El facilitador de la pau a Colòmbia diu que la presó no és la solució a Catalunya

  • Henry Acosta diu que en els mesos vinents es reunirà amb dissidents de les FARC per desdir-los d'insistir en el combat

VilaWeb
ACN
16.11.2019 - 09:00
Actualització: 16.11.2019 - 12:09

El facilitador i un dels màxims responsables de l’acord de pau firmat el 2016 pel govern de Colòmbia i les FARC, Henry Acosta, ha dit que empresonar els dirigents independentistes catalans no és la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya. En una entrevista a l’ACN, ha remarcat la necessitat que les parts seguin a parlar a partir de ‘dos grans pilars’ claus a Colòmbia, ‘la credibilitat i la confiança’. Tanmateix, ha afegit que en la negociació cal cedir interessos perquè fructifiqui i s’arribi a l’acord per a poder viure en pau.

Acosta ha estat a Mollerussa (Pla d’Urgell), on ha rebut el Premi Ànima i ha avançat que els mesos vinents es reunirà amb dissidents de les FARC per traslladar-los la necessitat de desdir-se del combat armat.

De fet, quan faltaven pocs dies per la firma de l’acord de pau, Henry Acosta també va visitar Catalunya per fer campanya en favor de la pau al seu país. Era el 2016 i va ser rebut al parlament per l’aleshores presidenta Carme Forcadell i també pel conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva. Ha afirmat amb rotunditat que ‘no hauria d’haver passat’ que Forcadell i Romeva, com també la resta de consellers i dirigents socials, haguessin estat empresonats i condemnats pel referèndum. ‘Cal seure a parlar sense insistir en qui són els bons i qui els dolents’, assenyala Acosta, que també recorda que, tot i que és complicadíssim, situacions així es poden solucionar, com a Colòmbia’.

També posa de manifest la necessitat de ‘cedir interessos’ entre les dues parts per arribar a un acord que permeti de ‘viure en pau i començar a treballar en el desenvolupament social i econòmic’. En aquest aspecte, Acosta també considera adient de cercar intermediaris que ajudin a arribar a l’acord entre Catalunya i Espanya, tal com va aconseguir ell a Colòmbia i proposa de fixar una agenda per a començar a resoldre la situació. Està convençut que al final el diàleg entre les dues parts hi serà, perquè ‘si es fa per força’, com ara, ‘ningú no ho aguantarà’.

Converses d’ací a poc temps amb dissidents de les FARC

Henry Acosta ha avançat a l’ACN que té previst de reunir-se amb els comandaments al càrrec d’algunes de les guerrilles més importants de dissidents de les FARC que encara opten per la lluita armada i que s’oposen a l’acord de pau. L’ha escrit un dels dissidents més importants que acompanya Iván Márquez, i ja ha demanat autorització al president de Colòmbia, Iván Duque, per a poder-hi anar a conversar, ‘però no per a ser facilitador’.

Confia que aquesta trobada podrà arribar entre el desembre i el febrer i traslladarà als dissidents la necessitat de no persistir en la proposta de combatre perquè es faci una Assemblea Constituent que obligui a implementar l’acord final i que determini que Colòmbia sigui un país socialista. Acosta considera, en aquest sentit, que els dissidents s’han d’oblidar d’aquest paràmetre perquè ‘el món globalitzat no permet països socialistes’.

‘La situació a Bolívia és lamentable’

Sobre l’estat de Bolívia després de l’exili del president Evo Morales, assegura que la situació és lamentable. La considera conseqüència dels ‘interessos econòmics’ de tercers i assenyala que ‘no és un secret’ el recent descobriment a Bolívia del potencial mundial en liti i ho relaciona directament amb el fet que setmanes després ‘tombin’ el president perquè es nega a ‘lliurar aquesta producció’. Segons Acosta, això demostra que el món continua girant al voltant de la necessitat de ‘fer coses a la valenta i sense negociar’.

Premi Ànima Ciutat de Mollerussa 2019

Henry Acosta ha vingut a Catalunya a rebre el Premi Ànima Ciutat de Mollerussa 2019 de l’ONG Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran i de l’ajuntament de la ciutat. Ha afirmat que és un ‘honor’ que hagin pensat en ell per aquest premi i ha assegurat que,  aquesta distinció, en saber-se que la rebria, va ser ‘molt destacada’ a Colòmbia. De fet, assenyala que al seu país no li han fet cap reconeixement per la seva tasca com a facilitador de l’acord de pau i ha destacat que el president Duque li va escriure un correu electrònic dijous per dir-li que era un ‘reconeixement molt merescut’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any