Assemblea del Comú de Lleida que ha aprovat el govern municipal

L’assemblea del Comú de Lleida ha aprovat de formar part de l’equip de govern a l’Ajuntament de Lleida amb ERC i Junts per Catalunya. El màxim òrgan del Comú ha valorat que l’acord negociat amb ERC i JxCat ‘compleix les condicions establertes’ en l’assemblea de la formació celebrada el 9 de juny. Per la seva banda, l’assemblea de la secció local d’ERC de Lleida també ha validat el ‘pacte d’Entesa‘ per governar la Paeria amb JxCat i el Comú.

ERC accedeix a les batllies de Tarragona i Lleida amb Ricomà i Pueyo

Després d’avalar que es complien les condicions exigides per tal que el Comú formi part del govern de la Paeria, l’assemblea ha creat una comissió de seguiment de l’acord que n’analitzarà el seu compliment. La primera anàlisi serà en el moment de la negociació de pressupostos, que ‘han de visualitzar el compromís real d’un govern compartit tal com es va establir en l’anterior assemblea’, segons han explicat des del Comú. En cas que la comissió de seguiment determinés que l’acord no es compleix, traslladarà a l’assemblea de la formació ‘la decisió de si és pertinent, o no, sortir del govern’.

Com que els assistents no han assolit un consens, l’assemblea del Comú ha votat i ha aprovat amb 32 vots a favor, tres en contra i tres abstencions el consens plantejat. Així mateix, l’assemblea ha validat el treball de la comissió negociadora per ‘confegir un govern que faci possible el canvi i la transformació real que ha demanat la ciutadania’.

ERC ratifica l’acord amb JxCat i el Comú per governar la Paeria

L’assemblea local d’ERC també ha aprovat el Pacte d’Entesa per al ‘canvi honest, valent i emprenedor a la ciutat de Lleida’ amb 34 vots favorables i 3 en blanc. El paer de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat que la ratificació de l’assemblea a la proposta ‘és la culminació d’un intens treball de dues setmanes a tres bandes’, que ‘reflecteix la voluntat de canvi honest que la ciutadania va expressar a les urnes el 26 de maig’. D’altra banda, ha valorat molt positivament que l’assemblea del Comú de Lleida també hagi aprovat l’acord, ja que permetrà tirar endavant un govern amb un ampli consens.

Pueyo considera que l’acord programàtic assolit amb les altres dues formacions ‘recull el 90% del programa electoral d’Esquerra’ i ‘l’organigrama del govern està basat en el pentàgon de la Lleida saludable, propera, connectada, justa i compromesa, en què s’hi ha afegit la Lleida emprenedora i valenta per sumar les diferents sensibilitats’. Per Pueyo, ‘el Pacte d’Entesa expressa una voluntat ferma de canvi en les prioritats polítiques i en la manera de fer les coses, des de la transparència, l’acord i el consens’, segons el batlle de Lleida, qui ha batejat l’acord com ‘el Pacte de Sant Joan’.

El document del pacte especifica que els tres objectius compartits entre les tres forces polítiques són ‘conformar un govern municipal estable per a tot el mandat’; ‘apostar per la transparència, la participació, la lluita contra la corrupció, el bon govern i el codi ètic en la gestió pública’; i ‘activar l’acció municipal en aquells àmbits més urgents per tal de millorar la qualitat de vida dels lleidatans’.

Quinze regidories repartides en vuit àrees

El pacte també estableix que l’estructura organitzativa del govern municipal tindrà quinze regidories distribuïdes en vuit àrees, a més de la batllia, i que els acords es prendran per consens. Així, hi haurà una regidoria de Seguretat i Convivència dins de l’àrea de la Lleida segura, mentre que l’àrea de la Lleida valenta la conformaran la regidoria de Govern obert i Qualitat democràtica i institucional i la regidoria de Participació i lluita contra la corrupció. A l’àrea de la Lleida connectada hi haurà la regidoria d’Urbanisme i la regidoria de Mobilitat, vialitat, trànsit i Horta, mentre que a l’àrea de la Lleida justa hi haurà la regidoria d’Habitatge i transició energètica i la regidoria de drets socials.

L’àrea de la Lleida saludable estarà formada per la regidoria de Salut i Economia i la regidoria d’Esports i Activitat Física. La regidoria de Cultura i Model de ciutat i la regidoria de Joventut, Festes i Tradicions dependran de l’àrea de la Lleida propera. Pel que fa a la Lleida compromesa, comptarà amb la regidoria d’Educació, Drets i Feminisme. Per últim, la regidoria de Promoció Econòmica i Turisme, la regidoria d’Ocupació i Responsabilitat Social i la regidoria de Comerç i Consum formaran part de la Lleida emprenedora.

El document també descriu el Pla d’actuació municipal, que consta de 27 punts programàtics i va acompanyat d’un annex de 165 pàgines.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb