Què celebrem el dia del Dijous Gras?

  • Expliquem l'origen de la tradició del Dijous Gras

VilaWeb
Redacció
07.02.2024 - 21:40

Enguany, Dijous Gras s’escau en 8 de febrer. És el primer dia de carnestoltes i és una data coneguda perquè és tradició de menjar coca de llardons, truita i botifarra d’ou. Però, què celebrem el dia del Dijous Gras?

Antigament, el Dijous Gras marcava el principi d’una setmana destinada a atipar-se de tots aquells menjars que eren prohibits durant la celebració de la Quaresma, que engloba els quaranta dies d’abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià assenyala per preparar-se per a la Setmana Santa. Durant aquest període de temps, que comença el Dimecres de Cendra i s’acaba el Dijous Sant, els cristians practicaven el dejuni i l’abstinència. Era un costum molt estès, i la prohibició del consum de carn i ous, entre més aliments, era habitual. És aquesta la raó per la qual el dijous abans no comenci la Quaresma és tradició d’atipar-se d’aquests aliments calòrics. De fet, la botifarra d’ou exemplifica perfectament els excessos carnavalescs, perquè combina dos dels productes tradicionalment prohibits: la carn i els ous.

El dia del Dijous Gras, a part de la botifarra i l’ou, cada territori té les seves pròpies menges tradicionals. A Mallorca, és tradicional l’ensaïmada de tallades, feta amb bocins de carabassa confitada i sobrassada al damunt. A Reus, és tradicional la coca d’ou, coberta d’una barreja d’ou i sucre que qualla al forn durant els últims minuts de cocció. Al Baix Ebre, s’hi menja la fogasseta, un pa rodó amb talls en forma de quadrícula que s’elabora expressament per a aquesta jornada. A Valls, s’hi menja la cassola de carnaval, i a Tortosa, s’hi celebra la tradicional baldanada.

Actualment, la tradició de la Quaresma s’ha relaxat i tan sols es practica el dejuni el Dimecres de Cendra i el Divendres Sant. Tot i això, hi ha tradicions que han romàs als temps moderns, com ara la celebració del Dijous Gras i l’enterrament de la sardina el Dimecres de Cendra, que posa fi al carnaval.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor