MINUT A MINUT

Borràs al·lega indefensió al començament del judici al TSJC

VilaWeb
Redacció
10.02.2023 - 15:04
Actualització: 10.02.2023 - 16:12

Comença el judici contra Laura Borràs al TSJC per presumptes irregularitats quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. La fiscalia li demana 6 anys de presó, 21 d’inhabilitació i 144.000 euros de multa. Aquestes darreres hores han estat marcades pel pacte dels altres dos acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol, amb el ministeri públic per a obtenir un rebaixa de pena a canvi d’incriminar la presidenta del parlament suspesa. Arran d’això, és previsible que la primera sessió es converteixi en una guerra entre les defenses. En aquest sentit, l’advocat Gonzalo Boye ha assenyalat que els altres implicats ara eren “coacusadors” i per això ha demanat de ser l’última part a intervenir en el judici.

En la primera sessió –el judici s’allargarà més d’un mes–, la de les qüestions prèvies, el cavall de batalla serà la validesa de les principals proves incriminatòries contra Borràs, uns correus i unes trucades que suposadament demostren el fraccionament irregular dels divuit contractes menors entre el 2013 i el 2017 per un valor de tres-cents mil euros, tots adjudicats a Herrero. La defensa de Borràs vol demostrar que els Mossos van obtenir aquestes proves d’una manera inadequada, i que, com que se’n va trencar la cadena de custòdia, no poden ser admeses com a prova. Un altre element que es tracta avui és la idoneïtat que Jesús María Barrientos presideixi el tribunal, tenint en compte el seu paper en la causa contra la mesa encapçalada per Roger Torrent. De fet, Boye ja va intentar de recusar-lo sense èxit.

Suport limitat

La presidenta suspesa, que ahir va dir que s’apartava provisionalment de la vida pública, ha rebut el suport de dirigents de Junts (hi són Jordi Turull, Anna Erra, Josep Rius, Aurora Madaula, Albert Batet, Mònica Sales, Josep Pagès i Josep Lluís Cleries) i de l’Assemblea Nacional Catalana. Però no hi són presents els altres partits ni organitzacions independentistes. No hi és Òmnium –tan sols hi han anat Joaquim Forn i Joan Vallvé–, que diu que no considera que aquest judici tingui a veure amb l’exercici dels drets civils i polítics, ni tampoc l’Assemblea de Municipis per la Independència; ni ERC ni la CUP.

14.40h

Barrientos aixeca la sessió

Després de permetre que la fiscalia donés les explicacions pertinents, ha aixecat la sessió. El judici es reprendrà dimarts vinent perquè la defensa de Borràs ha demanat més temps per a estudiar els documents aportats avui per la fiscalia.

El tribunal ha convocat una sessió el 14 de febrer a les 12.00 per a decidir si suspèn o no el judici davant "la gravetat de les acusacions" que hi ha hagut avui a la sala.

14.31h

La fiscalia nega que hi hagi cap investigació més i addueix un error de picatge

La fiscal, Teresa Duerto, ha donat explicacions sobre les diligències indeterminades 42/21, tal com li ha demanat l'advocat Gonzalo Boye. Ha negat que sigui una investigació paral·lela al cas que es jutja, i que ha aportat tota la informació aplegada a la causa judicial. "No s'ha ocultat absolutament res pel qual la defensa no pugui defensar-se", ha dit.

També ha explicat que el número de les diligències (42/21) les situa al 2021 per un error de picatge, i que haurien d'aparèixer com a 42/22. Ha atribuït l'error a les funcionàries que van passar a màquina el document, que ella va signar sense adonar-se de l'error. "Però no hi ha una altra investigació i hem aportat tota la documentació", ha precisat.

14.20h

Boye exigeix saber si hi ha una altra investigació, secreta, a Laura Borràs

Durant les qüestions prèvies, l'advocat de Laura Borràs, Gonzalo Boye, ha demanat de saber si la fiscalia té oberta una altra investigació en secret sobre Borràs, de la qual no tenien coneixement. En concret, ha demanat de saber què són les diligències indeterminades 42/21, que apareixen citades en la documentació.

13.09h

La fiscalia diu que pactar amb els altres acusats no vulnera la defensa de Borràs

La fiscalia ha contestat als advocats de Laura Borràs, que havien denunciat les negociacions dels altres acusats amb la fiscalia, que haver-ho fet no vulnera el dret de defensa de Borràs. Ha citat jurisprudència del Tribunal Suprem espanyol i ha dit que la fiscalia havia d'escoltar totes les propostes que arribessin dels acusats. S'ha desentès de la filtració a la premsa del possible pacte, però ha dit que en cap cas l'existència d'un pacte entre ells vulnerava la presumpció d'innocència. "Fins que no es practiquin totes les proves i es dicti sentència, la senyora Borràs, el senyor Herrero i el senyor Pujol són innocents", ha dit.

12.40h

Marina Roig i Àlex Solà exposen les seves qüestions prèvies

Després d'haver acabat la llista de qüestions prèvies de la defensa de Borràs i un recés de deu minuts, l'advocada d'Isaías Herrero, Marina Roig, i el d'Andreu Pujol, Àlex Solà, exposen les seves qüestions prèvies. Han criticat qüestions com la vulneració de terminis, els escorcolls o el fet de no haver obert una peça separada a Borràs i Pujol diferent de la investigació a Herrero per drogues i falsificació de moneda.

12.08h

La defensa de Borràs diu que no es deixa testificar a Lluís Puig perquè forma part d'un grup objectivament identificable

L'advocada Isabel Elbal diu que l'únic motiu pel qual s'ha negat el testimoni de Lluís Puig és perquè forma part d'un grup objectivament identificable. El TSJC es va negar a acceptar la declaració de Puig dient que no és idoni per la seva "condició de rebel", cosa que diu que en compromet la solvència, però va condicionar que pogués declarar al fet que es lliurés a les autoritats espanyoles.

12.01h

La defensa de Borràs impugna les proves principals contra ella

L'advocada Isabel Elbal ha anunciat que demana la impugnació d'algunes de les principals proves perquè diu que s'han obtingut de manera il·lícita i s'ha trencat la cadena de custòdia, cosa que les hauria contaminat. Ha criticat que no només s'han obtingut de manera il·lícita, sinó que s'han incorporat a la causa i valorat en efectes de la investigació, sense que se n'hagi tingut en compte la pulcritud.

11.36h

Elbal acusa els altres advocats de manca de deontologia i de deixar Borràs en indefensió per haver negociat amb la fiscalia

L'advocada de Borràs, Isabel Elbal, ha acusat els altres advocats, Marina Roig i Àlex Solà, d'haver deixat Borràs en una situació d'indefensió per haver negociat un pacte amb la fiscalia després d'haver compartit estratègia de defensa durant tres anys. Ha explicat que en tot el procés judicial les tres defenses havien preparat el cas de manera coordinada, compartint arguments i proves de defensa, i que la negociació d'ara amb la fiscalia els deixa a contrapeu: "En 72 hores ens ha obligat a buscar proves que ells no coneguessin."

11.29h

Elbal critica que Barrientos no s'hagi apartat del judici malgrat la seva hostilitat a l'independentisme

Isabel Elbal, advocada de Borràs, critica que el president del tribunal, Jesús Maria Barrientos, no s'hagi apartat de la causa tot i la seva hostilitat manifesta a l'independentisme, cosa que diu que en compromet la imparcialitat. El Tribunal Suprem espanyol sí que va considerar que la imparcialitat de Barrientos estava compromesa en el judici contra Roger Torrent i l'anterior mesa del parlament, i n'ha ordenat la repetició. Tanmateix, el TSJC va considerar que les manifestacions contra el procés d'independència no tenen vinculació amb el cas de Borràs, que diu qeu no té vinculació directa amb la política.

10.55h

El tribunal no accepta que Borràs declari l'última i la petició obre una guerra entre els advocats

L'advocada de Laura Borràs, Isabel Elbal, ha demanat al tribunal de poder intervenir l'última, després dels altres acusats, arran de la filtració d'un pacte d'Isaías Herrero i Andreu Pujol amb la fiscalia per a inculpar Borràs. La defensa considera que els altres dos acusats s'han convertit en coacusadors, i que, per tant, necessita poder intervenir en darrer terme per poder defensar-se. Però el tribunal no ho ha acceptat perquè diu que no tenen constància de cap pacte, i que no poden refiar-se de les notícies a la premsa.

La petició de la defensa de Borràs ha causat una pluja de retrets per part dels altres advocats. Marina Roig, advocada d'Isaías Herrero, ha dit que en termes ordinaris no hauria tingut cap problema d'acceptar la petició, per una qüestió de cortesia entre companys, però que no ho farà pels arguments que ha fet servir la defensa de Borràs: "Pensar que quan una defensa exerceix el seu dret de defensa es converteix en part coacusadora és no entendre el dret de defensa. Aquesta lletrada no col·laborarà amb aquestes acusacions."

Tampoc no ho accepta Alex Solà, advocat d'Andreu Pujol, que ha dit que es fa seus els arguments de Roig, i que considera innecessari i desafortunat l'escrit que va presentar ahir la defensa de Borràs. Ha criticat especialment que digués que Borràs necessitava intervenir l'última per mirar de defensar-se d'unes acusacions "evidentment compensades, bonificades i pagades com seran aquestes que faran".

10.53h

La defensa de Laura Borràs l'exerceixen els advocats Gonzalo Boye i Isabel Elbal

10.40h

Fotografies de Laura Borràs, Isaías Herrero i Andreu Pujol al començament del judici al TSJC

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

10.31h

La fiscalia no canvia la petició de pena als altres acusats tot i el suposat pacte

La fiscalia no modifica les seves peticions inicials de pena per als acusats, malgrat el suposat pacte al qual haurien arribat amb Isaías Herrero i Andreu Pujol, els altres acusats. És probable que el canvi de peticions de pena, fruit d'un eventual pacte, es faci al final del judici, en la presentació de les conclusions definitives

10.18h

Comença el judici a Laura Borràs

El judici a Laura Borràs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja ha començat, amb l'exposició de les qüestions prèvies. La fiscalia li demana 6 anys de presó, 21 d'inhabilitació per a càrrec públic i 144.000 euros de multa per prevaricació continuada i falsedat en document públic amb l'agreujant de prevaler-se del seu càrrec. La defensa en demana l'absolució.

10.00h

Turull: "Laura Borràs no tindrà un judici just"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha manifestat el seu suport a Borràs i ha fet una defensa de la seva presumpció d'innocència. "Ens la creiem sempre", ha dit. També ha expressat la solidaritat amb Borràs perquè diu que està convençut que no tindrà un judici just, de la mateixa manera que considera que no ha tingut una instrucció justa. A més, ha recordat que el tribunal que la jutjarà estarà presidit per Jesús María Barrientos, que s'ha destacat per fer ostentació contra l'independentisme. "Amb tots aquests ingredients és clar que som davant un cas en què s'aplicarà el codi penal de l'enemic", ha afegit.

09.54h

Vegeu l'entrada de Borràs al TSJC

09.50h

Més imatges de l'arribada de Borràs al TSJC

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

09.49h

Crits de "fora Aragonès"

09.46h

Primera fila de la concentració

A primera fila de la concentració de suport a Borràs —a part del seu marit i la seva filla— hi ha Aurora Madaula, Albert Batet, Francesc Dalmases, Quim Torra, Jordi Turull i Jaume Alonso Cuevillas.

09.43h

El missatge de Boye abans del judici

Com és habitual, l'advocat Gonzalo Boye ha piulat una cançó abans del judici. En aquest cas, la introducció de Good Morning Vietnam.

09.35h

Laura Borràs arriba al TSJC

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any