Caganers contra la repressió

  • A la Fira de Santa Llúcia, s’hi poden trobar caganers que demanen l'alliberament dels pressos polítics, urnes amb forma de caganer i figures que s’eixuguen el cul amb l’article 155

VilaWeb
Ester Estela
20.12.2017 - 22:00

Entre totes les figures del pessebre, el caganer és la més singular perquè és l’única que va canviant. A diferència dels pastors, els àngels i el bou i la mula, la imatge del caganer es caracteritza, any rere any, en funció dels protagonistes de l’actualitat. D’aquesta manera, ja fa molt temps que, per Nadal, es venen figures de polítics, monarques, esportistes i personatges de ficció representats en caganers. De fet, en molts casos, el caganer s’ha acabat independitzant del pessebre i ha esdevingut una figura satírica amb personalitat pròpia.

Enguany, una figura tan lligada a l’actualitat no podia ser aliena al panorama sociopolític del país. Un país que, malgrat la violència, va aconseguir de votar al referèndum de l’1 d’octubre i ha convertit les urnes de plàstic emprades en tot un símbol. Per això, fins dissabte, a la Fira de Santa Llúcia, s’hi poden trobar diversos caganers en forma d’urna que porten escrites les famoses consignes de ‘votarem’ i ‘hem votat’.

La brutal resposta de l’estat espanyol també s’expressa amb caganers: enguany, ha crescut el nombre de policies espanyols amb les natges a l’aire. I també abunden els caganers de l’icònic ocell Piulet, aquell que decorava el vaixell que va allotjar els policies durant setmanes al port de Barcelona i del qual se’n va fer tanta mofa.

El rebuig a l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola també es manifesta amb el caganer, que en fa servir el text com a paper de vàter.

Els dies posteriors a l’1 d’octubre, els balcons i les xarxes socials es van omplir d’imatges reivindicatives. Primer, hi va haver les cares amb la ratlla vermella a la boca, una imatge impulsada per Crida per la Democràcia que es pot veure en les banderes que sostenen diversos caganers.

I després, arran de la detenció de sis membres del govern i dels dirigents de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, va córrer com la pólvora el logotip que demanava la llibertat dels presos polítics.

Una altra manera de demanar l’alliberament dels presos polítics ha estat amb el color groc, que aquests dos darrers mesos ho ha tenyit tot: les solapes dels abrics, les bufandes, l’enllumenat públic i, fins i tot, els guarniments de l’arbre de Nadal. I el caganer no s’ha quedat enrere. Ja corren per les xarxes fotografies de figures cofades amb barretina i un llacet groc fent les seves necessitats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor