Dues candidatures es disputen la direcció de Junts a Barcelona i agiten el debat de la sortida del govern

  • Una candidatura alternativa a la llista continuista propugna la consulta i la sortida de l’executiu

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
01.09.2022 - 21:40
Actualització: 02.09.2022 - 13:03

És una de les qüestions que marcarà el ritme polític a Junts per Catalunya aquestes setmanes vinents, tot esperant el debat de política general al parlament i que l’executiva nacional fixi una posició final: si Junts surt del govern de la Generalitat o s’hi manté. I ha aterrat, també, a la federació de Barcelona. Aquest serà un dels temes de discussió en el procés intern que s’hi ha obert, dins la possible renovació dels càrrecs sectorials i territorials posterior al congrés de l’estiu. A més de la candidatura continuista encapçalada per l’actual president de la federació, Joan Rodríguez, a Barcelona s’ha presentat una candidatura alternativa que té al capdavant Ivan Condés, coordinador de l’agrupació de les Corts i conseller municipal del districte. Un dels arguments que Condés addueix per a optar a presidir la federació, a banda de raons organitzatives internes, és la convocatòria immediata d’una consulta als afiliats per a decidir la continuïtat o sortida del govern. I ell es declara partidari de sortir-ne, tal com ha dit a VilaWeb.

Algunes agrupacions locals i comarcals ja han reclamat a la direcció la convocatòria de la consulta i dilluns l’executiva de Junts va aprovar per unanimitat d’esperar al debat de política general per a moure fitxa, amb un avís al president Pere Aragonès: “Així no podem continuar”, va dir Jordi Turull. La candidatura de Rodríguez s’arrenglera amb la direcció del partit i la literalitat de les ponències que es van aprovar al congrés de l’Hospitalet de Llobregat. Rodríguez, de fet, és membre de l’executiva i s’identifica totalment amb la decisió que van prendre dilluns. “És una qüestió d’àmbit nacional i Barcelona com a federació ha de fer allò que acordem tots com a partit”, diu Rodríguez a VilaWeb, tot esperant a veure què passa en el debat al parlament. “Cada militant votarà com consideri que ha de votar”, afegeix.

La candidatura alternativa, per contra, propugna un canvi. “A Junts vivim instal·lats en una certa hipocresia interna. O comencem a dir-nos la veritat, encara que sigui incòmoda, o no podrem trencar amb el passat i adobarem el terreny perquè ERC o el PSC governin durant anys”, diu Condés. “El partit ha d’evitar la repetició d’actituds i polítiques autonomistes, perquè ja no representen la societat actual”, afegeix. Creu que és des de fora del govern que Junts ha de mirar de revifar l’estratègia independentista: “I, sense tanta toxicitat, intentar de refer els ponts per a aconseguir la unitat.” Segons ell, la federació de Barcelona “hiverna” d’ençà de fa dos anys i proposa de coordinar tots els districtes amb accions conjuntes, reactivar la presència a les xarxes socials per mirar d’acostar-se als electors més joves i posar en funcionament l’òrgan de coordinació metropolitana. També descarta els pactes amb el PSC. De fet, pensa que Junts ja hauria d’haver deixat la Diputació de Barcelona. Però hi afegeix que ara, quan falten pocs mesos per a les eleccions municipals, sortir-ne és “simbòlic”. Condés es presenta amb set persones més per a l’executiva, amb Glòria Bertran com a candidata a la secretaria d’organització.

Va ser el mes passat que Rodríguez va comunicar al partit que volia repetir com a president de la federació amb una candidatura que manté antics noms i n’hi incorpora alguns de nous. L’any passat s’havia convertit en president de la federació, després de la renúncia a la presidència de Pilar Calvo, diputada al congrés. Abans n’havia estat secretari d’organització. També va entrar com a regidor a l’ajuntament quan plegà inesperadament Elsa Artadi. Assegura que el seu projecte és culminar tot allò que ha fet la federació i el grup municipal aquests darrers anys per a “portar el canvi a la ciutat de Barcelona”. És a dir, intentar guanyar les eleccions. “És una candidatura que representa el que és el partit a la ciutat de Barcelona, amb gent de tots els districtes, de totes les edats, i gent encarregada de tenir relacions ben fixades tant amb la JNC com amb el Consell per la República i la resta d’entitats sobiranistes”, diu. Es presenta amb dotze persones més i amb Montse Cantín com a candidata a la secretaria d’organització. Rodríguez ha rebut el suport públic dels pesos pesants del grup municipal, l’ex-batlle Xavier Trias, Neus Munté i Jordi Martí.

El resultat del debat intern a Barcelona és especialment important perquè la federació té el 20% dels afiliats de Junts. I ací el debat nacional sobre la situació a la Generalitat es barreja amb qüestions internes i de política local. Junts a Barcelona té pendent, a més, de convocar unes eleccions primàries per a triar el candidat a les eleccions municipals.

La direcció va voler ajornar les primàries fins després de l’estiu, malgrat les veus que demanaven que es fessin amb més urgència. Després de la dimissió d’Artadi, Condés és un dels que van manifestar que s’havia de fer una elecció ràpida. “La nostra responsabilitat és oferir el millor candidat no tan sols a Junts, sinó a Barcelona”, diu. Ara que el partit a Barcelona ha entrat en aquest procés de renovació o ratificació dels càrrecs territorials, la capsa de les municipals s’obrirà formalment després. El procés de recollida d’avals de les candidatures s’acaba el dia 5 i les eleccions s’han de fer el 14 i 15 de setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any