Els batlles metropolitans del PSC: el poder en joc

  • Parlón, Guijarro i Cañete critiquen fort la deixadesa de la Generalitat

Odei A.-Etxearte
15.05.2023 - 21:40
Actualització: 18.05.2023 - 08:41
VilaWeb

“Sempre hem patit aquesta falta de mirada, sobretot per part de la Generalitat i ja n’hi ha prou”. El batlle de Badalona, Rubén Guijarro, s’ha queixat aquest matí de la manca d’atenció històrica del govern sobre els municipis del Barcelonès Nord: “Som l’únic nord pobre i aquesta situació s’ha de revertir.” En el punt de mira: l’habitatge públic, les inversions en seguretat i equipaments per a la gent gran, la millora de les infrastructures i el desenvolupament econòmic local. El líder del PSC, Salvador Illa, ha comparegut aquest matí a Sant Adrià de Besòs, al costat de Guijarro; de les batllesses de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, i de Sant Adrià, Filo Cañete; i del candidat socialista a Montcada i Reixac, Bartolomé Egea. Al costat dels caps de cartell del PSC en els municipis del Besòs, Illa llançava un missatge: no són municipis oblidats. “Són una part essencial de Catalunya”, ha dit. I també són ciutats on el PSC ha anat sedimentant el seu poder local durant dècades. A Santa Coloma, els socialistes han tingut la batllia ininterrompudament del 1991 ençà. A Sant Adrià, d’ençà del 1995. A Badalona, del 1979 al 2011, quan la irrupció del popular Xavier Garcia Albiol ho va canviar tot i, després, amb els intervals d’Àlex Pastor i Guijarro. A Montcada, entre el 1999 i el 2015, l’any en què va plegar la batllessa Maria Elena Pérez, condemnada pel cas Mercuri, i que va acabar amb l’elecció, poc després, de Laura Campos, una de les batllesses més destacades dels comuns.

El Besòs, un riu que havia estat una claveguera oberta, pudent i contaminada, ara és un espai verd metropolità que els batlles i candidats del PSC pretenen que sigui també un espai d’oportunitats, més enllà de les vulnerabilitats. El govern de la Generalitat va aprovar al gener d’incorporar-se al Consorci del Besòs, sobretot per potenciar el projecte de les Tres Xemeneies. També hi ha l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. “A la Generalitat fa anys que els esperem”, ha dit Cañete quan esmentava la coordinació de les batllies i de la Diputació de Barcelona a l’hora d’abordar les necessitats de la zona. Però ha estat Parlón qui ha criticat amb més bel·ligerància el govern en una matèria molt sensible en aquestes eleccions municipals: la seguretat.

Parlón ha apuntat contra el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que va acompanyar el candidat d’ERC a Santa Coloma, Gabriel Rufián, en un acte al barri del Fondo sobre seguretat. L’ha acusat de fer campanya de manera “desafortunada” i de culpar-la falsament de mentir quan denuncia la falta d’efectius a la ciutat. Parlón ha demanat al govern el mateix esforç amb el cos dels Mossos d’Esquadra que la que han fet els ajuntaments metropolitans per dotar les plantilles de policia local dels efectius necessaris. “La conselleria, amb els seus problemes interns durant els darrers anys, ha descurat la necessitat de millorar l’actuació de proximitat dels Mossos al territori”, ha dit.

ERC ha concentrat el focus contra el domini del PSC en l’àrea metropolitana en l’opció de Rufián a Santa Coloma, sobretot, i en menor mesura a l’Hospitalet de Llobregat, on presenta Jaume Graells, l’ex-regidor socialista que va denunciar les irregularitats del Consell Esportiu. El PSC governa la segona ciutat més poblada del Barcelonès d’ençà del 1979. I la seva batllessa –i també presidenta de la Diputació de Barcelona–, Núria Marín, ocupa el càrrec d’ençà de l’abril del 2008. Fa quatre anys que sustenta el seu govern en una folgada majoria absoluta. Marín és un dels símbols, amb Parlón, del poder metropolità del PSC. Però va molt més enllà.

Antonio Balmón, també amb majoria absoluta, aspira a revalidar el càrrec després de gairebé vint anys a la batllia (de l’abril del 2004 ençà), on s’encadenen batlles socialistes des del restabliment de la democràcia. També ho pretenen Pilar Díaz a Esplugues de Llobregat, on és batllessa d’ençà del 2006, i Lluïsa Moret a Sant Boi de Llobregat, després de nou anys al capdavant de l’ajuntament. La batllessa de Rubí, Ana María Martínez, també es presenta per tercera vegada, com el batlle de Mataró, David Bote.

El PSC, tanmateix, ha anat renovant les candidatures en alguns dels seus antics bastions. És el cas de Granollers, on el fet de plegar l’històric Josep Mayoral, batlle del 2009 fins el març de l’any passat, fa que el PSC es jugui l’hegemonia. Hi és candidata Alba Barnusell, l’ex-primera tinenta de batlle a qui Mayoral va passar la vara. Els socialistes viuen una situació semblant a Mollet del Vallès, on el PSC governa d’ençà del 1987. Josep Monràs va deixar la batllia, després de divuit anys, en mans de Mireia Dionisio, l’actual candidata, que té una àmplia experiència a l’ajuntament. Per Mollet, precisament, ha passat avui l’agenda nacional d’ERC. Marta Rovira, Marta Vilalta i Rufián han acompanyat en un míting la seva candidata, Marta Vilaret.

El salt de fa dos anys de Raquel Sànchez al Ministeri de Transports espanyol també va forçar la renovació de la batllia de Gavà, que ocupa l’actual candidata dels socialistes, Gemma Badia. A Sant Joan Despí, Belén García va rellevar el 2021 un altre batlle històric del PSC, Antoni Poveda, nomenat senador. Poveda feia quinze anys que ocupava el càrrec, encadenant majories absolutes, i García se sotmetrà ara per primera vegada a les urnes. A Barberà del Vallès, el socialista Xavier Garcés s’examina després del seu primer mandat, en un municipi on havien tingut la batllia del 1983 al 2015. Per als socialistes catalans, a més, és clau mantenir-se a Sabadell, on fa quatre anys Marta Farrés va recuperar la batllia per al PSC. Illa hi farà un míting demà.

Més difícil ho tenen a Terrassa, on havent-se’n anat del partit Jordi Ballart els ha forçat a recompondre’s. Ballart va trencar l’èxit d’una pràctica que el PSC va aplicar amb assiduïtat per maximitzar les possibilitats de mantenir-se al poder quan un històric plegava: el canvi de batlle a mitjan mandat. Ballart, que va succeir a Pere Navarro, pretén ara de repetir l’èxit de Tot per Terrassa. Els socialistes, tanmateix, posaran tota la carn a la graella per mirar de refer-se electoralment: demà al matí, Illa hi anirà amb l’ex-president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero per bressolar la seva candidata, Eva Candela. La força electoral del PSC és, sobretot, metropolitana; de primera o segona corona. Totes són peces bàsiques per a l’intent del dirigent socialista de conquerir, en un futur, la Generalitat. “Catalunya en marxa”, diu el seu lema. Illa es presenta com el corredor d’una llarga marató que ara passa pels municipis. En cas de fracàs, també són llocs on refugiar-se i tenir-hi contrapoders, com al Besòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any