MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] Un Sant Jordi reivindicatiu: Milers de persones es manifesten en defensa dels drets lingüístics i l’ús públic del català

VilaWeb
23.04.2025 - 14:18
Actualització: 23.04.2025 - 21:41
00:00
00:00

La celebració de la diada de Sant Jordi canvia completament paisatge del país. Els carrers s’omplen de gent i de paradetes. El vermell de les roses tenyeix un dia en què l’estima s’expressa amb pètals, però també amb literatura. Enguany, Sant Jordi és novament una jornada de reivindicació, amb la manifestació per la llengua. Com cada any, VilaWeb us ofereix tota la informació relacionada amb la diada.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé.

 

 

21.32h

Recuperar l'esperit combatiu per Sant Jordi

En el manifest en defensa del català llegit al final de la mobilització s'ha lamentat el retrocés "històric i sense precedents" que viu avui dia el català, la minorització lingüística que "només fa que avançar", i que viure plenament en llengua catalana ha esdevingut "utòpic", sobretot a Barcelona. També s'ha carregat contra el model econòmic de la capital catalana, a través del qual una "Barcelona de postal" ha "trinxat" la cultura i la llengua, "tot afavorint la política d'assimilació promoguda per l'Estat". Per això el text ha defensat sortir al carrer com a manera de "revertir els efectes" d'aquest model.

La manifestació ha acabat cap a dos quarts de nou de la nit la plaça Comercial del Born amb un acte de la periodista Laura Aznar i l'artista Jèssica Pulla, i amb les veus de l'escriptor Màrius Serra, la militant del Sindicat de Llogateres Naoufal Amrani, i l'humorista Oye Sherman.

El grup Svetlana ha estat l'encarregat de posar música al final de la reivindicació, després d'una actuació breu de la mateixa Jèssica Pulla, que ha convidat el públic a celebrar la recuperació de l'esperit combatiu per Sant Jordi.

20.38h

Els organitzadors estimen en quinze mil els manifestants

Sant Jordi per la Llengua, plataforma organitzadora de la manifestació, ha xifrat en quinze mil persones les que s'han manifestat pels carrers de Barcelona en defensa del català, una vegada la protesta ha arribat al Born. A continuació es faran els discursos.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

20.03h

'Per un futur en català, recuperem la Barcelona popular'

La reivindicació pel català ha estat protagonista al centre de Barcelona. Milers de persones han respost a la crida del col·lectiu Sant Jordi per la Llengua, amb més de dues-centes cinquanta entitats adherides, entre elles Òmnium, l'ANC o el Sindicat de Llogateres. Sota el lema 'Per un futur en català, recuperem la Barcelona popular', la manifestació transcorre ara mateix per Via Laietana. Entre les proclames que s'han sentit hi ha "sense llengua no hi ha país" o "Avui i demà escola en català".

La portaveu de la iniciativa Sant Jordi per la Llengua Núria Alcaraz ha denunciat en declaracions als mitjans minuts abans de començar la manifestació que l'Ajuntament de Barcelona hagi fet el pregó de la diada "en castellà" i no hagi "fet referència a la qüestió lingüística". També ha criticat que el govern ha fet els actes principals de la Diada "a Madrid". "És necessari que la gent torni a sortir al carrer perquè estem en una situació d'emergència lingüística i les institucions no estan fent propostes valentes, no estan actuant de la manera que haurien d'actuar", ha lamentat Alcaraz, que ha assegurat que la manifestació ha de servir per reivindicar "el dret a viure plenament en català" i "el dret a aprendre el català a la ciutat de Barcelona".

Sobre això, el també portaveu de Sant Jordi per la Llengua Adrià Font ha reivindicat el dret de "totes les persones nouvingudes" a aprendre el català i el dret dels catalanoparlants a "viure plenament en la nostra llengua" a Barcelona, a Catalunya "i als Països Catalans". Font també ha fet una "crida a la ciutadania" perquè "canviï els hàbits lingüístics" i "normalitzi el fet de parlar en català amb tothom". Solament així, ha dit, es podrà fer del català una "llengua de cohesió".

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé.

19.52h

"A Catalunya, en català!": Mobilització a Girona

A Girona, la manifestació convocada per la Taula per la Independència ha recorregut el tram que va de la plaça de la Independència fins a la plaça Catalunya. El manifest és el mateix que el de Barcelona, en defensa dels drets lingüístics i l’ús públic del català. La marxa ha estat encapçalada per la pancarta 'Per un futur en català: recuperem la Girona popular'.

El portaveu de l'organització, Pep Vila, ha subratllat que han aprofitat la diada de Sant Jordi per fer palès el retrocés de la llengua i instar les administracions a moure fitxa. "Girona ja no és l'excepció", ha assegurat. Vila també ha avançat que la d'avui és l'inici d'una onada de mobilitzacions que faran associacions i entitats per reivindicar el català.

19.29h

Milers de persones es manifesten en defensa dels drets lingüístics i l’ús públic del català

La manifestació per a denunciar la situació d’emergència lingüística del català i demanar mesures urgents per a superar-la, ha arrencat de la plaça de la Universitat de Barcelona, i és previst que acabi a la plaça Comercial del Born, davant el Born Centre de Cultura i Memòria.

Els organitzadors de l'esdeveniment, Sant Jordi per la Llengua, han assegurat que l'objectiu és "recuperar l'esperit reivindicatiu de la diada de Sant Jordi i activar la ciutadania en la defensa i l'exercici dels seus drets". També volen reclamar a l'administració "mesures immediates per garantir els drets lingüístics i l'accés a l'aprenentatge del català".

Denuncien la minorització del català vinculada a la gentrificació i al model neoliberal, les polítiques assimilacionistes de l'estat espanyol, la desprotecció legal contra les discriminacions lingüístiques, la deixadesa de les administracions a l'hora de promoure el català, la manca de recursos per a aprendre'n i el retrocés del català com a llengua de cohesió.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

18.43h

Tancat el passadís d'enllaç del passeig de Gràcia

TMB ha informat que arran de l'aglomeració de passatge s'ha decidit de tancar el passadís d'enllaç de l'estació del passeig de Gràcia. Així, l’enllaç entre les línies 2 i 4 i la 3 s’ha de fer pel carrer.

17.53h

El Gremi de Floristes qualifica la jornada d'èxit i celebra els dos milions de roses venudes fins ara

El president del Consell de Gremis i del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, ha celebrat els dos milions de roses venudes fins ben entrada la tarda de Sant Jordi i preveu que les d'autor arribin al milió. En declaracions a l'ACN, Guillén ha qualificat d'èxit la jornada d'aquesta diada per al sector, que marca com s'ha de seguir treballant en un futur per preservar la professionalitat del sector.

El gremi pretén que aquesta professionalització de la diada serveixi per aconseguir que la celebració sigui encara més internacional. Guillén creu que, malgrat el relleu generacional, el sector de la flor "aguanta" i continua sent "atractiu".

17.51h

El Sant Jordi tarragoní llueix a la Rambla Nova amb més d'un centenar de parades

Sol, bona temperatura, llibres, roses i cent trenta-dues parades protagonitzen el Sant Jordi a la Rambla Nova, l'epicentre de la diada a Tarragona. D'ençà de primera hora del matí milers de tarragonins han sortit al carrer per gaudir d'una jornada assenyalada. Llibreters i floristes esperen millors vendes que l'any passat gràcies al bon temps. Autors locals, com la vallenca Margarida Aritzeta, viuen la festivitat amb una intensitat especial: "Quan tens llibre nou vas una mica més de bòlit, però em considero estimada. La il·lusió que posen per una dedicatòria s'ha de tornar", comenta mentre signa exemplars de la seva darrera novel·la, L'hort de les ànimes. A la tarda, la diada castellera de les quatre colles de la ciutat culminarà el dia.

17.38h

Els escriptors de fora del país viuen "la febre pels llibres" als carrers de Barcelona

Belén Gopegui, David Nicholls, Sara Mesa, Pierre Lemaitre, Pedro Oyarbide o Francesca Gianone són alguns dels autors de fora del país que han participat en la celebració del dia de Sant Jordi als carrers de Barcelona. Molts d'ells han viscut per primera vegada un Sant Jordi a la capital catalana i no podien amagar la seva cara de sorpresa. És el cas de l'escriptora italiana Francesca Gianone ha remarcat a l'ACN que sabia que era un dia espectacular, però ha assegurat que ha superat les seves expectatives, mentre que l'autor francès Pierre Lemaitre ha destacat "la febre pels llibres extraordinària" que es viu per Sant Jordi.

Entre les onze i les dotze del migdia, l'escriptor Pierre Lemaitre ha signat llibres a la parada de Finestres davant de la llibreria a Barcelona. Lemaitre ha publicat recentment Un futur radiant publicat en català per Bromera. L'autor francès creu que no hi ha cap equivalent al món com Sant Jordi i que la concentració de gent en un dia genera aquesta atmosfera entusiasta. "És una manifestació que defensa el llibre com a element formidable", ha dit.

Una hora després ha estat el torn de l'autora italiana, Francesca Gianone, que ha signat exemplars del llibre La cartera, publicat per Duomo, l'obra guanyadora del premi dels llibreters independents italians. Gianone ha dit a l'ACN que sabia que Sant Jordi era espectacular, però ha assegurat que ha superat les seves expectatives. L'escriptora ha remarcat l'afectuositat dels lectors. "És un moment de joia absoluta", ha afegit. Gianone creu que seria molt bonic que totes les capitals d'Europa tinguessin un Sant Jordi perquè no hi ha res igual en cap lloc del món.

A la una del migdia, l'il·lustrador Pedro Oyarbide ha signat exemplars de Blackwater (Blackie Books), a la llibreria Gigamesh. Oyarbide va ser l'encarregat de les cobertes de la popular saga de Blackwater i l'any passat ja va ser a Barcelona per Sant Jordi amb Blackwater. "Sempre impressiona tan plena de gent amb ganes de comprar llibres", ha emfatitzat.

David Nicholls

A les quatre de la tarda l'escriptor anglès David Nicholls ha signat exemplars del seu últim llibre Sou aquí, publicat per Empúries a la parada del FNAC de l'Illa Diagonal. En declaracions a l'ACN, Nicholls, autor de la popular obra Un dia, ha apuntat que ha estat a Barcelona moltes vegades, però mai el dia de Sant Jordi i ha assegurat que és molt "aclaparador". L'escriptor ha remarcat que el dia de Sant Jordi és enorme i molt emocionant i que és una festa única. Nicholls ha confessat que li agrada molt el contacte amb els lectors i ha destacat que la major part del temps com a escriptor es troba sol.

16.57h

Andorra celebra Sant Jordi amb una vintena de novetats literàries

Andorra celebra Sant Jordi amb una vintena de novetats literàries d'autors i editors de l'estat que s'han publicat els darrers mesos. Entre els autors que han presentat llibre aquest any destaquen Frank Garcia, que debuta amb Làser; Marc Cortès, amb Colls d'ampolla, una novel·la que l'any passat va ser guardonada als premis literaris Homilies d'Organyà, als premis literaris de Sant Narcís de Girona i amb el premi Ateneu Domingo Fins de Montcada i Reixac (Vallès); Eva Arasa, amb la seva primera novel·la, L'Ànima separada del cos, o un veterà de les lletres andorranes com Joan Peruga que presenta Sentinella.

16.48h

Tanquen un accés a l'estació de metro de Passeig de Gràcia per acumulació de gent

L'accés a l'estació de la L3 del Metro de Barcelona per Aragó-Rambla Catalunya es troba tancat d'ençà de les 15.30 per acumulació de gent. Segons han informat fonts de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) a Europa Press, s'hi pot accedir per Aragó-Pau Claris i per Consell de Cent.

El tancament es produeix en plena diada de Sant Jordi, que se celebra aquest dimecres amb el focus posat al centre de la capital catalana.

16.43h

Lleida omple la rambla de gom a gom a la recerca del llibre i la rosa

Milers de persones omplen d'ençà de primera hora al matí l'avinguda de Francesc Macià i la rambla de Ferran de Lleida, l'epicentre de la diada de Sant Jordi a la capital del Segrià. Persones de totes les edats desfilen a la recerca del llibre i la rosa per les més de dues-centes parades autoritzades enguany per la Paeria, un 10% més que l'any passat. Malgrat els núvols que cobrien el cel a primera hora, el sol s'ha acabat imposant i això ha desfermat l'optimisme dels llibreters i floristes, confiats que el bon temps animarà la ciutadania a sortir al carrer i els permetrà completar una bona diada. Això, en un any en què nombrosos autors i autores del territori han publicat nou llibre i esperen fer-se un lloc entre els més venuts.

16.15h

El Casal Català i l'Espai Valencià de Brussel·les s'alien per Sant Jordi per recollir fons pels afectats per la gota freda

El Casal Català i l'Espai Valencià de Brussel·les s'han aliat aquest Sant Jordi per recollir fons per destinar als llibreters afectats pel pas de la gota freda al País Valencià. Un any més, el Casal Català de la capital belga ha portat la diada a la llibreria Punto y Coma de la ciutat, que té a la venda literatura catalana i castellana. Allà, l'agrupació ha repartit una copa de cava i punts de llibre amb una il·lustració pensada per a l'ocasió a canvi de donatius per destinar als llibreters afectats. "Ha sigut un any diferent, ens vam ajuntar amb l'Espai Valencià per fer alguna cosa en relació amb la dana i va sorgir la idea de fer un punt de llibre solidari", ha explicat a l'ACN Sílvia Sartorio, vocal del Casal i autora de la il·lustració.

14.58h

Una diada de gom a gom a Lleida

Milers de persones omplen des de primera hora d'aquest dimecres al matí l'avinguda de Francesc Macià i la rambla de Ferran de Lleida, l'epicentre de la diada de Sant Jordi a la capital del Segrià. Persones de totes les edats desfilen a la recerca del llibre i la rosa per les més de 200 parades autoritzades aquest any per la Paeria, un 10% més que l'any passat.

14.56h

Més d'un centenar de parades a Tarragona

Sol, bona temperatura, llibres, roses i 132 parades protagonitzen el Sant Jordi d'aquest 2025 a la Rambla Nova, l'epicentre de la diada a Tarragona. Des de primera hora del matí milers de tarragonins han sortit al carrer per gaudir d'una jornada assenyalada.

14.41h

Una vintena d'actuacions omplen l'Antiga Fàbrica Estrella Damm

Més d'una vintena d'actuacions musicals en directe omplen aquest dimecres l'Antiga Fàbrica Estrella Damm amb motiu de Sant Jordi. L'espai també ha acollit signatures de discos, on s'ha vist desenes de persones fent cua per trobar-se amb els seus artistes preferits i endur-se un exemplar dedicat. Els Amics de les Arts i The Tyets han estat els més buscats. Pel que fa a les actuacions en viu, pel recinte hi ha passat Alfred Garcia, Flashy Ice Cream i Sidonie. A la tarda ho faran Ginestà, Suu, Doctor Prats o Fades, entre altres.

14.35h

Deu llocs romàntics per gaudir de Barcelona en parella

Us proposem deu idees per a gaudir del dia dels enamorats d'una manera ben especial

Descobriu-les ací

14.32h

Manifestació Sant Jordi per la Llengua a Barcelona

La manifestació recorrerà el centre de Barcelona per reivindicar els drets lingüístics i l’ús públic del català. Començarà a les 19.00.

Consulteu ací tota la informació.

14.21h

Barcelona comença Sant Jordi amb la panxa plena

Crònica del matí a Barcelona, en què, com ja és tradició, el Grup 62 i l'Ajuntament de Barcelona organitzen esmorzars amb autors per a inaugurar la diada

Vegeu-ho ací

14.12h

Bullici als carrers al llarg del matí

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

13.49h

Girona bull per Sant Jordi

Més de 140 parades omplen el Barri Vell de Girona aquest Sant Jordi, per segon any consecutiu. Des de primera hora del matí, centenars de persones recorren la plaça Catalunya, la Rambla, el carrer Santa Clara i el carrer Nou tafanejant llibres i triant la rosa per complir amb la tradició.

La diada ha arrancat amb la tradicional trobada literària d'escriptors organitzada per la delegació del Govern a la Casa Solterra, enguany dedicada a l'escriptor, mestre i historiador, Joan Domènech i Moner. Dues escriptores gironines que s'estrenen aquest any, Mar Camps i Gemma Busquets, han començat la jornada amb ganes de contactar amb els lectors. Els llibreters destaquen que ahir les vendes ja es van disparar, augurant un bon Sant Jordi.

13.44h

La consellera de cultura reivindica una diada transversal

La consellera de Cultura, Sònia Hernández, anima la ciutadania a viure la cultura i practicar-la, i augura una jornada de Sant Jordi molt joiosa. Hernández ha assenyalat que Sant Jordi és una festa on la ciutadania se suma de manera molt transversal i una que evidencia que la cultura és un dret i és per a tothom.

Ha destacat que és un molt bon moment pel llibre, però diu que cal continuar empenyent i treballant pel llibre en català.

13.38h

Preparar un Sant Jordi tota sola

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Júlia Albesa, de La Irreal de Tortosa, enllesteix una parada amb més de 450 títols. A quarts de sis del matí s'ha posat a transportar caixes amb ajuda de la seva família i algun amic. A quarts de deu, gairebé té més de 450 títols sobre els taulells. Tot, per encarar el dia més important de l'any.

Aquest és el quart Sant Jordi d'Albesa amb La Irreal. El cinquè d'ella. Ajudar a la companya de la llibreria La Romàntica d'Amposta va ser l'impuls definitiu per aparcar el periodisme i complir el seu somni: obrir la seva pròpia llibreria. D'una parada de tres taules de càmping que se li van desmuntar plenes de llibres en un Sant Jordi plujós, ha passat a desplegar una gran parada de 45 metres quadrats i set grans taulells.

13.33h

Òmnium crida a defensar el català

El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha fet una crida a defensar de manera "activa" el català per Sant Jordi.

El president d'Òmnium ha recordat que hi ha més de dos milions de persones que volen aprendre -o millorar- el català, però que no poden fer-ho. En aquest sentit, ha exigit que les administracions garanteixin aquest dret lingüístic "bàsic", multiplicant les classes en català i els espais informals de conversa. Antich també ha instat la ciutadania a afavorir l'ús social de la llengua, el "nervi" de la nació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
Fer-me'n subscriptor