Naufraga la reforma de la llei mordassa de Pedro Sánchez

  • PSOE i Unides Podem són incapaços de convèncer ERC, Junts i EH Bildu · La no-prohibició de les bales de goma esdevé una diferència insalvable

VilaWeb
Redacció
13.03.2023 - 21:40
Actualització: 13.03.2023 - 21:57

La derogació de la llei de seguretat ciutadana, coneguda col·loquialment per llei mordassa, era una de les banderes que Pedro Sánchez brandava amb més força abans d’arribar a la Moncloa. “Derogarem la llei mordassa quan arribem al govern”, va declarar a La Sexta Noche. Ara, un volta instal·lat al capdavant del govern espanyol, el secretari general del PSOE ha suavitzat la seva posició fins a convertir la derogació en una reforma d’uns quants punts.

Els sindicats policíacs, el fre de mà del PSOE en la derogació de la llei mordassa 

Gairebé cinc anys després de la moció de censura contra Mariano Rajoy, la reforma de la llei penja d’un fil. El projecte arriba avui a la comissió d’Interior del congrés espanyol sense haver-se resolt les diferències del PSOE amb ERC, Junts i EH Bildu. Quin és l’escull fonamental? L’ús de les bales goma dels antiavalots de la policia espanyola i la Guàrdia Civil.

Els socialistes i el PNB són partidaris de mantenir-les, però ERC, Junts i EH Bildu les volen prohibir completament, tal com les tenen prohibides a Catalunya els Mossos d’Esquadra. Unides Podem s’ha mostrat partidari de cercar “posicions intermèdies” per a facilitar l’acord. Si no hi ha cap sorpresa de darrera hora, l’intent de reforma naufragarà perquè ERC, Junts –que va avançar la seva posició fa setmanes– i EH Bildu han anunciat que hi votaran en contra.

“No podem assumir una reforma massa poc ambiciosa. No avalarem allò que a Catalunya vam prohibir fa deu anys: les bales de goma. En sorprèn que els comuns i Podem sí que ho facin. Per a nosaltres és injustificable”, va declarar ahir la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, en la conferència de premsa que fa cada dilluns a la seu nacional.

El portaveu d’EH Bildu, Oskar Matute, va lamentar públicament que Unides Podem els hagi pressionat perquè cedissin. “En compte de pressionar el PSOE, Unides Podem es dedica a mirar d’endolcir la possible reforma fent-nos pressió a nosaltres. Des d’aquí els diem que no els funcionarà. Amb la reforma laboral van fer igual i vam aguantar tota la pressió”, ha dit.

El text de la reforma tan sols té el suport del PSOE, Unides Podem i el PNB, que sumen divuit vots. A l’altra banda, si no canvia res, hi ha dinou vots en contra: PP (nou vots), Vox (cinc), Ciutadans (un), UPN (un, en nom del grup mixt), Junts (un, en nom del grup plural), EH Bildu (un) i ERC (un). La reforma fracassarà, doncs, llevat que hi hagi un vot favorable més o dues abstencions.

Més desacords que fan descarrilar la reforma

Un altre desacord del PSOE amb ERC, Junts i EH Bildu és l’apartat de les devolucions “en calent”, que els socialistes volien posar al congelador fins que no s’hagi reformat la llei d’estrangeria. I hi ha més desavinences: l’article 37.4 –infraccions lleus amb multes de 100 euros a 600 per “les faltes de respecte i consideració als policies”–, que és el que s’ha fet servir més vegades per imposar sancions d’ençà que es va aprovar la llei (2015); i l’article 36.6, que imposa multes de 601 euros a 30.000 per “la desobediència o resistència a l’autoritat o als seus agents”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any