Un 21,4% de la militància de l’ANC participa en les eleccions al secretariat nacional

  • La campanya d’aquestes eleccions, en què han votat 7.247 socis amb dades provisionals, ha estat la més polèmica d’ençà de la creació de l’ANC

VilaWeb
Redacció
14.05.2016 - 02:00
Actualització: 14.05.2016 - 18:05

Després que ahir es tanqués la campanya de les eleccions al secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), avui al matí ha estat el torn de les votacions presencials. Dels quasi 34.000 socis amb dret de vot, hi han participat 7.247, que representen el 21,4% de la militància, segons les primeres dades provisionals ofertes per l’entitat. Els socis havien d’elegir 77 membres del secretariat (25 de representació nacional i 52 de representació territorial) que pilotaran l’ANC i que, al seu torn, decidiran qui serà el proper president al plenari del dissabte 21 de maig. Per primera vegada, el secretariat tindrà dos membres en representació de les assemblees exteriors. L’assemblea havia habilitat 133 seus electorals tot i que 3.362 socis han optat per votar de manera telemàtica.

La campanya d’aquestes eleccions ha estat la més polèmica d’ençà de la creació de l’ANC, el 2011. S’hi ha arribat amb grups obertament enfrontats. Per una banda, el president actual Jordi Sànchez, a qui alguns acusen d’actuar sota la batuta de Convergència. Per una altra, un grup de 22 candidats –que van signar un article que va aixecar molta polseguera– a qui els altres acusen d’actuar instigats per ERC. L’assemblea general de Manresa havia prohibit explícitament de fer equips o candidatures col·lectives i alguns sectors van denunciar que l’article dels 22 passava per alt aquest principi. A continuació, també es va posar en dubte que aquell article se saltés la limitació de fer campanya fora dels espais habilitats per la pròpia ANC.

Després va venir la polèmica més forta: l’exclusió de Quim Torra i Jordi Calvís de la llista definitiva de candidats. Les al·legacions presentades per socis van portar la junta electoral a considerar les incompatibilitats d’aquests dos candidats definides pel reglament electoral, el reglament de règim intern i els estatuts de l’entitat. Torra i Calvís van presentar noves al·legacions a la seva exclusió i, finalment, van ser readmesos com a candidats. La junta electoral va acceptar en una carta dirigida a tots els candidats que havia passat per alt moltes ‘irregularitats’ denunciades pels socis.

La interpretació del reglament electoral també ha portat molts maldecaps, aquests dies. La prohibició de fer campanya oberta per cenyir les actuacions dels candidats als espais habilitats per l’entitat (debats organitzats per les assemblees territorials i la pàgina web de l’entitat) ha portat la junta electoral a amonestar personalment alguns candidats. Per exemple, Antonio Baños va ser un dels candidats que van ser advertits per l’ús dels seus espais als mitjans de comunicació i, concretament, la tertúlia radiofònica.

Les paperetes
Hi havia dues paperetes, una per a les candidatures de representació territorial i una altra per a les de representació nacional.

La papereta de representació territorial era específica per a cada regió. Segons el nombre de candidatures territorials, s’ajuntaran amb les nacionals, en una sola butlleta. Les butlletes es podien descarregar de la web de l’ANC. De totes maneres, les assemblees territorials tenien l’obligació d’impimir-ne perquè els votants en poguessin trobar als locals de votació.

Quan?
Les votacions s’han fet avui de deu del matí a dues del migdia. A l’hora de votar, calia mostrar un document d’identitat que contingués una fotografia, per a verificar la inclusió de l’interessat en el cens general i en el de l’assemblea territorial corresponent. El vot electrònic, com hem dit, es va tancar ahir.

On?
Les eleccions s’han fet descentralitzades, a les seus de les assemblees territorials. En alguns casos les assemblees s’han agrupat i les votacions s’han fet en una sola població. A la web es podia consultar l’adreça de les assemblees habilitades per a votar.

 

Els candidats

Heus ací els noms de la llista nacional:

Abad Esteve, Francesc
Abril i Abril, Amadeu
Alcoberro Pericay, Agustí
Antolí i Sasot, Josep
Arenas Serra , Laura
Baños Boncompain, Antonio
Bellavista i Solà, Francesc
Benet i Mònico, Ariadna
Busquets i Bellavista, Josep
Cabús Viñas, Eduard
Calvís Canadell, Jordi
Canadell i Bruguera, Joan
Capdevila Cugat, Narcís
Casals i Gelpí, Alícia
Castellví Auví, Assumpció
Castro, Liz
Comes i Redondo, Marc
Cuyàs Soler, Jordi
Daban i Marín, Montserrat
de Vilalta i Pach, Enric
de Yzaguirre i Maura, Lluís
Delclòs i Saló, Miquel
Dumenjó i Martí, Rosa Maria
Fähndrich, Xavier
Falip i Rubinat, Francesc
Folch i Borràs, Àngels
Frigola Olives, Gilbert
Grau Valls, Pere
Heras Solà, Josep
Isern Creus, Ariadna
Ludevid i Massana, Xavier
Mira i Lozano, Maria Teresa
Murgó Ambou, Jordi Josep
Murillo Martínez, Belén
Oliva Monteys, Ferran
Pacheco i Canals, Jordi
Padrós Perejoan, Marcel
Pairó Presseguer, Jordi
Parra Serra, Josep Manel
Pérez i Mir, Anna
Pinyol i Balasch, Josep
Ponsatí Obiols, Clara
Prat Vandellós, Mariona
Raïch Regué, Miquel
Ros Serra, David
Rovira Miret, Pep
Saball Caelles, Beni
Sabaté Ibáñez, Josep
Sanchez Benas, Francesc
Sànchez i Picanyol, Jordi
Solà i Ysuar, Pau
Solé Vilamajor, Pep
Subirà i de Galdàcano, M. Eulàlia
Torra i Pla, Quim
Vicenç i Pasqual, Gisela
Vila i Ginestí, Bernat

Podeu veure també la llista de candidats de cada territorial:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any