trenta-set treballadors, que deixaran l’empresa. Cal afegir-ne vint-i-vuit més, que actualment treballen en els segells que es van posar a la venda (els principals són la Galera, Univers i Viena) i que d’ençà de mitjan gener el grup Abacus juntament amb l’empresari Jaume Roures tenen la negociació en exclusiva de la compra.

De 106 treballadors d’Enciclopèdia Catalana, 65 deixaran el grup (els 37 afectats per l’ERO i els 28 dels segells en venda) i uns 40 es mantindran. Enciclopèdia Catalana bàsicament manté l’equip de 23 treballadors que conformen el segell dedicat als llibres de text i materials educatius, que no s’ha desfet ni tocat i que és el segell més rendible del grup, amb trenta anys de feina reconeguda al sector educatiu. La resta de treballadors que es mantenen ocupen serveis generals o transversals. Així doncs, la realitat de la plantilla d’Enciclopèdia Catalana serà retallada del tot: DIGEC pràcticament acaba desmantellada i la distribuïdora Àgora ara mateix tan sols manté 3 treballadors.

Segons les mateixes fonts, els trenta-set treballadors afectats per l’ERO estan satisfets de les condicions obtingudes en el pacte, però tenen el neguit de si es compliran o no, perquè estan subjectes a un pagament a terminis i sense garanties completes de compliment (Enciclopèdia Catalana no podia oferir-ne). Si no es complissin els pagaments, es reclamarien a l’empresa judicialment.

L’objectiu del director general d’Enciclopèdia Catalana, Joan Abellà, obrint un ERO, era el de redimensionar el grup per rebaixar despeses. Tanmateix, els assessors del Col·lectiu Ronda consideren que l’ERO no era imprescindible, que Enciclopèdia Catalana se n’hagués pogut sortir sense aquests acomiadaments. Perquè quan es va plantejar l’ERO, l’empresa ja havia tancat la negociació de finançament amb els bancs i el grup bancari no havia posat cap ERO com a condició. A més, l’empresa avui té el nivell d’endeutament més baix d’aquests darrers cinc anys.

Sobre els treballadors dels segells literaris que canviaran de propietat

Per la seva banda, no es pot saber què passarà amb els vint-i-vuit treballadors inclosos en el paquet de venda dels segells editorials a Abacus i Jaume Roures, quan la compra es faci efectiva. Això dependrà de l’entitat compradora i de la nova societat que en resulti. L’ERO d’Enciclopèdia no afecta aquests treballadors. A partir de l’operació, les opcions són moltes: poden romandre-hi i continuar formant part d’aquests segells, els poden acomiadar, els poden mantenir les condicions de treball o els les podran canviar…

El comunicat que per separat van enviar Abacus i Enciclopèdia a mitjan gener tan sols deia: “Abacus i el productor Jaume Roures han arribat a un acord amb el Grup Enciclopèdia per a iniciar una negociació en exclusiva per a la venda dels seus segells editorials. A partir d’aquest acord, els projectes editorials del Grup Enciclopèdia s’integraran en un nou entorn empresarial juntament amb els segells d’Abacus, en què també s’inclouran els interessos editorials de Jaume Roures. […] L’operació inclourà segells històrics com la Galera, dedicat al públic infantil; Univers, segell de narrativa en català; Catedral, segell de narrativa en castellà; Elastic Books, segell de recent creació de literatura per a joves; Viena, centrat principalment en la traducció de clàssics; Kaji, segell de manga en català; Bridge, segell crossover, i Rata, segell de literatura singular. L’acord també inclou incorporar al nou grup els equips editorials i comercials d’Enciclopèdia, integrats per una trentena de persones.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor