ERC, Junts i EH Bildu tomben la reforma de la llei mordassa de Pedro Sánchez

  • Consideren la proposta de reforma del PSOE i Unides Podem poc ambiciosa perquè no prohibeix les pilotes de goma i no resol el problema de les devolucions en calent

VilaWeb
Redacció
14.03.2023 - 12:41
Actualització: 14.03.2023 - 13:11

La Comissió d’Interior del congrés espanyol ha tombat la reforma de la llei de seguretat ciutadana, coneguda col·loquialment per “llei mordassa”, que impulsaven el PSOE i Unides Podem. L’oposició d’ERC, Junts i EH Bildu ha decantat la balança contra la reforma, que consideren poc ambiciosa perquè no prohibeix les pilotes de goma i no resol el problema de les devolucions en calent.

La derogació de la llei era una de les banderes que Pedro Sánchez brandava amb més força abans d’arribar a la Moncloa, però, una volta instal·lat al capdavant del govern espanyol, el secretari general del PSOE va suavitzar la seva posició –pressionat per la dreta espanyolista i els sindicats policíacs– fins a convertir la derogació en una reforma d’una quarantena de punts, que feia gairebé un any que negociaven.

El desacord principal ha estat la no-prohibició de l’ús de les pilotes de goma per part de la policia espanyola i la Guàrdia Civil; és un material que els Mossos d’Esquadra tenen prohibit. El PSOE es va encastellar a mantenir-les –Unides Podem era partidari d’una “mesura intermèdia”–, tot i l’oposició d’ERC, Junts i EH Bildu, que tenien els vots clau per a aprovar la reforma.

Abans-d’ahir, el portaveu adjunt d’EH Bildu, Oskar Matute, va lamentar el paper d’Unides Podem en la Comissió d’Interior, que, segons ell, pretenia “endolcir” les propostes del PSOE en compte de pressionar-lo perquè cedís en les negociacions sobre les pilotes de goma, però també de les devolucions en calent, un punt que els socialistes volen deixar al congelador fins que no s’hagi retocat la llei d’estrangeria.

Més desavinences que han fet descarrilar la reforma

El PSOE també ha xocat en dos punts més amb ERC, Junts i EH Bildu: l’article 37.4 –infraccions lleus amb multes de 100 euros a 600 per “les faltes de respecte i consideració als policies”–, que és el que s’ha fet servir més vegades per imposar sancions d’ençà que es va aprovar la llei (2015); i l’article 36.6, que imposa multes de 601 euros a 30.000 per “la desobediència o resistència a l’autoritat o als seus agents”.

Últim intent d’ERC, Junts i EH Bildu

ERC i EH Bildu han registrat quatre esmenes com a “últim intent d’acord perquè la reforma sigui una autèntica derogació dels aspectes més lesius per als drets fonamentals i que van ser introduïts pel PP el 2015”. El PSOE no les ha acceptat —Unides Podem ha votat a favor de les esmenes i el PNB s’ha abstingut— i, per tant, les formacions independentistes s’han mantingut en el vot contrari que havien anunciat. Junts també s’ha sumat a aquestes modificacions i ha mantingut el vot en contra del dictamen. 

Les esmenes implicaven “modificar de manera efectiva l’apartat de desobediència, que passaria a considerar-se falta lleu” i que les faltes de respecte a agents de l’autoritat passarien a ser considerades només “insults i injúries”, a més de poder deixar sense efecte la sanció en cas de disculpa. Les esmenes també plantejaven prohibir “de forma efectiva” les bales de goma i les devolucions en calent.

PSOE i Unides Podem fan front comú

Abans de la votació, el diputat del PSOE David Serrada ha criticat l’oposició a la reforma perquè considera que el text ha estat “molt treballat” i “millora les condicions de llibertats i seguretat dels ciutadans”. El socialista ha atribuït el vot en contra a la “tàctica electoralista”. Així mateix, el diputat d’Unides Podem Enrique Santiago ha demanat a ERC, Junts i EH Bildu que permetessin que la norma arribés al ple del congrés per a continuar negociant.

“Crec que hem de continuar disposats a construir acords” i permetre que el recorregut de la norma no acabi avui, ha dit, i ha reivindicat els elements que sí que incorpora la norma. Santiago ha defensat que la dreta i l’extrema dreta espanyola volen que la llei es quedi com està i ha criticat que qüestions com les pilotes de goma i les devolucions en calent tombin la reforma perquè considera que no són “el nucli de la norma”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any