El prestigiós Süddeutsche Zeitung critica amb duresa tota l’acusació de la justícia espanyola contra Puigdemont

  • 'El veredicte dels jutges alemanys és el començament d'una solució política', escriu el cap de política interna del diari

VilaWeb
Redacció
06.04.2018 - 10:04
Actualització: 06.04.2018 - 18:54

El diari Süddeutsche Zeitung tracta de la decisió de la justícia alemanya sobre Puigdemont mirant cap al govern de Merkel, de qui diu que ara té un problema. En una anàlisi publicada avui, el cap de la secció de política interna del diari, Heribert Prantl, elogia el paper del tribunal de Slesvig, que, segons que diu, sospita de l’euroordre de detenció demanada per Espanya, i apunta que la decisió pot significar el començament de les negociacions polítiques sobre la qüestió catalana. ‘És d’una claredat sorprenent que l’acusació de rebel·lió no pot sostenir l’ordre d’extradició.’

Segons el periodista, amb la decisió de Slesvig es fa miques l’acusació construïda contra Puigdemont. ‘És molt clar: els jutges de l’alt tribunal regional de Slesvig tenen enormes dubtes de tota l’acusació’, diu. I afegeix que l’acusació de rebel·lió pot ser vàlida a Espanya, però no a Alemanya.

L’articulista insisteix a dir que la decisió del tribunal de Slesvig-Holstein de refusar l’acusació de rebel·lió és un cop dur per a Espanya. ‘Encara que no és una crítica profunda a l’estat de dret espanyol, és un missatge clar. Un estat de la Unió Europea deu respecte i reconeixement als altres estats. Però no ha de renunciar a examinar acuradament la llei. És per això que cal elogiar els jutges de Slesvig’, diu.

‘Pot ser que ara la política alemanya tingui certes dificultats. El govern federal s’ha amagat fins ara rere la justícia. Però els jutges no hi són per a estalviar dificultats a la política alemanya ni per a dissimular les conseqüències de la negligència política. El conflicte d’Espanya espera una solució política: necessita política europea i la política alemanya hi ha d’ajudar.’

Si les coses van bé, afegeix Heribert Prantl, ‘el veredicte dels jutges alemanys serà el començament d’una solució política, el començament de les negociacions’. I acaba així: ‘Des de la justícia penal, els problemes espanyols no poden ser resolts.’

La traducció al català:

«Els jutges posen la política alemanya en una situació compromesa

No és una absolució completa, però es podria dir que és gairebé mitja absolució. Si bé oficialment només s’ha suspès l’ordre de detenció. És a dir que no s’ha enretirat l’acusació contra Puigdemont, ja que el tribunal alemany no és l’organisme competent per fer-ho. Qualsevol que hi entengui sap que el que hi ha darrere del veredicte dels jutges alemanys són seriosos dubtes, als jutges alemanys se’ls ha regirat l’estómac, judicialment parlant. L’euroordre de detenció espanyola els sembla un document dubtós. I és per això que han descartat l’acusació de rebel·lió en la petició d’extradició. No es pot sostenir la petició d’extradició amb aquest delicte, diuen amb una claredat sorprenent.

Els jutges justificaven l’ordre d’extradició decretada i que immediatament han suspès només pel delicte de malversació al·legat per les autoritats espanyoles. Però ara aquest delicte tampoc s’acaba de sostenir perquè la malversació estava i està relacionada amb l’acusació de rebel·lió. De manera que, si la rebel·lió no té cap substància jurídica, la malversació vinculada a aquesta rebel·lió ja tampoc no pot ser gaire consistent. Les autoritats espanyoles fonamentaven la suposada malversació, entre d’altres, amb les despeses generades pel referèndum català.

Amb el veredicte d’Slesvig, de fet, es desmunta tot l’argumentari de l’acusació contra Puigdemont. És evident que els jutges de l’Audiència Territorial de Slesvig-Holstein tenen seriosos dubtes sobre la substància jurídica de tota l’acusació. Pot ser que aquesta acusació sigui fundada d’acord amb la legislació espanyola, però no ho és d’acord amb la legislació alemanya. Aquest és el veredicte dels jutges d’Slesvig.

Una declaració contundent

La conducta de rebel·lió de què s’acusa el perseguit, Puigdemont, «no seria punible d’acord amb la legislació vigent de la República Federal d’Alemanya», així ho han dit els jutges. Es tracta d’un veredicte contundent. Si bé és cert que no és una crítica a la legalitat espanyola, es tracta d’una declaració molt clara. Aquesta declaració evidencia que els costums europeus no poden obligar els jutges alemanys a no manifestar els seus dubtes. Una extradició no pot basar-se en un acte jurídic resolt a la babalà. Una extradició no és una reverència que un degui a un altre estat europeu membre. Un estat europeu deu a la resta respecte i reconeixement, però no pas la renúncia a una anàlisi jurídica escrupolosa. I és per això que hem de felicitar els jutges d’Slesvig.

La política alemanya ara potser tindrà problemes. El govern alemany s’ha amagat fins ara darrere la justícia. Però la funció dels jutges no és estalviar els problemes als polítics alemanys i assumir les conseqüències de les negligències polítiques. El conflicte espanyol espera amb ànsies una solució política i tant la política europea com la política alemanya han d’ajudar-hi. El paper dels jutges d’Slesvig no és assistir la política en situacions d’emergència i amagar els seus dubtes sobre la consistència judicial.

Si tot va bé, si tot va molt bé, el veredicte dels jutges alemanys podria ser el principi d’una solució política, l’inici de negociacions. Els problemes espanyols no es poden solucionar a través del dret penal.»

Traducció de Tiana Puig i Soler.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any