ERC i CUP empenyen Laura Borràs a dimitir o la faran fora fent servir la mesa

  • Demanen que Borràs deixi el càrrec de presidenta i, si no ho fa, li sigui aplicat l’article 24.5 del reglament del parlament

VilaWeb
Arnau Lleonart
26.07.2022 - 16:32
Actualització: 26.07.2022 - 21:04

ERC, el PSC i la CUP han demanat públicament a la presidenta del parlament, Laura Borràs, que deixi el càrrec ara que el TSJC li ha obert judici oral pels delictes de prevaricació i falsedat documental. Si no ho fa, els representants dels tres grups a la mesa demanaran que a la reunió extraordinària de dijous s’apliqui l‘article 25.4 del reglament i sigui suspesa com a diputada. Amb el vot d’aquests tres partits n’hi ha prou per a suspendre Borràs i fer-li perdre els drets i deures com a parlamentària.

Marta Vilalta, portaveu d’ERC, ha dit que la millor sortida seria l’aplicació de l’article 25.2, que estableix que sigui el mateix diputat qui proposi d’apartar-se i sigui suspès, una fórmula que Borràs ja ha dit que no seguiria perquè addueix que és innocent. “Sempre hem estat molts clars: el més raonable per a la defensa de la pròpia presidenta del parlament i per a preservar el prestigi de la institució és que ella mateixa valori de fer un pas al costat”, ha dit.

Altrament, ERC creu que s’haurà d’aplicar el 25.4, que dóna la potestat a la mesa per a prendre aquesta decisió. A banda, Vilalta ha dit que no considera que hi hagi dubtes sobre la qualificació de si els fets pels quals es jutjarà Borràs són corrupció o no, de manera que no creuen que calgui un dictamen específic sobre aquesta qüestió. “No ens generen dubtes, les acusacions que se li fan a la presidenta Borràs són qualificatius de corrupció”, ha dit. Si finalment Borràs és suspesa, ERC diu que caldrà pactar amb Junts qui i com ocupa la presidència del parlament. Per això Vilalta ha demanat que Junts els faci una proposta.

La diputada de la CUP Laia Estrada ha dit que Borràs ha de deixar el càrrec fins que la qüestió no s’hagi resolt, i ha demanat a ERC i Junts que abans de dijous acordin qui substituirà Borràs fins al final del procés judicial. Altrament, ha dit que demanaran que li sigui aplicat el reglament i li suspenguin els drets i deures parlamentaris. “Tant el reglament com l’article 25.4 són molt clars. Aquesta serà la nostra posició”, ha dit Estrada, que ha recordat que l’article es va incloure al parlament justament a proposta de la CUP l’any 2017.

La CUP creu que, un cop suspesa, s’hauria de demanar un dictamen a la Comissió de l’Estatut dels Diputats per veure com s’ha d’aplicar la suspensió. En canvi, no creu que calgui un informe que dictamini si els delictes pels quals es jutjarà Borràs són corrupció o no.

Alícia Romero, portaveu del PSC, ha explicat que el seu grup també demanarà que sigui suspesa immediatament amb l’aplicació del 25.4: “Dijous a la mesa demanarem que s’apliqui el 25.4, la suspensió dels drets i deures a la presidenta del parlament. Hem d’aplicar les lleis, ens agradin o no.” A més, ha dit que malgrat que la suspensió de Borràs com a diputada no li faria perdre l’escó, hauria de deixar la presidència de la cambra. “Políticament, pertocaria que fes un pas al costat i hi hagués la possibilitat d’elegir un nou president. Demanem als grups que la van votar que proposin un altre nom, i llavors veurem quina posició pren el Partit Socialista”, ha dit. Romero no s’ha aventurat a valorar qui ocuparia el càrrec de president del parlament si Borràs no dimiteix.

Per la seva part, la direcció de Junts ha donat suport a la presidenta “sense fisures davant el lawfare i la persecució política” i torna a emplaçar la resta de forces independentistes a “no caure en el parany de l’estat espanyol”. La voluntat de suspendre Borràs també ha comportat la crítica del president Quim Torra, el president Carles Puigdemont o el conseller Josep Rull.

Què diu l’article 25.4?

L’article 25.4 del reglament del parlament estableix que quan el delicte es vincula a la corrupció la mesa pot acordar la suspensió immediata del diputat, sense passar ni pel ple ni per la Comissió de l’Estatut dels Diputats, i sense haver de tenir majoria absoluta: n’hi ha prou que a la mesa hi hagi més vots a favor de la suspensió que no pas en contra. Això fa que amb els vots dels dos membres del PSC a la mesa n’hi hagi prou si ERC o la CUP s’abstenen i no hi voten en contra, perquè un dels dos representants de Junts, en aquest cas, Borràs, no hi podria votar pel fet de ser implicada.

Ara bé, el reglament també diu que si hi ha dubtes sobre si el cas s’emmarca en un delicte de corrupció, cal el dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats, actualment presidida pel diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas. Fonts de Junts diuen que esperen que no li apliquin l’article 25.4, perquè la causa té motivacions polítiques i que, per tant, no es pot simplement decidir en una reunió de la mesa, sinó que ha de ser debatut i votat públicament.

Si Junts convencés els altres membres de la mesa que cal aquest dictamen el procés es podria allargar fins després de l’estiu perquè divendres s’acaba el període de sessions i la comissió no es pot reunir. De l’1 al 15 d’agost l’activitat parlamentària es limitarà a la diputació permanent, que no pot fer la feina de les comissions. A partir del 15 d’agost comença un nou període de sessions, però hi ha un acord polític perquè no hi hagi activitat fins després del 31 d’agost. Amb tot, no hi ha cap impediment formal perquè la Comissió de l’Estatut dels Diputats es reuneixi entre el 15 i el 31 d’agost si hi ha voluntat política de fer-ho.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor