El govern haurà de tornar 304 milions d’euros a Acciona per l’acabament del contracte de l’ATLL

  • La Generalitat reclamava 38 milions a l'adjudicatària de la privatització, però el tribunal dóna la raó a l'empresa

VilaWeb
ACN
15.12.2022 - 15:38
Actualització: 15.12.2022 - 20:36

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat la Generalitat a retornar a l’empresa Acciona uns 304 milions d’euros per la finalització del contracte de gestió d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL). El TSJC va anul·lar l’adjudicació a Acciona de la gestió del servei de subministrament d’aigua en alta el 2015 i el Tribunal Suprem la va confirmar el febrer del 2018. El Departament de Territori va acordar aleshores la continuïtat d’Acciona com a prestadora del servei, amb les mateixes condicions, mentre no es refeia el contracte. El juliol del 2018 la Generalitat va decidir d’assumir la gestió directa del servei, decisió que es va fer efectiva el febrer del 2019, una volta la Generalitat va reclamar 38 milions d’euros a l’empresa.

L’abril del 2019, la Generalitat va dictaminar que la liquidació final era de 53,86 milions d’euros i va desestimar les al·legacions d’Acciona, que anys abans havia guanyat el concurs públic per a adjudicar-se la privatització feta pel govern d’Artur Mas, la més gran mai feta per la Generalitat, valorada en 1.000 milions d’euros.

Són tres sentències, contra les quals encara es pot recórrer davant del TSJC mateix. La primera estima en part el recurs d’Acciona i anul·la la resolució que havia aprovat la liquidació provisional del contracte. També anul·la la resolució de la conselleria que, posteriorment, havia aprovat la liquidació definitiva final. A més, la sentència reconeix el dret d’ATLL a obtenir en concepte de cànon no amortitzat 262.813.610 euros; en concepte d’inversions realitzades no amortitzades, 38.228.293,14 euros; i en concepte de costos de licitació i constitució, 3.375.345 euros, quantitats que meritaran els interessos que siguin procedents. En total, sumen més de 304 milions d’euros.

La segona sentència estima en part el recurs d’Acciona i anul·la l’acte del conseller de Territori i Sostenibilitat del desembre del 2018 que declarava la finalització de la prestació efectiva per part de l’actora del servei de proveïment d’aigua en alta mitjançant la xarxa Ter-Llobregat a partir de l’1 de gener de 2019. A més, reconeix el dret d’Acciona de ser retribuïda per la prestació efectivament realitzada i facturada durant els mesos de gener i febrer del 2019, en els termes del contracte, més els interessos que corresponguin.

Finalment, la tercera sentència també estima el recurs interposat per Acciona contra la resolució que havia denegat la devolució de la garantia definitiva del contracte del 27 de desembre de 2012 de 29,86 milions d’euros. S’anul·la i reconeix el dret de l’actora a la devolució de la garantia definitiva, així com a ser rescabalada de les despeses de manteniment de l’aval des que es va haver de produir la devolució fins a la seva definitiva cancel·lació, amb els interessos corresponents des que Acciona va retornar les instal·lacions el 3 d’abril de 2019. La Generalitat al·legava que no havia retornat la garantia perquè Acciona havia incomplert part del contracte i s’havia retardat en la devolució de les instal·lacions, cosa que havia ocasionat uns danys de 15,91 milions d’euros. El febrer del 2022 es va decidir el retorn parcial de la garantia quan Acciona ingressés 15,49 milions.

La liquidació provisional del contracte tenia un saldo a favor d’Acciona de 53,86 milions d’euros, segons el TSJC, i la liquidació final a 31 de desembre de 2018 era de 56,94 milions, dels quals 34,09 quedaven condicionats a una resolució de l’Agència Tributària sobre la sol·licitud de retorn per ingressos indeguts per l’impost de societats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any