El nostre món ja no és el mateix, tot ha canviat en dotze mesos

  • La guerra d'Ucraïna ha desfermat una impressionant cascada de canvis, que han capgirat la manera d’entendre les relacions internacionals a tot el planeta

VilaWeb
Vehicles russos travessant la frontera d'Ucraïna avui fa un any.

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa just un any que ens despertàvem amb aquelles imatges en blanc i negre que servien les càmeres dels llocs de frontera ucraïnesos i que ens mostraven columnes de vehicles russos entrant dins el país amb la intenció d’ocupar-lo. Putin argumentava aquella “operació especial” –encara avui no és una guerra formalment declarada– tot afirmant que pretenia canviar el govern de Kíiv, que ell qualificava de nazi. De fet, anava molt més lluny i fins i tot negava l’existència d’Ucraïna com a nació. L’operació llampec que esperava el Kremlin va fracassar i aquell fracàs ens ha dut a aquest llarg any de guerra, d’una guerra que canvia el mapa polític de tot el món a una velocitat de vertigen.

A Europa la guerra ha originat un canvi del centre geopolític de la Unió de conseqüències encara impossibles de valorar. Els països més acostats a Rússia van ser els primers i els més radicals a l’hora d’interpretar l’agressió no pas com un acte concret del Kremlin contra Ucraïna, sinó com una mostra –impossible de menystenir– del renaixement de l’imperialisme rus. I com que tots ells l’han sofert i el temen, van reaccionar de seguida i de manera contundent. D’Estònia a Romania, les societats i els governs es van posar en tensió en qüestió d’hores, en un moviment que havia de tenir repercussions sorprenents. Era impensable, per exemple, que la neutral, i ex-russa, Finlàndia entrés a l’OTAN, o que hi entrés Suècia, però l’atac ho ha aconseguit. Els russos, segons la coneguda fórmula, defineixen el seu país dient que és un imperi “les fronteres del qual respiren”. La fórmula podria ser bella i tot si no fos perquè és viscuda com una amenaça vital i concreta per tots aquells que en un moment o altre de la història, de Berlín a Vladivostok, en van formar part.

I això, aquesta por, explica la reacció de països com ara Polònia, un estat que fins al final de la Segona Guerra Mundial incloïa Lviv (Lvou en polonès) dins les seues fronteres nacionals. La reconstrucció de l’espai ucraïno-polonès és una de les paradoxes més grans de l’agressió russa. I un regal, si em permeteu l’exageració, per a un país com Polònia, percebut fa tretze mesos com el pària perillós de la Unió Europea i que ara s’ha guanyat un lloc central en tots els debats de Brussel·les i en qualsevol decisió que pren el bloc continental.

El desplaçament del centre polític de la UE és, també, una de les coses impossibles que la guerra d’Ucraïna ha estat capaç d’aconseguir. Hem passat del debat sobre una Europa a dues velocitats, quan alguns estats occidentals volien desfer el camí d’integració que va seguir la caiguda del mur de Berlín, a considerar la frontera de l’est com el punt clau de l’Europa d’avui, el centre cohesionador, l’espai que mereix i reclama tota l’atenció política, econòmica i fins i tot cultural, el mite definidor. Els kresy, aquells confins màgics i somnolents de la República de les Dues Nacions, que per als polonesos eren un objecte d’enyor, avui gairebé semblen una altra vegada realitat. Quan Andrzej Duda va rebre Joe Biden a Varsòvia, ara fa pocs dies, al darrere dels dos mandataris no hi havia tan sols les banderes de tots dos països i la de la Unió Europea. Era difícil de no fixar-se en la manera com era posada, entre l’europea i la polonesa, la bandera blava i groga dels ucraïnesos. Polònia es refermava així com la representant d’Ucraïna, en el nom d’aquell vell estat que les havia unides amb Lituània en el passat.

I Biden és per ell mateix un altre dels grans canvis d’aquest darrer any. Quan va arribar a la presidència dels Estats Units, l’OTAN passava un dels moments més difícils de la història i les relacions amb Europa s’havien degradat fins al límit per culpa de la presidència de Trump. I quin canvi que hi ha hagut en tan sols dotze mesos… La coalició d’europeus, britànics (Boris Johnson va ser el primer de plantar-se a Kíiv) i americans és avui una realitat que, vista amb una mica de perspectiva, sorprèn i explica millor que un centenar de llibres fins a quin punt la reacció a un atac violent és capaç d’unir interessos dispars.

El bloc occidental ha fet coses que fa dotze mesos no hauríem cregut possibles. Com ara cedir armament estratègic d’un país a un altre. Lliurar no solament armament lleuger sinó tancs de primera línia i qualitat. Per a països com Alemanya la guerra d’Ucraïna és indiscutible que marcarà un abans i un després pel que fa, fins i tot, a la concepció d’allò que són com a nació.

Però Rússia, com és obvi, ha estat, juntament amb Ucraïna, el país que ha canviat més en aquests dotze mesos. L’impacte de les sancions és enorme i ha tingut algunes particularitats sorprenents, mai vistes, com ara el paper impulsor que hi han fet les empreses privades o l’afectació en la vida quotidiana dels ciutadans en aspectes que no havien estat mai considerats seriosament quan es parlava de sancions, com la cultura, l’entreteniment i l’esport.

Putin ha resistit amb mà de ferro aquests dotze mesos, provant de reescriure la història a mesura que el seu exèrcit era derrotat i anava perdent territori. Les apel·lacions al poder de Rússia sonen cada dia més buides, pel contrast amb la realitat sobre el terreny, però té l’oposició lligada de peus i mans i no s’albira cap alternativa, cap amenaça al seu poder.

Malgrat la derrota militar, és veritat que Rússia no ha restat aïllada i aquesta és, potser, l’única victòria que es pot apuntar. No solament això, sinó que, així com han passat els mesos, ha anat recuperant espai en la mesura que una part del món ha interpretat l’evolució de la guerra en la clau d’una maniobra de l’imperialisme americà. La primera votació a l’ONU després de la invasió va ser molt rotunda, amb 141 països en contra i amb Rússia atraient tan sols quatre vots a favor: Eritrea, Bielorússia, Síria i Corea del Nord. Però la clau són, com més va més, els 47 estats que ja al primer minut es van abstenir –entre els quals hi ha l’Índia i la Xina– i aquells com Turquia, el Brasil i els Emirats Àrabs, que han anat evolucionant amb el pas dels mesos i distanciant-se del bloc occidental. Alguns han passat a ser els principals socis econòmics d’una Rússia que, per força, ha hagut de diversificar les relacions.

Entre tots, el més important és la Xina. La Xina, i no Rússia, és el rival global dels Estats Units avui dia i si fins ara ha tingut un paper moderador de Moscou caldrà estar molt alerta a veure què passa avui amb l’anunci d’un pla de pau. Perquè si la Xina, com temen alguns estats occidentals, es decanta cap a Rússia i abandona la política de neutralitat seguida fins avui, tot canviarà encara més i a moltíssima més velocitat el segon any de la guerra. Si, per exemple, decidís d’armar Rússia per a contrarestar el suport occidental a Ucraïna, aleshores l’espectre de la guerra mundial prendria una forma perillosament concreta i el conflicte es podria intensificar a un nivell que la majoria dels que vivim avui en aquest planeta no hem vist mai.

Sobre això, cal destacar finalment que la guerra nuclear va ser una possibilitat que es va posar sobre la taula els primers dies de la invasió russa. La doctrina militar de Rússia autoritza un ús tàctic de la bomba atòmica que feia molt creïble en aquell moment la possibilitat que ens trobàssem al cor d’Europa amb la primera detonació d’un objecte nuclear després d’Hiroshima i Nagasaki. Però, per sort, amb el pas dels mesos aquesta perspectiva s’ha anat allunyant i avui la podem veure amb més distància. Putin hi fa referències constants –ahir mateix hi va tornar–, però a mesura que passa el temps semblen més retòrica que no realitat.

Veurem què acabarà passant. Fa dotze mesos el nostre món era tota una altra cosa, ben diferent d’això que és avui. Imaginar-nos, per tant, on serem d’ací a dotze mesos –tenint en compte que és molt poc probable que la guerra s’acabe enguany– és un exercici impossible en veient quantes coses han canviat, i amb quina profunditat, d’ençà del 24 de febrer de 2022.

 

PS. Com és lògic, avui VilaWeb centra una bona part de la informació en la situació que es viu a Ucraïna. Us recomane molt especialment el retrat que el nostre col·lega Tomáš Bella fa de la vida diària a Kíiv: “Amb en Víktor, un dia més en la vida de Kíiv”. El text, d’una gran bellesa literària, ens ensenya precisament allò que costa més de veure, que és com canvia la vida de la gent quan t’atrapa una guerra i has de continuar fent la teua vida.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
23.02.2023  ·  22:35

Tot ha canviat i molt; però molta gent fa com que no ho veu. I d’altres s’emboliquen en denominacions i classificacions estranyes. Veurem després d’un segon any de guerra. Esperem veure-ho.

Ed Garrido
Ed Garrido
23.02.2023  ·  22:51

Quina pena aquest discurs tan esbiaixat cap a l Otan del Sr Partal. Clar que Putin es dolent, pero es troba a faltar alguna referencia al benefici escandalos de les empreses d armament i de gas USA, alguna critica a l augment de despesa militar en detriment dels serveis socials (!!), no hi ha cap critica al Regim corrupte de Kiev que censura partits politics, cap referencia al pobre periodista basc empresonat fa mes d un any a Polonia, cap crida a la Pau…No a la guerra Sr Partal, l ingres d Ucraina a l Otan no es mereix aquest vessament de sang.

joan rovira
joan rovira
23.02.2023  ·  23:04

La guerra d’Ucraïna és, al meu entendre, una conseqüència més de la disputa entre (individus-companyies i estats) pel poder en un canvi d’era.

Que la societat catalana, en tant que oprimida, però atenta, és capaç d’imaginar i revoltar-se per tal de participar en el futur incert que s’albira.

PS. Referències dels fenòmens oficials, més visibles, d’abast planetari:
* (IA) grans avenços en la intel•ligència artificial (2017 – ).
* Pandèmia de COVID (24/1/2020 – ).
* Invasió d’Ucraïna (24/2/2022 – ).

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
23.02.2023  ·  23:17

L’any passat en esclatar la guerra entre blocs oriental i occidental vaig passar-me unes quantes nits llegir sobre Ucraïnia i Rússia.
Em va resultar curiosa la mitologia que amaguen sengles històries trenades amb l’anar i tornar de gents i terres.

Una historiografia que em recordà les mitologies del segle XIX tant de l’imperialisme castellà com el resistencialisme nostre.

La sèrie de lligams i rebuigs entre Noruega, Suècia, Finlàndia, Polònia, Txèquia, Bulgària, Romania, Georgia, Moldàvia i Eslovàquia, fins a Grècia i els Balcans.

Aquests dies fa un any d’això. Nosaltres en portem 316 anys de guerra amb els mateixos lligams i rebuigs circumstancials de cada època.

En casos com aquest sembla que nosaltres també podem entrar a jugar la partida com si tinguérem fitxa a moure en aquest escaquer mundial.

Internet ens ha servit per a entendre que ni Itàlia, ni España, ni Grècia o Portugal pinten una fava en tot aquests moviments. En són bults sospitosos i tercers en tot aquest afer. En contra de l’emissió ridícula delñs mitjans españols que expliquen el conflicte mundial com si el món depenguera d’ells. Eucaresties dosificades del nazional-catolicisme que els fa mantindre com a zombies vivents.

Nosaltres estem en guerra des de 1707 – batalla d’Almansa- ençà. 316 anys de guerra de descolonització soterrada i oculta. Tot i que no tenim estat político-administratiu amb què combatre, sí que hi ha una població que fem guerra guerrejada sense treva.

Com s’ha dit en aquest fòrum iterativament, les nacions no tenim vergonya però sí interessos.
I el nostre interès és desfer-nos d’españa, de frança i la itàlia que ocupa Sardenya.

I prendre partit per aquell bloc que ens arrenque eixos estats estrangers. No tenim Estat, però els ciutadans en aquesta nació som l’estructura que ens fa actuar com a tal.

Dit això, albire que hi haurà guerra perllongada que com fa dècades va conduir a esmicolar els estats que a hores d’ara volen mostrar-se al conflicte. Acció que s’adreça a un moviment d’arribar a comunitats nacionals més petites que les actuals existents.

Cal refregar la simbiosi existent entre els imperis rus i español i la nostra amb petites nacions situades en eixa franja que he ennumerat a l’inici.

D’entrada, el que cal és convertir l’estat español en una Iugoslàvia que no estiga ni al mapa d’Europa. Cercant aliances enmig de tot el sotrac que s’acosta.

Per primera vegada en aquest segle pensar el món segons el nostre interès particular i immediat.

Trencar amb eixa idea de que les nostres il·lustríssimes celebritats ressenyades per Francesc Pujols que “adoben el món” però que, si ho mirem amb certa ironia, pocs se’n salvaren de ser pelats pels enemics forasters o els ciutadans d’allà on van anar a raure.

Josep Blesa (València)

Carles Farre
Carles Farre
24.02.2023  ·  00:02

Bé. Sr Partal, ja no em sorprenen gens les vostres i esbiaixades opinions/editorials sobre la naturalesa del conflicte, está clar que us deixeu portar per la vostra animadversió personal cap el Vladimir Putin, vòs heu passat i passeu olimpicament dels precedents que han portat a Rússia a envair una part d’Ucraïna, us heu passa’t pel folre, per no dir per un altre lloc, l’informe de la Rand Corporation, quant altres diaris com Público, Diario 16, I fins i tot el Nacional. Cat si que l’han esmentat i l’han traduït en les parts més substancials. TV3 la que suposadament es la nostra també s’ha alineat descaradament amb la “oficialitat”. Aquest canvi que vòs comenteu, era el canvi somiat i llargament perseguit pels ianquis i per la seva i admirada figura vostra, el Joe Biden, un dels pitjors presidents diria jo, en la historia dels americans, volien aïllar Rússia com fos, sobretot d’Europa, i el Putin els ho ha facilitat amb el seu error de càlcul sobre la implicació dels països del bloc de la OTAN, la vostra tasca d’adoctrinament sobre el català fet a imatge i semblança del progressisme més espatarrant, no acaba de quallar amb els que no tenim ni amo ni senyor ni seguim a cap influencer.. i per cert escolteu a tot un veterà i co fundador de Pink Floyd, com es el Roger Waters… te les coses molt clares i a las seves alçades ningú li dirà com ha de pensat sobre que..
https://youtu.be/zHE-Ca0wHIc
Posdata : podeu fer-li una entrevista al. Borrell, que està en la mateixa línea editorial

Joan Manau
Joan Manau
24.02.2023  ·  00:56

Un editorial que no té en conte cap antecedent a l’inici de l’operació especial de fa una nays.
No parla dels acords de Minsk, de l’acord de no ampliar l’OTAN, dels obscurs successos de Maidan amb la CIA pel mig….
Però com que en altres ocasions ja he exposat moltes raons per les que em sembla que l’instigador de tot el conflicte son els USA ara no hi tornaré.
Només algunes precisions.
1a. Recordem que USA no promou mai la democràcia i no cal posar exemples de centre i sud america, pensem només amb la dictadura del general Franco que vam patir durant molts anys perquè va ser sostinguda pels USA.
El llistat recurrent de drets humans, llibertat, democràcia etc NOMÉS APAREIX quan un Estat és considerat pels USA un enemic seu.
I clar quan a Rússia hi havia un President que va deixar ensorrar el país tot i que va bombardejar el parlament rus no va rebre cap crítica occidental.
Per cert, jo no se veure que en aquests moments Rússia vagi perdent i en clau interna les sancions estan sent un benefici per la població russa perquè ara en contes de comprar tots els bens i serveis a l’estranger amb els beneficis de l’exportació d’energia estan desenvolupant i re-industrialitzant a gran velocitat el país. Cosa que els donarà més sobirania com a nació.

Una frase que m’ha cridat l’atenció: “el verdader competidor dels USA és la Xina”.
Caram, fa uns anys quan la Xina era percebuda només com una fàbrica barata, aleshores el típic llistat humanitari no s’esmentava. Fins al punt que el Sr. Javier Solana en unes jornades al Monestir de Poblet per justificar les bones relacions UE/Xina va dir que no havíem de ser estrets de mires, que hi havia altres models de democràcia que no passaven necessàriament per tenir que votar cada 4 anys. Ara en canvi quan la Xina ja té tecnologia punta pròpia i ja no és un lloc a on anar a fabricar barato, aleshores ara son un competidor i apareix el famós llistat moralista.
Per cert, jo li dono la volta a l’argument del Sr. Solana perquè els catalans ja sabem que viure en un lloc on es vota cada 4 anys no necessàriament vol dir viure en una democràcia.
Pot ser si la élit financera anglosaxona deixes de voler dominar i explotar el món sencer hi hauria segurament menys guerres i més col·laboració. Segurament occident amb el seu passat i present colonial hauria de donar menys lliçons morals al món.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
24.02.2023  ·  02:33

Gràcies Vicent, per saber discernir entre la propaganda russa i la realitat.
Visca Ucraïna lliure!
Lliure de les amenaces i els atacs russos.
I lliure dels que volen la pau a costa de la pèrdua de la seva identitat i integritat territorial.
Lliure dels pacifistes del diumenge que no volen creure en els periodistes que intenten explicar la veritat. Pacifisme estúpid (no enviem armes, que es rendeixin), cec i sord davant l’evidència.
Em sento afortunada de viure a Itàlia on hi ha corresponsals de guerra que expliquen el que està passant allà sense esbiaixos

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
24.02.2023  ·  05:12

Doncs no, no em crec la visió americana que difoneu cada dia. La realitat segura és que moren persones innocents mentre s enriqueixen els de sempre. Ocupem els carrers d´una vegada, poble anestesiat, i acabem amb aquesta barbàrie.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
24.02.2023  ·  07:07

El règim filonazi rus veu nazis on no n’hi ha. Quina ceguesa!!!

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
24.02.2023  ·  07:27

És curiós llegir els comentaris dels subscriptors i constatar com de diferent es poden veure els mateixos fets. Salut.

Pere Subirana
Pere Subirana
24.02.2023  ·  07:37

Coincideixo amb els comentaris anteriors, doneu una visió otanista i pro-EEUU de la realitat que no es correspon amb els fets.
– El món occidental tal i com el coneixíem no existeix. Avui qui mana als EEUU són els grans fons d’inversió com Black Rock o Vanguard, i els EEUU manen a Europa a través de la Comissió Europea i l’OTAN. La UE ja no és aquell referent dels valors humans, de democracia, de llibertat. Avui menteixen sense problemes, ja veiem quins valors humans han aplicat als refugiats de Síria (“quedeu-vos-els vosaltres a canvi de diners”).
La submissió d’Europa als EEUU queda patent quan aquest cometen un acte de guerra que tira per terra l’economia de l’Unió, especialment d’Alemanya i de França, com és el sabotatge del Nord Stream i cap país europeu diu res. Ni tan sols els més afectats.
– Doneu per feta una derrota militar de Rusia, tanmateix això encara està per veure.

No m’agrada el model dictatorial xinès, ni tampoc el rus, però tampoc m’agrada que la democràcia aparent només serveixi per amagar una dictadura de ferro com passa aquí.

No m’identifico amb aquesta Europa d’avui, i voldria sortir-ne el més aviat possible.

Oscar Pellicer
Oscar Pellicer
24.02.2023  ·  08:21

Es molt català això d culpar l’agredit, deu n’hi do els comentaris pro Putin. Un país sobirà pot aliar-se amb qui vulgui i fer les seves polítiques sense haver d témer una invasió militar, es q es d primer de democràcia. Encara ens castiga poc l’amo espanyol tenint en compte tot el q volíem fer

MIQUEL MILLAN
MIQUEL MILLAN
24.02.2023  ·  08:42

Xi Jimping és el còmplice necessari de Putin en aquesta guerra. Igual que Stalin va ser el còmplice necessari de Hitler per a la invasió de Polònia el 1939.
Putin mai hagués iniciat la invasió sense assegurar-se abans la complicitat de Xi Jimping. El gran beneficiat d’aquesta guera és la Xina, no pas els USA, a qui li costa molts diners. La Xina no hi posa ni un ral, i en canvi, guanya diners cada dia comprant petroli per sota del preu de mercat, i a sobre veient ben entretinguts dos dels seus rivals històrics.
Per a Xi Jimping aquesta guerra és el millor dels móns possibles, i ferà tot el que calgui per a que s’allargui. Ja ho està fent. Putin ha caigut en la trampa que li ha parat Xi Jimping animant lo a atacar Ucraïna i s’ha convertit en el seu peó.
Mentrestant veiem un poble, l’ucraïnès, que defensa heroicament la seva sobiranina, donant li al món una llicó de dignitat. I un altre poble, el rus, mostrant nos, un cop més, el patiment absurd al que porta deixar se ensarronar per un dictador criminal.
Al 1939 la propaganda dels partits comunistes europeus justificava la col.laboració d’Stalin amb Hitler, amb arguments kafkians i acusant al govern polonès de feixista. Llegint alguns comentaris sembla que estem igual.

Juan Francisco Lopez-Garcia
Juan Francisco Lopez-Garcia
24.02.2023  ·  08:52

Anem en els Pelaios defensant la integritat de la naciò? Un cambit de frontera.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
24.02.2023  ·  08:59

Els crítics amb aquest editorial poden pensar que Hitler es va veure obligat a “recuperar” Danzig per culpa de les “provocacions” de l’irredentisme imperialista polonès. Per cert, la URSS s’hi va afegir entusiàsticament des de l’est (pacte Molotov – Ribbentrop), i a Katyn va ajudar els alemanys a assolir la victòria.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
24.02.2023  ·  09:06

Patètic el tornar a llegir paraules i declaracions d’aquells nostàlgics fonamentalistes que en tal d’anar contra USA, beneeixen l’imperialisme violent de Putin, potser volent recordar un fals socialisme que, en la seva versió més crua, el comunisme, representava abans la URSS.

En tal d’atacar la OTAN com a grup de països dimonitzats per ells, es neguen a donar suport a un país que ha estat agredit per un imperi dictatorial, car al seu país no existeix la oposició perquè i està empresonada, o està exiliada o pateixen “accidents” mortals.
Ho sento, no vull ofendre, però trobo mesquí aquesta mena d’esquerres caviars.

Si Catalunya hagués volgut mantenir la independència i ens envaís l’exèrcit espanyol què farien aquests pseudo-esquerrans, sortir amb flors a rebre l’exèrcit espanyol?
Estarien en contra de rebre ajuda d’altres països?
Aquí això se li podria dir espanyolisme botiflerisme.

No soc pro USA, el seu sistema social pateix importants mancances, però comparat amb l’assassí control dels opositors a la Rússia de Putin, no hi ha color, els drets humans són més respectats, molt més, a USA que a la Rússia de Putin.

Per a mi una socialdemocràcia a la europea, amb una sanitat i una educació públiques potents és millor que el model USA, però aquest últim és molt millor que els sistemes dictatorials que imperen a la Rússia de Putin, la Bielorússia de Lucachenko, la Xina de Xi Ging Pin, Síria, Iran,….. etc.

Joan Benet
Joan Benet
24.02.2023  ·  09:24

Les superpotències són criminals totes. No se’n salva ni una. Els Estats ho són. Segurament ho van ser els catalans també al segle XIV.
Però jo trobo unes similituds entre Rússia, Turquia i Espanya que fan que senti molt poca simpatia per les seves causes. Que només sóc capaç de entendre des d’un nacionalisme exacerbat i alhora carregat de complexes. Com si el món estés en deute amb ells només per la seva mera existencia.
I tinc clar que si calgués l’ajuda d’una superpotència per assolir la independència, abans una d’anglosaxona que Rússia o la Xina. Per molt defectuosa que sigui, millor una democràcia que una autocràcia per paternalista i ben intencionada que sigui.
Què algú pugui defensar un règim dictatorial en oposició a un lloc on és vota (per molts defectes que tingui) en supera i no ho puc entendre.

Jaume Melquiades
Jaume Melquiades
24.02.2023  ·  10:08

sembla ser que cap dels ultradefensors dels ianquis que hi ha per aci no es recorda (cues de pansa faltarien) de la gran “jugada ” de usa de enfonsarse el creuer “maine”al port de La Habana per entrar en guerra amb espanya i alla varen rebre molts catalans (entre ells el meu avi) i tampoc vull entrar en lo pearl harbour,ja ni ha prou .

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
24.02.2023  ·  10:19

A mi també em sorprèn l’anàlisi de bons i dolents que fa el nostre estimat Vicent Partal. Avui ja ningú dubte que estem de ple en una tercera guerra mundial que occident ha de guanyar, afegeix Nyholm en l’article d’avui, però que el resultat és incert i el més probable es que no guanyi ningú. Cas de que s’estigui a temps d’aturar aquesta guerra amb una negociació, aquesta passaria per la neutralitat d’Ucraïna i no incorporació a la OTAN i referèndum en vigilància internacional per al territoris on la població voldria ser Russa o independent.

Victor Serra
Victor Serra
24.02.2023  ·  11:12

No entenc que encara hi hagi gent que defensi Putin. Els convidaria a fer un tomb per Txetxènia,, Síria, Georgia o que vagin a qualsevol país de l’Europa de l’Est que els expliquin lo divertit que és viure sota l’imperialisme rus, i del tarat de Putin en particular. Que preguntin als milions de russos represaliats que tenen por de parlar. Em sembla que Vicent Partal mateix els podria explicar histories d’amics i amigues russos assassinats per Putin.

Enric Mauri
Enric Mauri
24.02.2023  ·  11:16

El Sr. Partal, considero que fa una avaluació general prou objectiva (!), a part que se centra en el/ls canvi/is en la l’organització i dinàmica a escala mundials, i això és rellevant.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
24.02.2023  ·  11:20

Jo també trobo a faltar un una mena de pròleg que expliqui els antecedents de la Guerra d’Ucraïna.
Una relació de fets és molt interessant per situar-se però les motivacions ho expliquen tot.
Ja sé que cadascú donarà més importància o menys a unes mateixes causes. El debat no es pot menystenir.
Es veritat que un país pot establir les aliances que estimi més convenients
sense haver de témer una invasió militar. Però….quan aquestes aliances poden representar un perill d’invasió militar a un país veí?

Joan Genebriera
Joan Genebriera
24.02.2023  ·  11:28

Els comentaris d’aquesta editorial son bastant sorprenents i no se si mostren un canvi de la tendència normalment neutral d’aquest diari digital?
La culpa de la perillosa situació actual es totalment d’Occident (USA) que està encerclant militarment Rússia i el seu competidor, la Xina. No cal que em parlem massa de la crisi dels míssils a Cuba al 1962, però la situació sembla perillosament la mateixa.
Senyor Partal, crec que ja tots estem tips de les imatges i noticies del patiment del poble d’Ukraina, ho dic amb tot el respecte, i del poc que se’n parla de l’arrel del problema.
Les noticies d’aquí segueixen les regles de manipulació de masses enunciades al llibre del filòsof i lingüista, Noam Chomsky, Professor Emeritus del MIT :

“Armas silenciosas para guerras tranquilas”

5. La estrategia de dirigirse al público como criaturas de poca edad
La mayoría de la publicidad dirigida al gran público utiliza discurso, argumentos, personajes y entonación particularmente infantiles o emotivos, como si el espectador fuese una criatura de poca edad o un deficiente mental. ¿Por qué? Si uno se dirige a una persona como si ella tuviese la edad de 12 años o menos, entonces, en razón de la sugestionabilidad, ella tenderá, con cierta probabilidad, a una respuesta o reacción también desprovista de un sentido crítico como la de una persona de 12 años.

Disculpeu la transcripció amb castella.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
24.02.2023  ·  11:47

M’agradaria que Vilaweb no s’arrenglerés tan descaradament amb Ucraïna i restés una mica més allunyada. De raons, n’hi ha moltes. Unes poques :
– Aquesta no és la nostra guerra. No siguem hipòcrites.
– Al 2017 Ucraïna va perdre el cul per posar-se del costat de Madrid i en contra de les nostres aspiracions nacionals.
– Ucraïna va bombardar el Donbass durant anys i va impedir ‘manu militari’ qualsevol intent d’autodeterminació.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
24.02.2023  ·  11:50

El Sr. Partal no explica els antecedents geoestratègics de la guerra d’Ucraïna i això per un analista polític és greu per no dir sospitós.

Si algú considera que el meu comentari és una oda al putinisme, em permet considerar-ho un autèntic idiota (en el sentit original del terme).

Joan Royo
Joan Royo
24.02.2023  ·  12:47

Totalment d’acord amb l’editorial. Rússia és un imperi totalitari. Ucraïna una víctima. Qualsevol país sobirà té dret a pertànyer a l’OTAN. I com sempre, hem tornat a llegir el mantra: USA és culpable. Avui senyor Partal no heu caigut en aquest parany. Gràcies.

josep Puig
josep Puig
24.02.2023  ·  13:38

M’entrestan qui per i qui guanya amb la gerra i guanya a l’estat recull més impostos als bancs, les electricas, als carborans Repsol, campsa, etc i tots als operadors de matèria primera qui i per als de sempre

Víctor Torguet
Víctor Torguet
24.02.2023  ·  13:58

Molt interesant la polarització dels comentaris d’avui.
N’hi ha uns quants que crec fan diana (i cal dir que n’hi ha moltes de dianes a on disparar amb un tema com aquest).

A mi m’agradaria que VW fes una entrevista (de les bones que en sap fer) al Julian Assange perquè ens expliqués les meravelles dels USA, així com a algun opositor del nou tsar Putin (que no estigui empresonat o mort, que són la immensa majoria) i a un dissident del recentment erigit nou emperador Xi Jinping (a qui tampoc hagin pelat, és clar).

Com diu el Joan Benet, totes les superpotències són criminals, així com ho han estat al llarg de la història els imperis (i més concretament els colonials) amb els seus mètodes expansionistes assassins (no molt pitjors que les serves pràctiques en decadència per retenir les possessions… en això estem encara a Catalunya / Països Catalans).

El Miquel Millan també ho clava destacant el paper de gran beneficiat de la Xina (qui, si no és ja la gran superpotència, poc li manca).

En fi, el millor que li podria passar al Món (tot i que sigui una utopia) és que aquella gran farsa de la Revolució Francesa (Liberté, Égalité, Fraternité) s’imposés a la cobdícia, violència, autoritarisme i egoisme individualista que respirem a diari.

Bon cap de setmana… aprofitem que no ens plouen míssils

(eps !!! Llista Cívica ja !!!)

Gorka Etxebarria
Gorka Etxebarria
24.02.2023  ·  14:56

Senyor Partal, la peça d’avui és desconcertant, no tant pel seu repetit biaix cap a la OTAN (vostè amaga tots els pactes que Occident ha incomplert, no repetiré comentaris) com per la seva incapacitat d’anàlisi geopolítica.

Aquesta primer escenari de la guerra d’Ucraïna és l’avantsala de la 3a Guerra Mundial que els USA estan preparant des de fa anys. I el seu objectiu és frenar el creixement de la Xina com a superpotència. Europa només som uns titelles a mans de la OTAN, i uns irresponsables per donar suport a un estat que portarà a la destrucció de la humanitat.

Als comentaristes que per això em titllin de pro Putin i que en Juan Ramon Alegria ha definit correctament, els aconsello que llegeixin a Rafael Poch (https://rafaelpoch.com/) i potser tindran una visió diferent del conflicte. Al senyor Partal també li recomano, tot i que segurament és un periodista que coneix i respecta.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
24.02.2023  ·  15:16

Felicitats Sr. Partal, per la bona anàlisi que feu.
M’entristeix i preocupa constatar que hi ha comentaristes tant pro soviètics i pro imperialistes (jo no critico al poble rus, prou pena té amb els seus dirigents) i em sap greu per aquests comentaris però transllueixen una alineació mental jo diria que greu. Suposo que són als qui ja està bé un imperialisme més proper (el ñol)
Salut i força !!*!+

Ferran Moreno
Ferran Moreno
24.02.2023  ·  18:57

Felicitacions, Vicent, per l’article. No sempre tinc el mateix punt de vista ni opino igual, però gairebé sempre em resulta interessant.
Guerra -aquesta sí- a la intolerància.

Josep Pericas
Josep Pericas
24.02.2023  ·  19:30

Molta raó té el sr Millan. Rússia s’està convertint en un titella de la Xina. Amb l’acord de cooperació il·limitat Rússia Xina, el febrer de 2022, la Xina va garantir el suport que necessitava Putin per a la guerra. No s’hi hauria llançat altrament. La Xina cerca guanys a costa de debilitar Occident i Rússia. Tot el territori dels Urals al Pacífic aniria a parar a les seves mans si Rússia s’embolica en una guerra nuclear. La qual destruiria USA, Europa i Rússia. Amb un territori immens, sense rivals ja al món, tots viuríem sota l’imperi xinès.

Si no arriba a haver-hi guerra nuclear, el debilitament de Rússia igualment deixaria la part asiàtica de Rússia com a territori formalment rus però a la pràctica dominat per Xina, que en qüestió de dècades se’l faria definitivament seu. I com a suport de l’estat rus i les seves connexions mundials, les connexions russes a Àfrica (control de materials i règims) passarien a ser indirectament controlats per la Xina. A la pràctica, tota Rússia seria un protectorat de la Xina.

En comptes d’atraure talent i ser un motor d’innovació, el talent fuig de Rússia. Els recursos econòmics i humans de Rússia es malbaraten. La Xina realment no dóna suport a Rússia, l’interès de la qual no era aquesta guerra, sinó a Putin. I és que per a controlar i vampiritzar un país, no cal sinó donar suport a una elit corrupta i/o amb deliris de grandesa. Bé, Occident ho ha fet molt això de donar suport a règims que empobrien el país per a beneficiar-se ell.

Pel que fa als paral·lelismes 1939-2022 que apunta, totalment d’acord. Els qui ara reclamen no ajudar Ucraïna el 1939 haurien reclamat deixar fer Hitler (per veure si se saciava amb la sang dels veïns, i perquè total tenia raó en les reclamacions frontereres).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes