El dia de la marmota: Zoido, la xiulada ‘violenta’ a l’himne espanyol, una marea groga… i una nova Copa per al Barça?

  • El FC Barcelona disputa avui al vespre la final de la Copa del Rei contra el Sevilla enmig de la polèmica de cada any sobre la xiulada a l'himne d'Espanya

VilaWeb
Roger Graells Font
20.04.2018 - 22:00
Actualització: 21.04.2018 - 13:04

El Barça juga al vespre, a les 21.30, la final de la Copa del Rei al Wanda Metropolitano, l’estadi de l’Atlètic de Madrid. El rival és el Sevilla. Però en les hores prèvies del partit no es parla de cap altra cosa que de la xiulada més que probable a l’himne espanyol per part de l’afició blaugrana i d’omplir la graderia de color groc per reivindicar l’alliberament dels presos polítics.

És la cinquena final consecutiva que disputa el Barça en aquesta competició, i cada any es repeteix la mateixa polèmica. És el dia de la marmota. La premsa madrilenya –tant l’esportiva com la generalista– escalfa motors de fa dies. Dirigents polítics, com Esperanza Aguirre el 2012, afegeixen llenya al foc amb declaracions incendiàries sobre la xiulada a l’himne espanyol i advoquen per suspendre el partit, sancionar el Barça –i l’Athletic en altres ocasions– o prohibir el desplaçament dels afeccionats.

Enguany s’hi ha sumat el ministre de l’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, que ha arribat a qualificar la xiulada a l’himne de ‘violència’. Zoido també ha dit que hi haurà conseqüències –sense especificar-les– i que pot aplicar-s’hi la llei antiviolència. Aquestes declaracions, les va respondre indirectament el president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, explicant que el club respecta tots els símbols, però també la llibertat d’expressió dels afeccionats. Va afegir que no cal interpretar aquesta mena de protesta com una falta de respecte, sinó com l’expressió del malestar per ‘certes decisions envers Catalunya’ que ha pres Madrid els darrers anys.

De fet, l’estat espanyol no ha dubtat de perseguir els promotors de la xiulada. El president de Catalunya Acció, Santiago Espot, va ser condemnat el desembre per l’Audiència espanyola a pagar una multa de 7.200 euros per ‘haver insultat i menyspreat el rei’. El tribunal va negar que es pogués emparar en la llibertat d’expressió perquè tenia un pla ‘preconcebut i planificat’.

#GrocALaFinal
Paral·lelament, l’afecció blaugrana s’ha organitzat per assistir a la final amb samarretes de color groc o de la senyera per denunciar la repressió i reivindicar l’alliberament dels presos polítics. La iniciativa, anomenada #GrocALaFinal, ha rebut el suport d’una setantena de penyes, del CDR del Barça, de moviments de base com Seguiment FCB, Un Crit Valent, Manifest Blaugrana i l’Associació de Defensa dels Drets dels Socis del Barça. Posteriorment, van afegir-s’hi l’ANC, Òmnium Cultural, l’associació Drets i la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes.

L’exhibició d’estelades pot ser un altre punt calent durant les hores prèvies i dins l’estadi. En altres ocasions, la policia espanyola o membres de la seguretat privada han segrestat banderes i fins i tot senyeres. La Federació Espanyola de Futbol ha dit que no prohibeix l’entrada d’estelades al Wanda Metropolitano, però que no pot controlar l’acció individual d’alguns agents.

Sobre l’àmbit estrictament fubtolístic, el Barça té l’oportunitat de guanyar el primer títol aquesta temporada i de l’etapa d’Ernesto Valverde. Seria la quarta Copa consecutiva i la trentena del palmarès del club. El conjunt blaugrana, a més, és solament a un partit de lliga de proclamar-se’n campió i de fer un nou doblet, enfosquit pel naufragi a Roma a la Lliga de Campions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor