Don Ramón Tamames o l’Espanya eterna –tant se val roig com blau…

  • La decisió de l'antic dirigent comunista és una gran ocasió per a explicar als més joves que no es fien mai de la vida de cap polític espanyol

Vicent Partal
22.02.2023 - 21:30
Actualització: 23.02.2023 - 08:02
VilaWeb
Ramón Tamames enarborant la bandera del Partit Comunista (fotografia: agència EFE).

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per als qui ja tenim una certa edat veure Ramón Tamames promogut a candidat a la presidència del govern espanyol per Vox representa un petit xoc emocional. Tamames durant la transició espanyola era un personatge important dels comunistes i un home respectat pel treball acadèmic que feia i que havia fet. La seua Estructura económica de España era un llibre de possessió gairebé obligatòria –la lectura ja era una altra cosa, més complicada. Els articles a Triunfo i a Cuadernos para el Diálogo eren llegits sempre amb interès. I quan va ser vice-batlle de Madrid amb Tierno Galván, aquella combinació de rigor acadèmic i faràndula va encegar uns quants intel·lectualoides barcelonins, que ens volien fer creure que nosaltres érem un titànic a la deriva i ells els millors del món mundial.

Un dia, després de passar, de sobte, d’Esquerra Unida al CDS d’Adolfo Suárez, don Ramón Tamames va desaparèixer de la vida pública. I així ha romàs fins ahir, en què es va saber que Vox el presentava de candidat a la presidència del govern espanyol, per la via d’una moció de censura a Pedro Sánchez. De manera que ací tenim l’home, a noranta anys, disposat a enfrontar-se als socialistes i disposat a formar un govern –si guanyàs, que no guanyarà–, amb la mateixa extrema dreta que als anys setanta no hauria dubtat ni un segon a matar-lo. I no faig retòrica.

Encuriosit per la cabriola, he llegit un parell d’entrevistes que li han fet aquests dies en algun diari de Madrid i només hi he trobat un argument que el vell comunista fa servir per a justificar el seu pas a Vox: el patriotisme. El patriotisme espanyol, s’entén.

Don Ramon, quan li diuen si no li sembla contradictori, essent qui és, de presentar-se per qui es presenta, recorre al patriotisme per a defensar els falangistoides que avui l’encimbellen a ell com a símbol contra Sánchez i companyia. I la cosa, ben mirada, té la seua lògica. De l’extrema esquerra (tampoc no exagerem: de l’esquerreta comunista de don Carrillo) a l’extrema dreta hi ha un viatge llarg. Però del patriotisme espanyol al patriotisme espanyol el tram és ben curt. Tant que no cal ni moure’s.

De fet, Tamames insisteix en les entrevistes que allò que sempre li ha importat més ha estat Espanya. I que anys enrere va fer el comunista perquè pensava que fer el comunista –ara pretén dir que ho era, però poquet– era el millor servei a Espanya. I per aquesta raó, consegüentment, ara vol fer això mateix, però de bracet de l’extrema dreta. De manera que el comunisme, Carles Marx, el vestit negre de la Pasionaria, la mòmia de Lenin, la ciència marxista-leninista, la ràdio Pirenaica i el materialisme històric, no eren per a ell sinó una manera d’apuntalar Espanya. Una manera més d’apuntalar Espanya. Un jerseiet suau per a tapar-se un poc i prou. Bescanviable pel falangisme nacional-sindicalista, l’autoritarisme, els pamflets de Dionisio Ridruejo –o siga què siga que lligen aquesta gent de Vox, si és que lligen mai cap llibre– i la bandera grossa, com més grossa millor, de la plaça de No-sé-què de Madrid. Ni la banda d’un rotund morat castellà de la Marianita Pineda no es guarda per a la memòria històrica, aquest vell xaruc. “Banderita, tú eres roja; banderita, tú eres gualda…”

Ja veurem com acaba la cosa –a Madrid el president no ha de ser necessàriament diputat, com sí que passa a províncies…–, però, siga com siga, crec que els més grans de nosaltres tenim en aquesta falla esperpèntica una gran ocasió per a explicar als més joves que no es fien mai de la vida d’un polític espanyol. Que tots, del primer a l’últim i de l’esquerra a la dreta, són capaços de passar d’un extrem a un altre sense pensar-s’ho ni un minut, si és per a servir a Espanya. Ells només veuen Espanya, Espanya i Espanya, una Espanya eterna per la qual estan disposats a fer tot allò que calga. Com ara transitar del comunisme al feixisme sense cap remordiment de consciència, sense ni tan sols ser capaços de pensar en el mal que fan a la memòria de tots aquells que van morir, puny alçat, militants del partit, per haver plantat cara precisament al dictador Franco, guia i llum dels seus nous amics polítics.

 

PS1. Avui us presentem, entre més coses, un document excepcional. Un baròmetre de les llengües del món, fet a instàncies del Ministeri de Cultura francès, que situa el català com la dotzena llengua més important. El document és molt innovador i, anant més lluny de la simple demografia, té en compte tretze variables. Bàsicament, explica quines llengües són més ben situades en el món. I nosaltres, la nostra, som ben amunt. És una dada importantíssima, més encara al nord, venint de qui ve, i hauria de ser una injecció d’autoestima precisament en aquest moment en què tanta gent amaga voluntàriament el català en la seua vida diària, al sud, ofegat per l’ofensiva espanyolista…

La feina de VilaWeb és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim, i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
22.02.2023  ·  22:13

Recordeu el Tamames del PCE. I ara fitxa per Vox. És això, Espanya. Com una malaltia mental. I els espanyols, els seus polítics també, la pateixen. Només pensen en mantindre la unitat d’un país que ni tan sols existeix.

Núria Florensa
Núria Florensa
22.02.2023  ·  22:20

Aquest personatge és el paradigma de polítics q van canviant de partit com de jaqueta. No tenen cap dignitat, ni coherència personal. Tant se val si tenen estudis universitaris o s’aturen a secundària.
Tamames (res de don) és l’exemple q diuen: els extrems és toquen 🤦‍♀️

JAUME GUIU
JAUME GUIU
22.02.2023  ·  22:22

Vicent, jo diria que el moviment que ha fet aquesta mòmia es curt, no diuen que els extrems es toquen? i si no veieu la distancia que hi havia entre Hitler i Stalin, dos gossos amb el mateix collar.

Rosa Molina
Rosa Molina
22.02.2023  ·  22:22

El Santiago Carrillo era amic del feixista i criminal Rodolfo Martín Villa. Tinc entès que la seva dona i ell sortien a sopar amb el Martín Villa i senyora.
A mi no m’estranya pas gaire. El paper del Carrillo a Paracuellos i durant la Guerra Civil mai no ha estat gaire clar. D’altra banda, feixisme i comunisme no són ideologies pro democràtiques i totes dues tenen morts al darrere. Si les posem en cercle, els extrems es toquen.
Així que l’aparent canvi de papers del Tamames no és tan estrany.
Com diu el Kirk Douglas a Camins de Glòria, “el patriotisme és l’últim refugi dels canalles”. En el cas espanyol en tenim múltiples exemples i, que es facin dir de dretes o d’esquerres, no vol dir res.
Pel nostre bé, els catalans ho hauríem, sí, de tenir clar.

ENRIC CALVET
ENRIC CALVET
22.02.2023  ·  22:25

Simplement Marca Escanya

De fet com els del PSOE i alguns dels Comuns que no han canviat res que sigui essencial per Escanya: Exercit, Banca, Energia, Església, organització territorial, grans fortunes, etc.

Unitat de destí ….. que deia aquel

Carles Serra
Carles Serra
22.02.2023  ·  22:28

És allò que ja fa molts va dir en Pla: li més semblant a la dreta espanyola és l’esquerra espanyola.
Ara només falta tenir clar allò que també fa molts anys va dir en Pla: el 90% dels espaÑols la seva ideologia es franquista.
Per cert, ja veurem a on acaba en Rufian apreciat Vicent

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
22.02.2023  ·  22:31

Avui,un retrat precís de l’Espanya, i els espanyols que la mòmia d’en Tamames representa.Jo estic preocupat per el futur de Catalunya,veient com el nostre Govern i Parlament deixen de banda els seus compromisos amb els electors,pero si fos espanyol,el meu desànim i desesperació serien còsmics.

Jaume Riu
Jaume Riu
22.02.2023  ·  22:37

AQUEST ÉS EL PERSONATGE
Estic buscant un vídeo que vaig veure fa pocs mesos on aquest Tamames deia de viva veu i a plena imatge, que mai no és poden asseure a la mateixa taula per negociar els representants de “una parte” (es referia a Catalunya), amb els representants de “un todo” (naturalment Espanya).
Amb una gran superioritat moral venia a dir, i deia, que comparar “el todo con una parte” és una estupidesa inadmissible i pròpia dels més incults.
Ell parlava molt indignat i ja vaig veure que aquest és el personatge.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
22.02.2023  ·  22:37

T’estava llegint, i em semblava llegir Joan Fuster.

Això que expliques, i que servidor va detectar sense haver llegit Fuster (el vaig començar a llegir passat els 1988), d’una manera instintiva era amb quina facilitat passaven els españols d’esquerra stalinista cap a l’extrema dreta com ara Jon Juaresti, Pío Moa, Jiménez Losantos, el periodista Rojo, Sanchez Dragó, Pablo Castellanos, etc…per això estic a l’espera del pas de gent com Pablo Iglesias, Monedero, Gabriel Rufián, Ada Colau, etc, per eixe corredor de la rebotiga que té l’estat colonial, que com a bona màfia amb tapadora legal en forma d’estat van bescanviant-se membres de les diverses “famiglie”.

L’única excepció que confirma la regla ha estat Jorge Verstringe. Que h fetel camí contrari, fins al punt de manifestar que votar la nostra independència seria un exercici democràtic d’abast internacional homologable.

Josep Blesa (València)

PS: Quan Fuster s’acarnissa amb Unamuno, el proto-feixista español per excel·lència és per això que has reblat. Curiosa eixa tendència d’antics colonitzats que volen ser més colonitzadors que els originaris nacionals del fet: Stalin i Bonaparte com a figures excelses del fet. Els bascos són uns alumnes avantatjas d’eixe fet.

Marc Renau
Marc Renau
22.02.2023  ·  22:47

L’Antonio Trevijano també era un “Tamames”, i convé recordar-ho.

jaume vall
jaume vall
22.02.2023  ·  22:48

Sobre la segona notícia, la influència del català en el món, caldrà seguir-li la pista. I estic d’acord que és una injecció de auto-estima.
Sobre la primera, tenint en compte la transcendència -suposem que poca- del recorregut de la moció, trobo que, de nou, vivim massa obsessionats amb les misèries castellanes.
Sí, d’acord, és per constatar que el més semblant a un espanyol …..bla, bla.
Ja ho sabem, tots els que estem a Vilaweb. I els que no ho saben, no llegiran Vilaweb.
Mentrestant, perdem l’oportunitat de fer alguna cosa per resoldre els nostres problemes.
Per exemple, recomanar de fer més gran el Consell de la República. D’incentivar productes i serveis etiquetats, parlats en català, de promoure més activitats del Procés Constituent. I d’altres activitats que ens fan proactius.

joan rovira
joan rovira
22.02.2023  ·  22:59

La por a l’altre; és a dir, la fossilització de la consciència humana en un eslògan imaginari per tal d’amagar el botí dels altres: la guardiola!

L’absolutisme despòtic en qualsevol forma de govern -monarquia, república, dictadura- i de qualsevol ideologia -del feixisme al comunisme-.

Una anomalia convivencial colossal que, a costa dels altres, es perllonga d’una manera aliena a l’evolució del pensament i de la civilització.

Que es manifesta com un forat negre d’una realitat, real, encara que falsa. De la qual cal no participar del ritual del minotaure, allunyant-s’hi.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
22.02.2023  ·  23:34

Amb sinceritat, Vicent, et diré que per a mi és només una sorpresa relativa el pas de Tamames. L’esquerreta comunista de Carrillo era només això: “esquerreta”, com molt bé dius. Els antifranquistes que conviviem cada dia amb els comunistes teníem molt clares algunes coses. La recerca prioritària per a aquests del poder i el govern de l’estat, costi el que costi, per exemple. El supremacisme latent i també aparent molt sovint, que consistia en considerar que els demés, no militants del Partit, erem uns inconscients a qui calia guiar i també vigilar, perquè només ells eren els revolucionaris de veritat i només ells eren l’avantguarda organitzada del proletariat que havia de fer la revolució i guiarnos al paradís comunista. La confiança dels comunistes envers la gent i els ciutadans era nul·la. Estalinisme pur i dur!
Però la propaganda activa que feien, i la passiva que rebien del regim franquista, feia que molta gent entrés al Partit i seguís puntualment les seves consignes. Val a dier que aquest esquema segueix vigent per als actuals hereus politics d’aquell Partit….

Però tan sols una tímida democràcia a la transició va fer que molta gent s’anés apartant del Partit i al no obtenir aquest el poder, passés a exercir la seva vida professional, no sense aprofitar el prestigi guanyat amb el carnet politic. Per tot això no em sorprén gaire que personatges com Tamames permutin comunisme per feixisme, amb l’excusa de la sagrada unitat de España. Cap novetat senyora baronesa… I dit de passada, tampoc m’ha sorprés gens que els verdaders “revolucionaris” s’hagin oposat a una autèntica revolució quan l’han tingut davant del nas, com ha passat a Catalunya recentment, adoptant la posició més anti-marxista que es pot imaginar!

Ramon Perera
Ramon Perera
22.02.2023  ·  23:37

El patriotisme espanyol de Ramón Tamames no ens hauria d’agafar de sorpresa.
Del meu exemplar del seu llibre “Introducción a la economia española” transcric unes paraules del pròleg datat el 25 d’agost de 1967.

Comença dient:
“Desde hace algún tiempo se me venia solicitando la preparación de un compendio de mi obra «Estructura econòmica de España para poner lo esencial de su contenido al alcance del gran público.»

I acaba el pròleg [de quatre pàgines d’extensió] amb aquestes paraules:
“Por ello, quiero dedicar este libro a todos los trabajadores y univesitarios que con sus esfuerzos de hoy constituyen la mejor garantía de la gran Patria española de mañana.”

PS. I això ho escriu a l’Argentina “en donde la huella de España está presente por doquier…”

Ventura Mallol
Ventura Mallol
22.02.2023  ·  23:38

Una conclusio que en trec jo es que els de Vox deuen estar molt faltats de personal amb un minim d,intelecte per anar a cercar un taud com aquest

Lluís Paloma
Lluís Paloma
23.02.2023  ·  00:06

Però té alguna utilitat, l’unitat de Is Pain? No. Només serveix per a deixar enquistats milers de problemes mentre en genera de nous contínuament. Malament anem si només fem que patir la suprema mediocritat intel·lectual dels habitants del barri de Salamanca a Madrid. Is Pain és profundament antiintel·lectual i més ens val tenir-ho en compte. Son un bulldozer que s’ho carrega tot, conduït per borratxos.

Ramon Isern
Ramon Isern
23.02.2023  ·  00:09

Lo d’aquest pallasso no deixa de ser una estracanada sense solta ni volta. No caldria dedicar-li una editorial. El realment preocupant (i sembla que a la majoria de la gent ja li està bé), és el que li està passant a la Laura Borràs, que l’estan apunt d’enviar a la “paperera de la història”, en un cas de lawfare de manual.
És la única que tossudament ha dit que és en política per culminar el mandat de l’1-O, i han decidit eliminar-la, els de fora i el que és pitjor, els de dins. Res a dir??
I aquí, escandalitzats amb el tocatimbals del Tamames. És ben bé que tenim el que ens mereixem.
Per cert m’ha semblat entendre (si no és així agrairia un aclariment), que per tu, Vicent, el comunisme és millor que el feixisme. Sorprenent.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
23.02.2023  ·  00:16

“que no es fien mai de la vida d’un polític espanyol.”
Em sembla estimat Director que si diem això als joves correm el perill que ens mirin amb commiseració i pensin:
“Aquests avis es fan grans: confonen les parts amb el tot”.

Josep Jallé
Josep Jallé
23.02.2023  ·  00:20

Tamames … un més. Com d’altres passaran a la història dels sense escrúpols, dels “Todo por la patria”. Punt i fora.
La noticia al P. S. és una joia per a l’auto estímul, però cal no oblidar que hem de seguir fent valdre la nostra llengua sempre i arreu. Indesinenter.
Salut.

Joan Benavent
Joan Benavent
23.02.2023  ·  00:56

Quan la trajectòria d’un determinat personatge sembla traçada amb tiralínies, no acostuma despertar gaire interès. Les ments més originals i creatives són fruit d’un cert neguit i disbauxa. Una altra cosa ben diferent, però, és caminar d’un costat a l’altre sota els efectes de l’alcohol. És el cas d’aquests castellans, ebris de catalanofòbia i anticatalanisme, que de joves militaven a un extrem i al cap d’un temps han acabat militant a l’extrem contrari, “todo por la patria”. En la biografia de cap d’aquests personatges no hi trobarem pas res que pagui la pena. Són una pérdua de temps.

Oriol Roig
Oriol Roig
23.02.2023  ·  03:38

Bocs tirant del Frente de Juventudes… Al tanto amb les momies, que les carrega el diable. No se si riure o plorar.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
23.02.2023  ·  04:04

Aquest mateix camí o ben semblant l’han fet molts altres polítics espanyols “d’esquerres”. Per posar un exemple ben conegut: Felipe González, el no-nacionalista “profundamente español” i Alfonso Guerra que va fent lloances de manera oberta de C’s.

Però si ara se’ls veu més el llautó tampoc és que s’hagin mogut massa. I és que al final, d’aquesta tropa blanquejadora del franquisme i la Corona, ens queda el seu falangisme, o neofalangisme. És a dir, un recalcitrant nacionalisme espanyol excloent i anticatalà que ho impregna tot -abans més dissimulat i ara ben poc- i un lleuger toc de política “social”, això sí, ben entesa, no vagin a pensar. En definitiva, José Antonio, presente (sense el signe d’admitació). Una estafa, vaja.

Josep Navarro
Josep Navarro
23.02.2023  ·  05:57

La veritat que és un fet envejable, el caràcter dels nostres veïns. Jo sempre he admirat, com així que veus catalans. Valencians o illencs, que et deixen bocabadat llançant paraules negatives al voltant de tot el que comporta la nostra cultura i poble. Ells des d’ un pobre pidolaire de la cantonada a una persona acomodada, semblen Units com una pinya en referent a la seua nació. Que pot arribar al fanatisme.

Pep Agulló
Pep Agulló
23.02.2023  ·  07:53

ELS REFERENTS IDEOLÒGICS..

Per la memòria dels que van combatre al feixisme en nom del comunisme, caldria no identificar el partit PCE de l’òrbita estalinista amb els valors d’igualtat, justícia social I l’emancipació dels pobles del comunisme que mai s’han materialitzat…

Tamames és un estalinista, mai ha sigut un comunista, com Sánchez no serà mai un socialista…

Carme Perello
Carme Perello
23.02.2023  ·  08:06

L’exemple viu, que no cabal, de què és ser patriota a Ezpaña.

Té 90 anys, amb plena facultats del què diu i pensa.
No és un senyor gran desmemoriat; és un senyor gran que diu el que realment pensa….
I quan després de deixar la política per a dedicar-se als negocis….va descobrir que la pela és la pela i, que enlloc d’anar amb els jerseis de llana de coll alt, podria portar un bon tabardo de llanade la Sierra i anar a esquiar, (amb això va coincidir amb el Felipe Gonzalez)…va descobrir que SÍ:
“Qué todo el monte puede ser orégano”
“Dónde dije Digo, digo Diego”…….Por EZPPAÑA i la pandereta.

DAVID ELDRIDGE
DAVID ELDRIDGE
23.02.2023  ·  08:15

Els que diuen això de que “els extrems es toquen” sembla que no han llegit l’article. En Tamames, com s’explica a l’article, mai va ser comunista de veritat sinó que va “fer el comunista (…) perquè era el millor servei a Espanya”. I també va passar pel CDS d’Adolfo Suàrez – no sé com s’explica això amb la teoria dels extrems que es toquen.
Per últim i per demostrar la poca importància del personatge, a la Wikipedia en anglès no apareix – només té articles en castellà, català i èuscar (i un esbós fet per un bot en àrab egipci)

Albert Miret
Albert Miret
23.02.2023  ·  08:20

El savi que va dir que la vellesa era l’època més maca i satisfactòria de la vida, sense cap dubte havia begut. Aquest home, com tots els polítics, quan es fan vells del tot, el que més els importa és dinar i sopar cada dia i si pot ser, tenir xofer i cotxe oficial. Tota la resta ja l’han anat perdent pel camí, n’hi ha que ho fan amb dignitat, i n’hi ha que ni això els queda, com sembla que és el cas. No ens enganyem: la vida d’aquest home és la cerca contínua de ser algú i ser pagat per això, i no li sé veure la ideologia, i sobretot la política per enlloc.

Victor Serra
Victor Serra
23.02.2023  ·  08:58

No sé a qui se li ha acudit que aquest esperpent era una bona idea. De totes maneres, podem riure molt , però demostra que ells per defensar la seva nació van sempre tots a l’una, fins i tot per fer el ridícul. Nosaltres no perdem cap ocasió per barallar-nos i oblidar l’objectiu. Fa poc varen fer dimitir l’economista del Banc d’Espanya per haver signat un manifest. No en deixen passar ni una per petita que sigui.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
23.02.2023  ·  09:01

Veig interessant el comentari de Pep Agulló.
Pot aclarir molts dubtes.

Lluis Molist
Lluis Molist
23.02.2023  ·  09:24

Molt d’acord lo que dius en l’editorial, menys amb una cosa quant dius “………..no us fieu mai de cap politic espanyol…….” jo i afegeixo………….” TAMPOC DE CAP POLITIC ACTUAL DELS CATALANS…..”

Vicenç Cusi
Vicenç Cusi
23.02.2023  ·  09:36

D’exemples pels joves sobre els interessos de la política en podem trobar a cabassos a tot arreu. No Cal anar gaire lluny per veure partits que abans eren independentistes i ara són autonomistes o bé que defensen una cosa i la contrària al mateix temps…la lliçó a aprendre és que la disfressa ideològica està al servei de la butxaca, la cadira i els interessos personals.

Ferran Martínez
Ferran Martínez
23.02.2023  ·  09:38

Tot això em fa venir al cap l’estreta amistat i relació de Franco amb Perón, el feixista-populista argentí. El peronisme sempre ha estat i segueix estant el pal de paller i referent de l’esquerra juvenil argentina amb estreta relació amb la neoesquerra espanyola. Sobre tot a l’hora de referir-se a Catalunya, el catalanisme i la llengua catalana com a invents de la burgesia

Joan Arumí
Joan Arumí
23.02.2023  ·  09:39

Això passa quan els pobles s’acomoden i depenent del grau de cultura de cada un d’ells disminueix gradualment i els empeny l’oci i la despreocupació atiats pels propis sistemes governants imperants. El mes normal fora que aquest senyor quedés ( si no hi hauria quedat ja) desacreditat per tota la societat de facto. En fi. Habemus papam.

Manel Tejedor
Manel Tejedor
23.02.2023  ·  09:45

Bé, d’autoritarisme a autoritarisme, sigui dit comunista o feixista

Berta Carulla
Berta Carulla
23.02.2023  ·  09:56

Molt d’acord amb la Rosa Molina.
Per exemple, a Catalunya són joves de la CUP (que per cert volen abolir els tradicionals gegants nostrats -acabarien abans abolint-nos la nació sencera-) els qui van a rebentar parades informatives del Front Nacional de Catalunya, trencant-los el material i amenaçant i pegant-los si poden. I no pas al contrari. Serà que uns no són tant progres, ni democràtics i ni oberts, com ens volen fer veure. I serà que els altres no són uns feixistes com els “antisistema” volen que pensem, si ho fossin s’hi tornarien i això no ha passat malgrat les provocacions contínues.

JOSEP SOLÉ
JOSEP SOLÉ
23.02.2023  ·  09:59

A un polític el temptes amb una goteta de mel als llavis i et canta la Traviata de cap per avall: “Seràs president” li deuen haver dit i pel que sembla s’ho ha empassat. Coses d l’edat.

Albert Ventura
Albert Ventura
23.02.2023  ·  10:44

Home, l’Azana ja ho deia que abans el Franco que el Companys. No se de que ens sorprenem.

Marc Mateos
Marc Mateos
23.02.2023  ·  10:46

Un nacionalista espanyol sempre és un nacionalista espanyol, sigui de Vox o de Podemos. I aquí en tenim una bona demostració d’això. Per això mateix no hi ha cap pacte possible amb aquesta gent; o no el pensen respectar o en el fons hi ha una enganyifa. SEMPRE. Per tant, partit pretesament català que pacti amb espanyols (tots serfs de Madriz, de Podemos a Vox), partit que un indepe català no pot tornar a votar.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
23.02.2023  ·  11:14

“Los extremeños se tocan” o “de lo sublime a lo ridículo solo hay un paso”. L’esperpent és tan majúscul que no sé si val la pena de prendre-s’ho seriosament. De nou un Matusalem per a dirigir un país. Cal emfatitzar que gests com aquest ens han de conduir necesàriament a la lògica de que el vell passat és millor que qualsevol possible futur i que els canvis, el trencament, és quelcom que espanta a tothom, molt especialment a qui detenta el poder.

En fi, espectant de com acaba la cosa, ridícul a part.

Joan Antoni Fernández
Joan Antoni Fernández
23.02.2023  ·  11:17

Molt d’acord amb l’article editorial; els polítics creats a l’escola de Madrid són com els smartphones amb dues targetes, en qualsevol moment poden canviar de companyia (o més ben dit, de filial), però conservant la Tarifa Plana. També subscric el comentari d’en Josep Blesa (València), a qui sempre llegeixo amb interès.

Oriol Cortadellas
Oriol Cortadellas
23.02.2023  ·  11:18

És una gran ocasió no només per a explicar-ho als més joves, però també a aquells polítics entestats a negociar i confiar en Espanya. Més encara quan algun d’aquests polítics es considera historiador… Potser ja va sent hora d’abandonar aquella vella il·lusió de reformar Espanya!

Victòria Grasa
Victòria Grasa
23.02.2023  ·  11:18

Sempre ha sigut igual:
Azaña: “Yo nunca he sido patriotero. Pero ante estas cosas me indigno. Y si esas gentes van a descuartizar a España, prefiero a Franco.”
Negrin: “A la victoria del primer día (batalla de l’Ebre) se mezcla la traición de los separatistas de la Generalitat, no estoy haciendo la guerra contra Franco para que nos retoñe en Barcelona un separatismo estúpido y pueblerino. De ninguna manera. Estoy haciendo la guerra por España y para España. Por su grandeza y para su grandeza. Se equivocan gravemente los que otra cosa supongan. No hay más que una nación: ¡España! No se puede consentir esta sorda y persistente campaña separatista, y tiene que ser cortada de raíz.”

Aleix Gaus
Aleix Gaus
23.02.2023  ·  11:21

Aquesta espanya profunda la tenen tan arrelada qui fins i tot fan canvis de camisa com aquell que canvia de roba
Ja no tenen respecte per la gent que és va sacrificar durant la dictadura franquista, sincerament ho trobo repugnant

Ignasi Hosta
Ignasi Hosta
23.02.2023  ·  11:23

També a Catalunya trobaríem casos espectaculars de canvis de jaqueta.
Josep Piqué, Fernández Teixidó,….

Rafael Benavent
Rafael Benavent
23.02.2023  ·  11:30

Dretes? Esquerres?: Però espanyoles! “Tamamesianes”. El que deia Joan Fuster: On és la diferència? Tot molt “humà”: A l’aixopluc del sol que millor escalfa. Dins de majories. En tot.
Davant els valors en que intentem configurar-nos mai falten “obstacles” o “circumstàncies” per a posar a prova les nostres conviccions . En tractar-se dels polítics, amb molt honroses excepcions, més encara quan normalment és el poble qui posa el cap fent de comodí al mateix temps.
Un visca per tots els nostres que no renuncien a defensar els nostres interessos i la nostra identitat davant goliat.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
23.02.2023  ·  11:53

Jo parlaré de Vox.
Estan embrancats en acabar de desfer el que pugui quedar de records de Guerra civil, de franquisme, de clandestinitat. La transició ja va fer una bona feina amb “la reconciliación”,
“no hablar del pasado”, “olvidar”, etc.
Les noves generacions han rebut molt poca informació. I el 2007 treuen una tardana llei de Memòria històrica!!
Se li ha de donar un cop de gràcia a tot això. I ho faran utilitzant a un home de 90 anys. Li buscaran el punt més sensible.
Tamames com a bon intel.lectual hispànic ha vist sempre Espanya com un roba embastada i necessitada d’un bon sargit. És hereu de Larra, Ortega?
Li han dit, ara, que és el seu moment
Per a ell tot el passat al PCE i la repressió no importa. Col.laborarà (inconscientment, potser) al seu esborrament de la història.
Ja li va dir Feijoo que si fos el seu pare no li permetria fer la moció de censura. És clar, té por de la competència.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
23.02.2023  ·  12:08

Marxisme al més pur estil Groucho. Cal salvar l’estat burgès jacobí i per això tot val, fins l’astracanada. Són incapaços de concebre un estat de tots i de tots iguals, com Suïssa. La part pel tot? I dir-li al castellà espaÑol, què? Són ells els que ens treuen fora del seu estat.

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
23.02.2023  ·  13:00

Exactament Vicent, molt ben explicat. Com deia en Josep Pla; El què se sembla més a un espanyol de dretes és, un espanyol d’esquerres.

Jaume Soler
Jaume Soler
23.02.2023  ·  14:08

Si no ho fan aviat, quan portin a Don Ramón a la Cámara haurà de ser a la càmera frigorífica del dipòsit.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
23.02.2023  ·  14:26

El rojo más rojo de las espanyas es más de derechas que franco.

Oriol Martí
Oriol Martí
23.02.2023  ·  14:30

Gràcies Vicent. Excel.lent, com sempre.
Senzillament recordar per complementar allò de:
“España, antes Roja que Rota”
Teu,
Oriol Martí

JESÚS ESTREMERA
JESÚS ESTREMERA
23.02.2023  ·  16:08

Jo recomanaria al jovent que no es refiï de cap polític, espanyol, soviètic o català.
Que els nacionalismes d’estat són els pitjors, però que tots són iguals: creure’s hom millor que els altres.

salvador pallares
salvador pallares
23.02.2023  ·  16:13

Com pot ser tan male persona als noranta anys, amb vaig creus com aqueste edat es pot ser…

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
23.02.2023  ·  17:10

Alguns comentaris m’han fet riure molt, especialment per la seva coherència. D’en Tamames no tinc res que afegir, només diré que intentar buscar arguments racionals a comportaments irracionals és una mica surrealista. Però les referències que alguns feu sobre el franquista Josep Pla, ja frega el patetisme.

Pauli Morer
Pauli Morer
23.02.2023  ·  18:36

Respecte a Catalunya el mes semblant a un espanyol d’esquerres es un espanyol de dretes.

Josep Minguell
Josep Minguell
23.02.2023  ·  18:39

Seria collunut que Tamames guanyés la moció de censura. Una España governada per una mòmia seria la imatge que més li escau a aquesta pseudo nació. Això, i el retorn al tron de l’altra mòmia borbònica, per tancar el cicle. L’olor a podrit seria tan forta que caldria desinfectar Madrid.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
23.02.2023  ·  19:05

Estimat Vicent, si cada dia ès un plaer llegir-vos per la vostra raonada i rigorosa analisi, avui ho he fet amb un punt afegit d’emoció. Efectivament per als que ja tenim una certa edat (jo 77) no ens ha deixat de sacsejar-nos aquest “show” esperpèntic de veure un “vell comunista” i admirat intel.lectual (Jo si m’havia llegeit la seva obra “Estructura económica de España” per raons professionals) passar d’una ideologia revolucionària (que suposadament li atorgavem) al més ranci , ancrònic i retrogad hispano-feixisme. La meva primera pensada fou: ” quin poc sentit ètic i pobresa moral te aquest home”!…(Sobre l’ètica dels polìtivs podriam escriure’n tractats sencers)…però desprès he pensat el mateix que vos, i això és el que m’ha emocionat. Es cert, no hi ha cap diferència entre roig i blau fosc en el tema de les nacionalitats d’Hispània. i molt especialment respecte Catalunya “El problema del Pais Basco es de orden público, el de Cataluña es politico! Felipe Gonzalez dixit. I certament. es poden comptar amb els dits de l’orella els intel.lectuals dits d’esquerres que mostrin un mínim de sensibilitat envers el nostre pais, la seva llengua i cultura. Per a ells, com vos dieu molt be, unicament existeix
Espanya, .o millor dit Castella, el demès son “provincias” o com diu molt bé un amic meu “tierra conquistada”” I per cert una cosa que m’ha xocat bastant. Acabo de tornar de fer una volteta per les Canàries (basicament Gran Canària, La Gomera i L Palma) i m’ha sorprès agradablement notar per arreu un cert orgull nacionalista i la reivindicació constant dels seus avantpassats d’origen amazig i dels herois que varen lluitar “contra los invasores castellanos” dit tal qual en cartells infotmatius de monuments, Un fort aplaudiment pels “canaris”!!!

David Mascarella
David Mascarella
23.02.2023  ·  19:32

Recordar que a part del PCE hi havia altres forces marxistes més coherents que no tenien res a veure amb el PCE…

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
23.02.2023  ·  19:37

Si el Santiago Carrillo estigues viu voleu dir que no faria el mateix camí d’en Tamames? Recordem tots els gripaus que es va empassar després de la mort de Franco i el paper ben galdós que va fer durant la sagrada transició

XAVIER VIDAL
XAVIER VIDAL
23.02.2023  ·  19:40

Cal no confondre estalinisme amb comunisme. Rússia sempre ha estat estalinista, i encara li dura.
Cal no identificar ideologies (política, económica, cultural, religiosa…) amb els seus seguidors, hi ha molt frau.
Cal valorar el grau de fanatisme en tota manifestació patriótica. Lo primer desvirtua lo segon.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
23.02.2023  ·  19:47

Interessant editorial vers l’evolució de prohoms polítics, capaces de passar d’un extrem a l’altre sense despentinar-se i per patriotisme. Una més, avui de Ñ, però també les hem vist ací sense anar més lluny.
Entenem que el comportament patriòtic suposa el sacrifici personal per a la consecució dels objectius col·lectius; un sacrifici que només era possible per tot un seguit de virtuts cíviques: l’amor a la llibertat, el desig de justícia, la solidaritat, l’honradesa, la integritat. Per tant, el concepte polític de pàtria, el patriotisme, doncs, contenia un plantejament ideològic i una càrrega moral que el Sr. Tamames no té, ni els pròcers nostres tampoc, si és que abans havien tingut.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
23.02.2023  ·  22:40

Crec que un dia valdria la pena una editorial sobre Jorge Vestringe.

Guiomar Amell
Guiomar Amell
24.02.2023  ·  01:10

Només puc dir quina manera de fer el ridícul a la seva edat, qualsevol imatge que tingués en el passat, l’ha destrossat. I pel que fa a Espanya no defensa la convivència entre els seus súbdits , sinó conservar el poder i la homogeneitzacio que fa segles que ens imposen per seguir-nos subjugant. La democracia és una pura caricatura a les seves mans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes