El Tribunal Suprem espanyol ha condemnat l’estat espanyol per no tramitar la sol·licitud d’asil de 19.449 refugiats procedents de Grècia i d’Itàlia. Es tracta de la quota establerta per la Unió Europea el 2015. L’estat espanyol estava obligat a acollir aquestes 19.449 persones durant dos anys, des del 25 de setembre de 2015 fins al 26 de setembre de 2017, però només va oferir asil a un 12,85% dels casos.

És la primera vegada que un tribunal condemna el seu propi estat per no haver complert amb la quota d’acollida de refugiats. El tribunal considera que les decisions de la Unió Europea respecte a l’acollida de sol·licitants d’asil eren vinculants i obligatòries. Així, el tribunal suprem espanyol estima parcialment el recurs contenciós-administratiu presentat per la plataforma Stop Mare Mortum, el 21 d’abril de 2017 al govern espanyol.

L’associació sol·licitaven que declarés que l’estat espanyol havia incomplert les obligacions. L’advocat de l’estat, però, va considerar que el recurs no tenia fonament, ja que ‘Espanya estava fent les gestions necessàries per reclamar i reubicar els sol·licitants d’asil que li havien estat assignats’. I afegia: ‘Encara que el procediment és laboriós’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb