El PSC proposa d’eliminar les pensions vitalícies dels ex-presidents del parlament

  • A partir de seixanta-cinc anys i si han exercit el càrrec més de dos anys cobren el 60% del sou per a tota la vida

VilaWeb
ACN
13.03.2023 - 10:16
Actualització: 13.03.2023 - 10:27

El PSC ha registrat una proposició de llei per modificar la llei de l’estatut dels ex-presidents de la Generalitat, que també regula els ex-presidents del parlament. Segons que ha publicat La Vanguardia i ha confirmat l’ACN, vol eliminar les pensions vitalícies a la presidència de la cambra, reduir els imports i limitar-los a sis mesos. La llei actual del 1988, modificada el 2003, preveu que quan un president abandona el càrrec cobri el 80% del sou durant la meitat del temps que l’ha exercit o un mínim de 4 anys. Els socialistes proposen que sigui del 20% i durant 6 mesos. En el cas de la jubilació, a partir dels 65 anys ara cobren una pensió vitalícia del 60% si han exercit un mínim de 2 anys. El PSC vol que sigui un 10% durant sis mesos.

L’actual norma també preveu que si es moren els presidents o ex-presidents del parlament, el cònjuge vidu cobri una pensió vitalícia equivalent al 50%. I, en el cas de mort del cònjuge vidu, la llei diu que la pensió ha de beneficiar en la mateixa quantia els fills menors fins que arribin a la majoria d’edat. Sobre aquest aspecte, el PSC vol reduir aquesta retribució de pensió de viduïtat al 5% del sou durant 6 mesos.

La reforma afectaria cinc ex-presidents vius: Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert, Carme Forcadell i Roger Torrent. Ahir va fer dos anys que Laura Borràs és la presidenta del parlament, però com que està suspesa des del juliol passat està en qüestió si amb la llei actual té dret a la pensió vitalícia.

En l’exposició de motius del text el grup parlamentari socialista argumenta que les circumstàncies que van donar sentit a la llei del 1988 “han canviat notablement”. “No trobem en l’actualitat presidències exercides per persones de llarga trajectòria política en la lluita per la recuperació de les institucions democràtiques i que poguessin haver trobat seriosos impediments, a causa de les seves carreres de cotització, per atendre les necessitats personals i polítiques amb la dignitat i el decòrum que corresponen a les altes funcions exercides, que eren l’element nuclear de l’objecte de la llei”, afirmen.

Així mateix, argumenten que tampoc no hi ha justificació per un “règim especial de previsió per als seus cònjuges vidus” diferent de la protecció de la qual ja disposen els cònjuges vidus amb els sistemes de previsió social que existeixen en l’actualitat.

També ha canviat, segons els socialistes, “la percepció social respecte a aquest tipus de previsions específiques pel que fa als càrrecs públics”. Fins al punt de ser percebudes com un “privilegi injustificable”. Un fenomen al qual, segons apunten, també ha contribuït el fet que puguin ser percebudes per persones que han estat relativament poc temps en l’exercici del càrrec i que poden ser beneficiàries durant molts anys d’aquestes percepcions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any