BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

El catedràtic en la Facultat de Dret i codirector del Centre Berkman per Internet i la Societat de la Universitat de Harvard, Yochai Benkler, ha defensat aquest dimarts el paper transformador de la tecnologia en l’economia i la societat.

En el marc de la seva conferència ‘Procomú enfront del neoloberalisme: de l’economia oligàrquica a l’economia social oberta’ al II Fòrum d’Economies Col·laboratives i Procomunes, ha expressat que, en moltes ocasions, s’ha presentat la tecnologia com “una gran amenaça” per a l’ocupació.

“El molí de vapor no ens va donar l’economia capitalista”, ha assegurat Benkler, que ha defensat que la tecnologia interactua amb diferents característiques de les societats –lleis, coneixement, polítiques i organització social– per potenciar un model econòmic determinat.

Ha explicat que el desenvolupament tecnològic després de la II Guerra Mundial ha provocat un creixement en els nivells de productivitat que han recaigut en l’1% de la població més ric, i ha lamentat que en els últims anys s’ha produït “una transformació neoliberal de la producció entre iguals”.

Ha afirmat que “s’ha de passar de l”homo economicus’, que treballa per al seu propi interès, a l”homo socialis’, amb l’objectiu d’entendre els recursos com a mecanismes per transitar cap a una societat més sostenible.

“Els comuns desenvolupen un marc alternatiu”, ha insistit Benkler, que ha assegurat que les economies col·laboratives i procomunes treballen per generar comunitats de coneixement que tracten de resoldre problemes d’acció col·lectiva a través del diàleg i de la cooperació.

Així mateix, ha observat que a Barcelona existeix “un gran grup de persones experimentant amb els comuns per veure què es pot crear”, i ha animat els assistents a continuar treballant per donar a conèixer aquest model econòmic.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.