Els Estats Units i la Unió Europea han acordat d’aixecar les sancions econòmiques contra l’Iran perquè l’Organització Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) ha comprovat que havia complert les obligacions pactades. Aquestes obligacions constitueixen l’acord nuclear que van signar el juliol de l’any passat l’Iran i sis potències internacionals –els Estats Units, el Regne Unit, França, Alemanya, Rússia i la Xina. El text inclou un conjunt de mesures perquè l’Iran no pugui fabricar armes nuclears. Això sí, podrà mantenir un programa atòmic que serà revisat i controlat per l’OIEA.

L’acord ha anat acompanyat d’un gest diplomàtic entre els Estats Units i l’Iran. Els EUA ha alliberat set iranians, sis amb doble nacionalitat irano-americana, segons que ha precisat l’administració americana. Després, ha anunciat l’alliberament d’un vuitè ciutadà iranià. En canvi d’això, l’Iran ha alliberat quatre ciutadans americans que havien estat detinguts: Amir Hekmati (ex-militar), Saeed Abedini (pastor religiós), Jason Rezaian (periodista del Washington Post) i Nosratollah Khosravi-Roodsari (empresari). També Matthew Trevithick, tot i que aquest no forma part de l’acord d’intercanvi.

El president iranià, Hassan Rohani, s’ha mostrat molt satisfet després de l’acord i ha dit que aquest pas era una pàgina daurada en la història iraniana. També ha aplaudit l’acord el secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon: ‘És una fita significativa que reflecteix la bona fe de totes les parts per a complir els compromisos acordats.’

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb