El Festival de Poesia de la Mediterrània: vint anys sense abandonar ni la tasca ni l’esperança

  • El certamen programa recitals de catorze poetes d’arreu del món i espectacles que barregen la paraula amb la música, el teatre i la imatge

VilaWeb
Ester Estela
09.04.2018 - 22:00
Actualització: 12.04.2018 - 17:38

‘No hem abandonat mai ni la tasca ni l’esperança’ diu Biel Mesquida parafrasejant Pompeu Fabra sobre els vint anys del Festival de Poesia de la Mediterrània. El certamen dirigit pel poeta celebra dues dècades de vida fidel a l’esperit amb què va ser creat l’any 1998: fer de Mallorca un punt de trobada i d’intercanvi d’idees de poetes de tots els racons de la Mediterrània. Per això enguany comptarà amb la participació de catorze poetes que s’expressen en una desena de llengües: català, èuscar, espanyol, romanès, francès, hebreu… A més, també es podran sentir dos idiomes que fins ara no havien estat mai presents al festival: el farsi i el crioll que es parla a l’illa de Reunió.

El festival, organitzat per la fundació Mallorca Literària amb el suport del Consell de Mallorca, arrenca aquest vespre amb el concert inaugural ‘A solas’ de la cantant Isabel Vinardell i la guitarrista Isabelle Laudenbach. Aquest espectacle donarà el tret de sortida a una setmana plena de poesia. Diversos indrets de Palma oferiran tot d’espectacles on la paraula dita es mesclarà amb la música, el teatre i la imatge. Perquè, tal com diu Mesquida: ‘dir és cantar i viceversa’, i tot seguit afegeix que el festival és un dels pocs d’Europa que ha privilegiat la música com la base de la paraula poètica.

El nucli central del festival és l’encontre de poetes provinents d’arreu del món, que oferiran un seguit de recitals. Perquè tal com Mesquida precisa: ‘Ja des dels inicis del festival vam decidir que per nosaltres la Mediterrània era el centre del món’. Així hi haurà Nora Albert, Pere Perelló Nomdedéu, Meritxell Cucarella-Jorba i Jaume Subirana recitant en català; Leire Bilbao en èuscar; France Mongeau en francès; Marius Chivu en romanès; Giovanni Dotoli en italià; Míriam Reyes en castellà; Chus Pato, en gallec; Ronny Someck en hebreu. Mesquida explica que una altra de les característiques del festival és introduir cada any nous móns a través de noves llengues. Per això enguany hi haurà Fatemeh Ekhtesari i Mehdi Mousavi recitant en farsi i Kaloune en crioll.

A partir de demà faran diverses activitats –des d’un recital a l’Institut Joan Alcover fins a un encontre amb poetes mallorquins– i la trobada culminarà diumenge al Teatre Principal de Palma amb la festa de la poesia. Serà un acte obert a tothom en què els catorze poetes recitaran les seves obres en una desena de llengües diferents. Perquè un altre dels trets característics del festival és que no ha subtitulat ni traduït mai els poetes estrangers: ‘Volem que s’escolti la música de la poesia amb les diferents llengües. Per nosaltres també és important la poesia com a música verbal’, explica Mesquida.

Poesia i més amb Joan Miquel Oliver i Pascal Comelade
Un altre dels punts destacats del festival és la presència d’espectacles que connecten la poesia amb altres disciplines artístiques. Per Mesquida, és una manera de no donar cap privilegi a la lírica a una lírica poètica més enllà de la qualitat de l’espectacle. Algunes de les més destacades d’enguany són la proposta verbal-musical ‘Ni canten ni espanten’ que divendres protagonitzaran Sebastià Alzamora i Joan Miquel Oliver. Alzamora llegirà poemes del seu nou llibre, ‘La netedat’, i també lletres i textos de l’últim disc d’Oliver, i aquest l’acompanyarà amb la guitarra. L’endemà, divendres, el músic Pascal Comelade i l’il·lustrador Max presentaran ‘L’evaporisme sonor’, un concert dibuixat que unirà per primera vegada sobre l’escenari aquests dos talents.

A més, amb motiu del vintè aniversari, la programació del festival s’allarga enguany fins al mes de juny. Amb concerts, recitals i lectures dramatitzades s’aprofitarà per retre homenatge a grans referents literaris com Joanot Martorell, Pompeu Fabra i Josep Maria Llompart, entre més. Alguns dels actes més destacats es faran al Casal Solleric i són un homenatge a Jaume Vidal Alcover, la interpretació amb clau de música electrònica dels versos de Montserrat Abelló i Maria Aurèlia Campany de la mà de Jansky, i un recital poètico-musical anomenat ‘Udol d’Allen Ginsberg’.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any