El Metro de Barcelona té menys microorganismes que centres de salut i aeroports

  • Un estudi elaborat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (Csic) ha constatat que el Metro de Barcelona té menys microorganismes a l'aire que els centres de salut i els aeroports, ha informat Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) aquest dijous en un comunicat.

VilaWeb
Redacció
19.01.2017 - 13:50

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

Un estudi elaborat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (Csic) ha constatat que el Metro de Barcelona té menys microorganismes a l’aire que els centres de salut i els aeroports, ha informat Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) aquest dijous en un comunicat.

Un equip d’investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (Ceab-CSIC) i de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (Idaea-Csic) han elaborat el primer catàleg de microorganismes de l’aire del Metro de Barcelona utilitzant tècniques genètiques.

L’article, publicat en la revista ‘Indoor Air Journal’, analitza la qualitat de l’aire de les estacions de metro i de l’interior dels vagons per conèixer les dinàmiques i fluctuacions que es produeixen en aquest mitjà al llarg de l’any i en qualsevol hora del dia.

La major part dels microorganismes trobats –10.000 bacteris per metre cúbic d’aire– “són innocus” per a les persones, i els bacteris d’origen humà –incloses en els patògens potencials– presenten una proporció per sota del 2%, segons l’estudi, que forma part del projecte europeu ‘Improve Life’.

“La xarxa de Metro de Barcelona no és un punt d’exposició de risc biològic important i els viatgers no són la font principal de microorganismes a l’aire”, ha destacat l’investigador del Ceab-CSIC Xavier Triadó.

Aquest fet pot explicar-se per l’afluència mitjana-baixa d’usuaris que havia en el moment de la mostra i l’elevada renovació de l’aire que hi ha, segons el científic.

“Possiblement, també per aquest motiu, la presència del virus era notablement més baixa que la detectada en altres estudis fets en centres de salut i aeroports”, ha afegit Triadó.

Ha destacat que l’estil de vida actual provoca que els ciutadans passin el 90% del temps dins d’espais tancats on l’aire podria ser un canal de transmissió d’alguns patògens, per la qual cosa “monitorar la qualitat de l’aire d’aquests ambients és important”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any