El premi Llibreter per a Alícia Kofp, Lucia Berlin i Francesca Sanna

  • Dos llibres de L'Altra Editorial s'emporten el premi de literatura catalana i el d'altres literatures

VilaWeb
Montserrat Serra
20.06.2016 - 15:27
Actualització: 20.06.2016 - 16:08

El premi Llibreter, que atorguen els llibreters agremiats de Catalunya, cada any a tres obres publicades, ha premiat enguany el treball d’escriptores, editores i agents literàries. En la categoria de literatura catalana, s’ha destacat la novel·la Germà de Gel d’Alícia Kopf, publicada per l’Altra editorial, un projecte encapçalat per l’editora Eugènia Broggi. Enguany, el catàleg de Broggi ha estat doblement premiat (només havia passat una vegada amb Acantilado, de l’editor Jaume Vallcorba), perquè també ha aconseguit el premi Llibreter en la categoria d’altres literatures amb els contes de Lucia Berlin, aplegats a Manual de dones de fer feines, i que l’agent literària Mònica Martín en gestiona els drets. Pel que fa a la categoria d’àlbum il·lustrat, s’ha destacat el conte El viatge de Francesca Sanna publicat per l’editorial Impedimenta.

Els tres premis Llibreter els atorguen tres comissions diferents i independents unes de les altres, formades per llibreters. Per això dos llibres premiats comparteixen editorial. A Eugènia Broggi, una mica aclaparada, aquesta situació la reafirma en la direcció presa amb el seu catàleg. Durant la presentació dels premiats, l’editora ha llegit un escrit d’un dels quatre fills de Lucia Berlin, l’autora de Manual per a dones de fer feines, que és el recull dels millors contes d’aquesta escriptora, que es va morir l’any 2004 sense obtenir cap mena de reconeixement literari. Avui, en canvi, aquest volum s’ha traduït a quinze llengües i conrea reconeixements per mig món. La traducció al català és d’Albert Torrescasana. De Berlin s’ha destacat la seva forta veu literària, la sensibilitat i qualitat de la seva obra i que els seus contes, que neixen de les seves experiències, de fets reals ficcionats, es llegeixen amb tristesa i felicitat alhora. Perquè la seva va ser una vida dura i terrible, però que ella va saber transformar en alta literatura.

Germà de gel d’Alícia Kopf ja va guanyar el Premi Documenta 2015 i és la primera obra publicada de l’escriptora. Parteix del treball de la protagonista al voltant de l’atracció del pol nord i el pol sud. Un procés de documentació i recerca que la porta a relatar la història d’exploradors que a primers de segle XX van voler trepitjar aquestes terres remotes i extremes, descobridors del cristall de gel, de la neu artificial… i tot això ho va trenant, des de la metàfora potent del gel, amb una pròpia vida, les grans preguntes de l’aquí i l’ara, del germà autista, de la relació dificultosa amb la mare, de la incomunicació… Una obra d’autoficció que Alícia Kopf, que és llicenciada en Belles Arts i també en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, va iniciar des de l’àmbit artístic fa uns quatre anys.

Kopf ha dit que Lucia Berlin li ha fet pensar en el tema de la cadena del reconeixement: ‘No ha funcionat bé amb les dones fins ara, la cadena del reconeixement. Escriure és una travessa en el gel. Jo fa anys que vaig iniciar aquest projecte. És una travessa de resistència, solitària, i trobar en la línia de meta escriptores com la Lucia Berlin és un gran estímul.’

Continua l’escriptora: ‘No vaig fer el llibre pensant que tindria una repercussió comercial. Era un projecte de caràcter experimental i naixia de l’àmbit de l’art visual. És un projecte d’autoconeixement i d’aventura. Cap endins i cap enfora. Per això agraeixo la cadena de reconeixement, que sense esperar-m’ho gens, ha funcionat tan bé fins ara.’

Pel que fa a l’àlbum il·lustrat El viatge, de la italiana Francesca Sanna, afronta una temàrica molt contemporània i actual, vinculada a la història d’una família que ha d’emigrar del seu país a causa de la guerra. La jove autora, que ha vingut a Barcelona per recollir el premi, ha insistit i recalcat el fet que aquesta família podria ser la nostra. I ha apel·lat a no perdre la humanitat.

El premi Llibreter ha fet en el cas de El viatge que l’editorial Impedimenta s’hagi decidit a publicar també aquest títol en català i ja és a les llibreries.

premi llibreter 2016

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any