23.01.2024 - 21:00
|
Actualització: 24.01.2024 - 21:02
El Rellotge del Judici Final, que és la representació gràfica de les amenaces amb què conviu l’ésser humà, continua per segon any consecutiu a 90 segons de la mitjanit, és a dir, més a prop que mai la simbòlica catàstrofe mundial. El Consell de Ciència i Seguretat del Butlletí de Científics Atòmics, que s’encarrega de moure les busques, ha explicat que els motius principals són la guerra d’Ucraïna i la crisi climàtica. A més, ha advertit que la humanitat afronta un perill sense precedents.
Segons que han explicat en un comunicat, les principals preocupacions dels científics són l’ús d’armes nuclears a la guerra d’Ucraïna, l’escalfament del planeta, els esforços de potències com Xina, Rússia i els Estats Units per a actualitzar i ampliar els arsenals nuclears i l’increment de fenòmens com inundacions o incendis. També han mostrat preocupació pel desenvolupament de la intel·ligència artificial que, a parer seu, té un gran potencial desinformador.
Today, the Bulletin’s Science and Security Board once again sets the #DoomsdayClock at 90 seconds to midnight.
Humanity continues to face an unprecedented level of danger.
Read the full statement: https://t.co/PowB7RkzXw pic.twitter.com/aRyF2ZX3wB
— Bulletin of the Atomic Scientists (@BulletinAtomic) January 23, 2024
Per a decidir on situen les busques, els científics valoren els perills que causen les potencials catàstrofes d’origen humà: el risc nuclear, el canvi climàtic, les amenaces biològiques i les tecnologies disruptives.
El 2021 i 2022, les busques del rellotge es van col·locar a cent segons de la mitjanit. D’ençà del 1947, quan es va engegar el rellotge, no havia estat mai tan a prop del final.
L’indicador va ser creat pel Butlletí dels Científics Atòmics, organització de la qual van formar-hi part científics tan coneguts com els premis Nobel Albert Einstein i Robert Oppenheimer.