El grup d’ERC al Congrés espanyol ha condicionat el seu suport a l’exhumació de Franco al fet que el govern espanyol anul·li les sentències franquistes, en especial la del president Lluís Companys. La formació ja es va abstenir el maig del 2017 quan la cambra baixa va votar la proposició no de llei –a instàncies del PSOE- que demanava de treure les restes del dictador del Valle de los Caídos. Llavors, la formació ja es va queixar que la Llei de memòria històrica feta en època de Zapatero era de ‘mínims’. De fet, quan el PSOE la va aprovar el 2007 els republicans hi van votar en contra. El portaveu, Joan Tardà, considera que ‘simbòlicament és important’ treure les restes de Franco, però exigeix al govern espanyol la ‘reparació de totes les víctimes del franquisme’ i l’acusa de ‘manca de coratge’.

El govern espanyol aprovarà en el Consell de Ministres de divendres un decret llei per modificar la Llei de Memòria Històrica i poder exhumar Franco. La mesura, però, caldrà que rebi prèviament l’aval del Congrés espanyol. Els republicans ja han fixat la seva posició i han demanat al govern de Pedro Sánchez que anul·li les sentències franquistes si vol el seu suport en el tràmit del Congrés. Esquerra recorda que en l’actual legislatura –i amb el PP a la Moncloa- el govern espanyol ha vetat en dues ocasions la proposició de llei de Memòria Històrica d’Esquerra Republicana adduint raons pressupostàries. El passat 18 de juliol, ERC va entrar per tercera vegada la proposició de llei de Memòria Històrica.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb