Ens fa més por l’economia que no el virus

  • Vet aquí la clau de volta del problema a què s'enfronten avui els estats. I observeu que ni els ciutadans no ho tenen gaire clar...

Jordi Goula
23.03.2020 - 21:30
Actualització: 23.03.2020 - 22:56
VilaWeb

Aquesta tarda hem sabut els principals resultats de la segona onada de l’enquesta Funcas sobre el Coronavirus, que recull l’opinió dels cinc primers dies feiners de l’estat d’alarma a Espanya. M’ha semblat interessant de comentar-los, encara que es refereixin a tot l’estat espanyol. És obvi que durant aquesta primera setmana, els ciutadans hem anat adaptant els comportaments i actituds respecte dels tres grans fronts de la crisi: el sanitari, l’econòmic i el social. Només em referiré a l’econòmic. Si teniu interès en tots, els podeu trobar a la web de Funcas.

Sense dubte, allò que m’ha sorprès més és que, fent servir la mateixa escala de mesura (de l’1 al 10) que per a esbrinar el grau de preocupació pel contagi, quan als entrevistats els demanen quant els preocupa la situació econòmica de l’estat espanyol, els resultats mostren una preocupació superior en el cas de l’economia (9,1 enfront de 8,9). A l’editorial d’avui, Vicent Partal es refereix a unes paraules d’ahir del president Torra: ‘És la vida o l’economia’. Vet aquí la clau de volta del problema a què s’enfronten avui els estats. I observeu que ni els ciutadans no ho tenen gaire clar…

Per una altra banda, l’impacte en l’ocupació és molt gran. Sobre aquest punt, a Funcas apliquen un sistema interessant. Calculen que el percentatge de desocupats que han declarat que no eren a l’atur abans de l’esclat de la crisi ha anat creixent a mesura que passaven els dies. Mireu. Dilluns passat, aquests nous desocupats representaven el 21% del total i divendres ja eren el 50%. El creixement de la desocupació és molt més ràpid que no el dels contagis…

Quant a la gent amb feina, només una cinquena part (22%) afirmava divendres passat ‘continuar treballant amb normalitat al seu lloc de feina habitual’. Gairebé un terç (32%) deia que teletreballava, percentatge que entre els universitaris arribava al 52%. I vet aquí un fet curiós. A començament de setmana, entorn d’un 10% deia que era a casa ocupat, però sense teletreballar i divendres pràcticament ningú no es trobava en aquesta situació, cosa que sembla apuntar que aquesta estranya circumstància s’ha resolt amb l’aplicació de noves condicions de treball. Malauradament, l’enquesta no n’esmenta cap. Finalment, els percentatges d’entrevistats que van afirmar ser objecte d’un ERTO (6%) o haver tancat el negoci (5%) també van anar augmentant durant la setmana… i continuaran creixent.

Cal agrair enquestes d’aquesta mena, per ajudar-nos a situar en el context en què ens movem aquests dies, d’enorme confusió… també en el terreny econòmic.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any