El govern espanyol no ha encarregat encara els estudis que haurien de servir per a desmantellar les instal·lacions del projecte Castor. Això es desprèn de la resposta que l’executiu ha tramès per escrit a les preguntes del senador d’ERC Miquel Aubà. De moment, sostenen, no s’han definit els organismes competents ni les empreses que haurien de redactar aquests informes, ni encara menys s’ha obert cap procediment d’avaluació ambiental per a fer desmantellament. Aquest anunci torna a entrar en contradicció amb les afirmacions públiques de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que va assegurar que disposava dels estudis del MIT però també d’Enagás, que gestiona les instal·lacions hibernades. El febrer passat, el PSOE, ara al govern espanyol, va aprovar una proposició de llei que instava a fer aquest encàrrec com a pas previ al desmantellament.

‘El Ministeri per a la Transició Ecològica és actualment en procés de valoració i anàlisi de les mesures adequades per a garantir la seguretat de les persones, el medi i les instal·lacions i establir els elements de judici necessaris per a poder sotmetre a la decisió del consell de ministres el futur de les instal·lacions’: aquesta és la resposta a la pregunta d’Aubà. I afegeix que aquesta decisió es va prendre d’acord amb el que estableix el reial decret llei 13/2014, que va significar l’acceptació de la renúncia de l’ex-concessionària Escal UGS, l’aprovació de la indemnització de 1.350 milions i la hibernació a càrrec d’Enagás. Uns pagaments que tant el Tribunal Constitucional com el Suprem espanyols han anul·lat i estan revertint.

‘Desitgem que hi hagi més diligència en les accions del govern perquè, fins ara, només hem sentit bones paraules i bons propòsits de la ministra Ribera però no n’hem vist cap acció pràctica que ens confirmi que pensa desmantellar el Castor aviat, ni ens ha facilitat l’accés als informes tècnics del projecte que li hem sol·licitat’, ha retret Aubà.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb