El desastre planificat de Renfe i Adif revela la impotència de l’autonomisme

  • El projecte nacional espanyol és incompatible amb el benestar dels ciutadans del nostre país

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir hi hagué dos accidents ferroviaris importants. Al matí 155 passatgers –la xifra és pura casualitat– van resultar ferides quan dos trens van topar a l’estació de Montcada i Reixac. I cinc hores després, un altre tren xocà contra un turisme que havia caigut a la via des d’un pas a nivell entre Reus i el Morell, aquesta vegada sense tanta repercussió en els passatgers, tot i que el conductor també va haver de ser hospitalitzat.

Algú pot pensar que dos accidents el mateix dia són una anècdota, mala sort àdhuc. Però en realitat això és un símptoma, una plasmació pràctica d’un escàndol monumental de fa dècades: el desastre planificat de Renfe i Adif, el desinterès –o pitjor– del govern espanyol per les comunicacions ferroviàries de tot l’arc mediterrani i la impotència de l’autonomisme, al Principat i al País Valencià, a l’hora de canviar res de res. De manera que no parlem de trens i prou.

La situació de rodalia, tant a Barcelona com a València, és insostenible. Els trens són dolents, funcionen malament, amb retards constants i un servei pèssim. Hi ha combois que fa més de trenta anys que circulen, no s’hi fan les obres necessàries i la comparació amb l’activitat inversora de l’estat a Madrid és sagnant.

Fa poc, l’AIReF, l’autoritat independent espanyola de responsabilitat fiscal, presentà un estudi de les inversions en el període 1990-2018, del qual es desprèn que l’estat s’ha gastat 55.888 milions en la xarxa de gran velocitat contra tan sols 3.600 en les xarxes de rodalia. Una desproporció que no té cap explicació possible, si tenim en compte que els viatgers del TGV espanyol l’any 2018 foren el 4,8% del total i, en canvi, els de rodalia el 89%. Absurd.

L’escàndol encara és més gros si hi afegim que Madrid durant aquestes dècades s’ha quedat el 47,8% de les inversions en rodalia, a Barcelona li han deixat el 16,8% i a València un misèrrim 5%.

I arriba ja a nivells estratosfèrics si revisem la inversió executada. La prevista per a rodalia a València era de 3.400 milions i només se n’han executat 302.458 euros, és a dir, un 0,008% del total planificat. I a Barcelona el 2021 tan sols es va executar el 34,6% del pressupost previst. El contrast –i és l’última xifra que donaré– és que a Madrid, en canvi, es va executar el 229% de la previsió. Un 0% i un 34% contra un 229% cal qualificar-ho de burla.

No és, tanmateix, una burla i prou. Perquè en realitat tenim davant una decisió política, inexplicable si no és planificada, que vol afeblir la competitivitat dels Països Catalans i castigar-ne els habitants amb uns serveis de tercera classe que deriven les inversions a uns serveis de primera, extractius, per a Madrid.

I la situació ja no dóna més suc. Les rodalies de València i Barcelona són un desastre. La línia de gran velocitat, per a persones i mercaderies, entre Perpinyà i Alacant continua sense existir després de tantes dècades i malgrat els advertiments de la Unió Europea. Anar amb tren de les terres de l’Ebre a Barcelona o d’Alcoi a València és un suplici. El tren que hauria de relligar Gandia amb la Marina i Alacant no existeix, com no hi ha manera que un tren relligue Andorra amb les comarques del Pirineu i amb Barcelona i Lleida. Baixar de Vic és tornar un segle arrere quant a velocitat… Significativament, tan sols el rodalia de Perpinyà sembla funcionar mínimament bé –que no siga perquè no depèn d’Espanya…

Deia fa un moment que tot això no és cap burla, sinó una decisió planificada. I poques en trobarem com aquesta per a exemplificar que el projecte nacional espanyol és incompatible amb el benestar dels ciutadans del nostre país. Perquè darrere de tot plegat s’amaga la corrupció i el centralisme, units en matrimoni en el desplegament de la xarxa del TGV. L’estat afavoreix les seues empreses aviciades adjudicant una inversió que no té justificació ni retorn social i, alhora, fa de Madrid un centre inevitable políticament i econòmicament com no ho havia estat mai en la història. I afebleix la resta.

Però la qüestió és que tot això ja ho sabem de fa temps. Recordeu, si no, la famosa manifestació de la Plataforma pel Dret a Decidir del primer de desembre de 2007, aquella que tant va marcar el començament del procés independentista i la deriva del PSC, cada volta més allunyada de la centralitat del país. Fa quinze anys d’aquell acte que va somoure la societat catalana i la realitat indiscutible, quinze anys després, és que Espanya, amb governs del PP i del PSOE, ha continuat incomplint les promeses, l’una rere l’altra, i castigant cruelment tots els ciutadans del Principat i del País Valencià, siguen independentistes o siguen unionistes. Cosa que demostra, a més, per si calia demostrar-ho, que amb l’autonomisme no s’arriba enlloc i que la impotència política i pràctica dels qui han cregut tots aquests anys o comencen a creure ara que es poden anar pactant millores amb qualsevol govern espanyol, per més amic que es pensen que puga ser, és constatable i indiscutible quan baixes al carrer i et poses a parlar de coses concretes, de la vida de la gent.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
07.12.2022  ·  22:07

No hi ha millor exemple de l’asfíxia planificada que el ferroviari, a casa nostra. Són tan mala gent que es faran cecs per tal de veure’ns torts (bornis).

Roger Dalmau
Roger Dalmau
07.12.2022  ·  22:16

Tot i saber-ho de fa temps, va molt bé que de tant en tant algú recordi, amb dades contrastades, l’espoli a que Espanya sotmet el nostre país. És important perquè en aquesta batalla de fons, si en fa d’anys que dura!, les noves generacions han de conscienciar-se amb algunes de les raons que impulsen l’independentisme.

Òscar Alegret
Òscar Alegret
07.12.2022  ·  22:30

Mentre hi hagi imbècils i cretins que votin PP, PSOE, PDCat i ERC no ens en sortirem.

Neus Ballbé
Neus Ballbé
07.12.2022  ·  22:33

Fa 45 anys, per anar de Malgrat de Mar a Barcelona en tren es trigava menys que actualment. Hi havia una cosa que es deia semi-directe que estalviava 7 aturades entre Mataró i Badalona. Ara, si amb sort el tren passa quan toca (gairebé sempre hi ha com a mínim 10 minuts de retard, en el millor dels casos), i suposant que no hi hagi cap incident en el recorregut (cosa força habitual), es triga al voltant d’1 hora i mitja per recórrer menys de 60 quilòmetres. I com més temps passa, més deficient és el servei.

Joan Rius
Joan Rius
07.12.2022  ·  22:44

Els tenen ben ensarronats als cretins que voten PP, PSOE, PDCat ER i la CUP. Ens en sortirem si els traiem la màscara. Avui la Sra Vehí, ha manifestat que creu inconvenient la pressió de l’ANC sobre la cort política que dormita sobre l’autonomisme. El procés, continua posant les coses al seu lloc.

SEBASTIÀ CASADEVALL
SEBASTIÀ CASADEVALL
07.12.2022  ·  22:52

Aixó de Vic es pura veritat, jo visc a Manlleu, al 15 anys acompanyat feia el trajecte de Manlleu a Barcelona amb 1 hora i 40 minuts. Han passat 65 anys i ara si un està de sort 1 hora i 24 minuts, l’altre dia per fer aquest trajecte el tren va arribar a la nostra estació 15 minuts tard, per fer el trajecte fins Barcelona 1 hora i 39 minuts. Aixó es un desastre total. Som ciutadans de tercera i a més cornuts i pagar el beure.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
07.12.2022  ·  22:53

Entre nosaltres, Visca Madrid Independent, si s’entén què vull dir. (Sí, necessitem la independència dels Països Catalans com l’oxigen, però no estarà de més tenir un pla B en què hi pugui estar interessada més gent. Perquè necessitem massa crítica. I imagineu-vos que les dictadures, cops d’estat i guerres civils només ocorreguessin dins l’actual Comunidad de Madrid. Temptador, no?)

Enric Queraltó
Enric Queraltó
07.12.2022  ·  22:56

I a les properes eleccions els habitants de Catalunya tornaran a votar PSC i ERC.

Jaume Riu
Jaume Riu
07.12.2022  ·  22:56

AQUESTA ÉS LA QÜESTIÓ
Ni la retallada de l’Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya, ni la presó preventiva dels líders catalans, ni el judici del Tribunal Suprem, ni els presos polítics, no han inspirat un argument periodístic tant potent com aquest editorial de VilaWeb per demostrar que el projecte nacional espanyol és incompatible amb el benestar dels ciutadans del nostre país.
Els que encara volen governar a l’ajuntament de Barcelona o a la Generalitat de Catalunya i per motius inconfessables no són independentistes, o estan desinformats o ens volen fer molt mal.
És una evidència objectiva -amb dades demostrades-, que amb l’autonomisme no s’arriba enlloc.
És demostra així la impotència política i pràctica dels qui han cregut tots aquests anys, o comencen a creure ara, que es poden anar pactant millores amb qualsevol govern espanyol. Aquesta és la qüestió.

Victor Serra
Victor Serra
07.12.2022  ·  23:00

És exactament així. Som massa benevolents amb els unionistes que col.laboren en que les coses segueixin així. I som incapaços de crear sinèrgies amb el País Valencià per anar a la una i posar Madrid en problemes.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
07.12.2022  ·  23:09

És per això, i per unes quantes coses més, que volem la independència respecte de l’administració pública espanyola. Perquè la necessitem ja.
Ben que ho saben els nostres? polítics.
Però ara, molts d’ells fan que se n’han oblidat i quan els ho recordem ens diuen hiperventilats o antipolìtics mentre que, alhora, fan la gara-gara als representants de l’estat espanyol.
Doncs continuarem recordant-los que els hem votat per fer la independència, encara que no ens vulguin sentir.

jaume vall
jaume vall
07.12.2022  ·  23:13

Bé, però l’important és ser el partit hegemònic a Catalunya, i poc a poc eixamplar la base, no?

Som la granota que des de la comfortabilitat de l’aigua tèbia, va quedant-se blana, estovada. Quan vol reaccionar, ja no té forces.

I així fins a assolir allò que sembla que la majoria (dels que manen) d’aquest país vol. La pau dels cementiris, el seguidisme al poder.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
07.12.2022  ·  23:23

Sí, l’escandol és tan gran que resulta quasi increible. Però si sortim al carrer a protestar com vàrem fer ahir, sempre hi haurà un assenyat intel·lectual catalanista que dirà que fem antipolítica… I així ens va! Però tan España com els catalans “comprensius” amb les seves malifetes, han de vigilar de no passar-se de frenada, sobretot quan ja fa molts anys que s’han passat i ja tenen els frens molt cremats… Que no sigui que els hi passi coma a l’Iran, on el regim dels ayatolas està greument tocat i quasi enfonsat per haver-se quedat sense frens! Els temps en que els ciutadans es creien tot el que els governants els deien s’estan acabant, aqui i una mica a tot arreu; potser per a això els politics de ultradreta criden cada cop més i pretenen ocupar més poder. Tenen por!!

Avís de temporal: Ve temporal!….

Josep Pericas
Josep Pericas
07.12.2022  ·  23:32

El que passa amb Rodalies, amb Educació, amb Sanitat, és gravíssim. Però mirat pel costat bo, l’enemic ens serveix una ocasió molt bona: tots els dependentistes tenen al davant l’immens preu que paguen per dependre d’Espanya.

Ara bé, estem desaprofitant això. Hauríem de dedicar els màxims esforços a produir material de denúncia: microvideos aptes per ser virals, infografies, informació de referència per poder ser citada i per convèncer gent influent. Aquest hauria de ser el nostre arsenal. Tenim soldats, però van amb poques armes. La guerra actual es lliura dins les ments de la gent, més que en instàncies judicials o en parlaments. Allà hi ha la lluita decisiva. Si guanyem aquesta batalla, tot el demés vindrà rodat.

També s’hi pot incloure l’aspecte cultural. L’exemple de com el gaèlic irlandès s’ha convertit en oficial a la UE posa claríssimament en evidència que si a la UE el català no és oficial és perquè Espanya s’hi oposa. En concret, Pedro Sánchez s’hi oposa. Què fàcil que és d’explicar, com de desarmats i despullats deixa a la gent del PSC !

L’ANC i el CxR haurien de dedicar gran part dels recursos a això. Per a pagar l’elaboració del material, però també per a coordinar gent que voluntàriament hi treballi. La potència organitzativa que es va usar per a la Via Catalana, per a l’1-O, etc, ara hauria de dedicar-se a això. En canvi, veig desesperat com es dediquen esforços a fer exposicions sobre la trajectòria de l’ANC, berenars, presentacions en sales tancades on hi van els convençuts…sento que la meva quota de l’ANC (i potser del CxR) s’està malbaratant.

Joan Guasch
Joan Guasch
07.12.2022  ·  23:37

Però, mentrestant, els empresaris afectats surten un cop a l’any a fer el pallasso, gesticulant i fent el ploramiques, quan amb la seva pressió les coses potser canviarien, i els espanyols empadronats a Catalunya, votants de partits dits constitucionalistes, els agrada que els maltractin (todo por la pátria, pensen) i que s’ensorrin els Països Catalans ja els va bé (ho porten a l’ADN). I segurament pensen que la culpa és de la Generalitat (bé, en part sí, mentre els que hi governen es comportin com a servs de la gleva, a major glòria de l’imperi madrileny).

Joan Guasch

Antoni Homedes
Antoni Homedes
07.12.2022  ·  23:41

I així amb tot.
Som una colònia i estem al servei de la capital.
No entenc com tantíssima gent no se’‘n adona i segueix votant polítics que ho permeten callant o, pitjor encara, ajudant als que ens estan enfonsant.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
07.12.2022  ·  23:46

Que puc afegir que no s’hagi dit ja ?
Tots els que han escrit tenen molta raó i l’editorial és el més contundent i explicatori perquè els unionistes i ercistes reaccionin.
Que també viviu aquí senyors ! No noteu el greuge comparatiu? Us agrada ser ciutadans de segona o tercera i, a més, cornuts i paga el beure, com deia un amic lector ?
El que està passant a Catalunya no té lògica. Vull dir el que està passant amb els colons de Catalunya. Ells també ho pateixen. A que esperen ? Perquè té més drets i s’ha de viure millor a Madrid?

I els que no són colons (per exemple els ERCis), encara pitjor. Que estan veient com Madrit (concepte) els està enganyant una i una altra vegada i estan aguantant Espanya (Madrit), a canvi de res. Ni les gràcies.

I tampoc entenc la deriva tant del Junqueras com de l’Otegui. Els ha estovat la presó?

I com deia algun lector. Després de tot el que està passant, encara va la senyora Vehi de la CUP i critica l’ANC que és la única que ho està fent bé. Uns altres que no saben on van.

El Cuevillas ja ho va dir l’altre dia: el mal del nostre país és que l’esquerra catalana és abans esquerra que catalana i l’esquerra espanyola és abans espanyola que esquerra. Esquerra Catalana i Espanyola Esquerra.

En conclusió, estic d’acord amb el transfons de la editorial: Independència o Mort ! No tenim un altra remei que la independència. És la nostra única sortida (això també ho deia el Cuevillas).

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
07.12.2022  ·  23:53

I la ministre del ram demana que no barregem aquest accident amb la manca d’inversions.Cal ser molt cínica a mes de molt mal parida,per dir aixo.Es insultant,insuportable i imperdonable,l’actitud del govern d’ER col·laborador necessari en aquesta immensa estafa.

Heracli Badal
Heracli Badal
08.12.2022  ·  00:13

Però es necessita ser pallussos, sempre queixant-vos . Passen els anys els lustres les dècades els segles i sempre esteu ploriquejant, Quant es fareu grans. Si no servim per a res més , comportem-nos estoicament, que es vegi que ens importa una merda qualsevol greuge Els espolis, rodalies el que vingui, Que uns ciutadans recolzen l’unionisme , altres no saben com afrontar les baralles partidistes, tot això ho contarà l’història i diran quin pallussos més estoics. Se’n fotien d´ells mateixos .

Joan Benavent
Joan Benavent
08.12.2022  ·  00:16

Tot això ja ho sabem de fa temps. I és positiu que no ens n’oblidem pas i que de tant en tant ens ho recordin. Tampoc no cal assenyalar quins són els responables a casa nostra, abanda dels castellans. Això també ho sabem. És una llarga història i a aquestes alçades bé que ens coneixem. Amb manifestacions pacífiques està demostrat que no ho arreglarem pas. L’únic que se m’acudeix és que un dia qualsevol que ningú s’ho espera una gernació d’usuaris afectats calés foc a totes aquestes ferralles de merda que servir de trens per al bestiar. I fer així amb tot, fins que ens posin els serveis dignes que els catalans paguem. Ací ningú no demanem que ens regalin res. Es tracta de no deixar que el lladre de torn et plomi i se’t rigui a la cara.

Marià Armengol
Marià Armengol
08.12.2022  ·  00:20

Les infrastructures, els moltíssims anys de peatges, l’infrafinançament crònic, i a pitjor, d’educació i sanitat… tot això ho patim i ho patirem fins que ens puguem deslliurar ‘d’ells’.
Molts dels usuaris perjudicats ‘que viuen aquí’ (no m’atreveixo a dir la majoria, però no m’estranyaria gens que fòs així) carrega la culpa NO al maltracte de l’estado si no a la despesa en ‘embajadas’ i TV3 de la Generalitat… Hi hà molta gent usuaria de serveis bàsics (tampoc puc dir la majoria, però si molta gent) que, amés de que les seves fonts d’informació son les ‘estatals’, tenen un fons, diguem, ‘amb propensió’ a ‘entendre’ les raons de l’estado encara que ells visquin (o hagin nascut!) aquí i els perjudiqui clarament. Hi hà tot un fons sociològic molt ample que disculpa aquest maltractament. Per ells els culpables de tot sempre serem nosaltres: Tenen tota la raó!
PS: Compreu-vos paraigües tan aviat pugueu: No pas pel mal temps que pugui venir… Serà aviat per la escandalosa ‘Lluvia de millones para Catalunya’! Fins i tot molts dels usuaris de la Renfe s’escandalitzaràn! (Prefereixen que l’estado inverteixi en l’AVE Alpedrete-Matalascañas. Al menys ‘no es catalán’).
PS2: La culpa sempre serà nostra: Tenen tota la raò!

Josep Jallé
Josep Jallé
08.12.2022  ·  00:22

Impactant l’informe.
És la constatació, un cop més, que tot si val per enderrocar uns evolució cap a millors estadis de vida.
Als presoners cal fer-los patir perquè no oblidin mai qui es el seu amo, amb la col·laboració dels, figura, “representants” del gueto. Com a la història, el representants del gueto de Varsòvia eren també jueus sodomitzats … de la Constitució a la Puríssima.
Encara hi haurà gent que trobarà justificable el seguir sense lluitar per a cercar un Estat propi … ai, ai que prendrem mal … mes, encara?. Salut!.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
08.12.2022  ·  00:32

Un article imprescindible per entendre que mentre estiguem a Espanya tindrem uns serveis pèssims i una economia mllt pobre.

L’haurien de llegir tots els catalans, sobretot els que encara no entenen que som pobres per culpa d’Espanya.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
08.12.2022  ·  00:47

Fart, q no conten amb el meu suport. Més, al PV, podeu anar vos directament amb el PSOE.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
08.12.2022  ·  02:15

Burla és que en tota la meva vida he sentit aquests laments dels polítics catalans però mai s’han queixat del seu sou que si que en tenen sobirania suficient per auto comprar-se i continuar amb la comèdia de les lamentacions

Josep Salvador
Josep Salvador
08.12.2022  ·  04:55

Independència econòmica, independència energètica, independència política.
La Independència del països catalans és a vida o mort. O aniquilem l’autonomisme o morim com a poble.
REPÚBLICA CATALANA !!*!!
L’honorable President Carles Puigdemont ha de ser l’artífex, ja queda poc……

PAU BOLDU
PAU BOLDU
08.12.2022  ·  06:11

España es Madrid i Castella. Arruinar, robar i maltractar als catalans es la seva feina des de 1492. Castella viu del treball dels catalans, som la seva colònia a explotar com cal, i ERCastella els ajuda como Dios i Junqueras manda.

Carles Serra
Carles Serra
08.12.2022  ·  06:26

Cap novetat amb respecte la teva editorial, aquesta és la realitat d’aquesta espaÑa, l’espoliació ja fa 300 anys que ho fan; és això por derechos de conquista.
Però el gran drama són els polítics/partits que col.laboran amb aquest PPSO€, ja que dir del seus votants, aquest que pateixen lo que denúncies Vicent i ara aixecar consciències amb La Marató i el gran recapte, sense denunciar l’espoliació dels 16.000 milions d’euros any; en fi Vicent, és la societat que tenim i el cinisme i immoralitat dels polítics/partits.
Per la meva part ni un €
També aquest polítics són el reflexe de la societat; doncs que gaudeixin del pont de la constitucion espaÑola i si quant tornin tenen que patir les incomoditats de les cues i els retrasos podria ser que els fes recapacitar.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
08.12.2022  ·  08:29

Tot això que expliques, Vicent, demostra dues coses que són la clau de volta de tot el que ens passa als catalans. La primera és que l’estat espanyol, des de fa segles, està organitzat de manera que extreu els recursos de tot arreu i s’escolen cap un forat, com si fos l’aigüera, que és Madrid, la capital del “reino”. Això es nota de manera molt sensible en les zones més dinàmiques, industrialitzades i poblades com és el cas del llevant i en particular els Països Catalans. La segona consideració és que l’estat espanyol, tal com el coneixem ara i com està organitzat –les 400 famílies que des de fa 300 anys se’n beneficien- no és viable sense Catalunya. Sense l’espoli fiscal i sense els diners que escatima l’estat en infraestructures i pressupostos no realitzats. Sense tot això no seria possible mantenir un “equilibri” antinatural, subvencionant la part de l’estat que no treballa –en comptes d’invertir-hi i crear industria- i alimentant un gegant –la capital- que no en té mai prou i que està farcida d’indústria de cartró-pedra, es a dir que paga a Madrid però que elabora fora. Amb aquest esquema l’estat pot pagar, per exemple, les autopistes impagables que envolten la capital, les rodalies de Madrid que són segurament de les millors d’Europa, una xarxa d’alta velocitat que només la supera la Xina i que és una roda de carro impossible on tot acaba i comença al mateix lloc, al centre, i … Per mantenir tot això cal que algú ho pagui. És el mateix que passava a l’imperi romà, les guerres es feien per tenir esclaus que eren els que feien la feina. S’entén la por de l’estat en tenir una part del seu territori sotmesa, que li genera el 20% del PIB però que és una altre nació, amb cultura diferent, llengua pròpia i que aspira a decidir el seu futur. Tots aquests retocs de la sedició i malversació només són cosmètica per tornar a la cleda als líders de la revolta. És fàcil comprar als polítics professionals. Els més de dos-mil encausats estan fora d’aquest disseny i pagaran com també intentaran que paguin els peixos grossos –Puigdemont-, com ho seguirà pagant la nostra llengua –la raó de què siguem catalans-i, si, seguirem pagant aquest règim corrupte i feixista amb el nostre treball perquè som esclaus.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
08.12.2022  ·  08:45

Catalunya deixada per Espanya amb tot el propòsit de fer mal, i aquí mirant la Lluna. Lleida també és la marginada dins Catalunya, l´únic territori sense aeroport funcional i quan passeu la Panadella la carretera és una pista d´obstacles.

Jordi Peiró
Jordi Peiró
08.12.2022  ·  09:08

Bon dia,
Tens més raó que un Sant.
Per mi el que passa és q els polítics utilitzen el q no funciona per tenir votants i després un cop assolit la cadira amb el q comporta ja han assolit el seu
objectiu i no els urgeix més. És més el seu cinisme i la indefensió del poble és tal q s’atreveixen a tornar a utilitzar la mateixa reivindicació un altre cop i aquí no passa res. I l’altra, que no puc saber el grau de gravetat, és que els q gestionen els nostres serveis no han de fer-los servir ells. I destaque el “no han” perquè ja potser algú els utilitza però no en depenen.

sebastia puig
sebastia puig
08.12.2022  ·  09:19

No hi ha res a fer amb el sistema español actual.Tampoc amb l’Europeu que cluca els ulls devat aquestas desigualtats i afavoreix nomes interesos de grans empreses. No de les persones.
La societat pasiva i adormida per xarxes,futbols i altres tonteries deixant a banda el que importa cada dia. Recordo que els nostres avis varen boicotejar la pujada de preus del tranvia i tantes coses. Ara s’estan carregant el sistema public de salut,les pensions i altres drets per afavorir inversions militars. Els partits politics grans no representen a ningu i la gent calla i vota. Cal que la poblacio s’empoderi de nou canviar el sistema, pero sera molt dificil . El jovent ho te molt futut. Be es un canvi radical al que tenim i tot esta molt ben lligat…

PERE SIO
PERE SIO
08.12.2022  ·  09:34

Bon informe Vicenç, les xifres de l’espoli i la deixadesa voluntària dels Governs de l’Estat són demolidores, però a ERC li dona igual, fa com si no ho veiés i segueix donant-li tot el suport, a canvi de res.
A les televisions els anuncis de RENFE prenent el pel a la ciutadanua, pintant el ferrocarril com un servei exemplar.
Espanya, país de corruptes i de pandereta.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
08.12.2022  ·  10:23

Ens queixem sempre del tracte que rebem d’espaÑa, però em sembla que alguna responsabilitat és ben bé nostra. Com que no rebem els recursos ni les inversions que ens calen, els acabem pagant de les nostres butxaques! Això té dues lectures. Per una banda, que la nostra societat s’ho pot permetre (i els nostres explotadors ens ho agraeixen intensificant el saqueig); per altra banda, que som massa covards/porucs per jugar-nos les engrunes de benestar material que malgrat tot encara tenim com per organitzar una revolta massiva, decidida i guanyadora que ens dugui a la independència, i per comptes de la rauxa ens estimem més el seny, el pacte, el parlem-ne… I així anem de dret cap a l’extinció, de la llengua i de la nació.
LA CULPA ÉS TAMBÉ NOSTRA.

Pere Subirana
Pere Subirana
08.12.2022  ·  10:33

D’acord amb en Francisco Sanchez, la culpa també és nostra. Això també és un fracàs de l’independentisme, que no ha estat capaç de fer allò necessari tots aquests anys.

Albert Miret
Albert Miret
08.12.2022  ·  10:44

El problema no és d’espanya. Fa segles que sabem que ens odien i ja no som ni una colònia, sinó simplement el seu abocador. El problema de Catalunya avui és que la Unió Europea permeti aquestes guerres sense sang entre dos pobles, un assassí de gent i de cultures i l’altra víctima que ha aguantat més de tres segles la seva incultura basada en la violència i l’odi. Avui, també la Unió Europea és feixista gràcies a haver admès a espanya. Contaminen, infecten i espolien tot el que se’ls fot al davant, i l’espoli -també de la Unió Europea- la consideren la seva feina més digna.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
08.12.2022  ·  11:02

Bon dia,
Entenc que la major part de les persones que avui opinen votarien a una Plataforma Transversal, una Agrupació d’Electors, una Llista Cívica o com es vulgui dir a una Candidatura Popular al marge dels partits i els polítics “fake-indepes” i actuant com a representació política dels milions d’Independentistes de base.

Recordem que CIU va governar molts anys i Convergència (de la que JUNTS no sap, ni sabrà, treure’s del seu ADN) va ser la inventora del pactisme narcotitzant amb espanya (això sí, amb uns resultats molt millors que les pixades a la boca que rep ERC i, de retruc, tots els Catalans).

L’única via (més enllà de la ferroviària) que ens portarà a un futur sense tanta misèria material i psicològica és la Independència. I mai la farem amb polítics professionals de partits cosits al vestit podrit i corrupte de la política, la justícia, l’economia i la cultura d’espanya.

Quants de vosaltres heu deixat la feina (sense alternativa laboral) perquè estàveu en desacord amb la direcció? Ningú, oi?

Doncs no confieu en cap dels polítics “fake-indepes” (ni patronals, ni organitzacions socials de grans vols, ni…), aquests treballaran fins a la jubilació per espanya…

Entenc que la major part de vosaltres esteu disposats a organitzar-vos i superar el malson, oi?

Llista Cívica Ja !!!

david graupere
david graupere
08.12.2022  ·  11:13
Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
08.12.2022  ·  11:33

Només hi ha una fòrmula viable: Gestió i producció sempre el més a prop possible.
Espanya és un caos financer a la deriva.

Ferran Palau
Ferran Palau
08.12.2022  ·  11:35

Potser el dia que deixem de barallar-nos i dividir-nos entre nosaltres, aquell dia, aconseguirem doblegar a aquest estat que ens roba i ens oprimeix des de fa tants segles. Recordo l’1-O, 3-O, 10-O, 27-O, La Junquera, Terres de l’Ebre, Terres de Lleida, Urquinaona, Estació AVE de Sants, Estació AVE de Girona, Caminades per la Llibertat, Manifestacions multitudinàries als carrers. En aquells moments els Ñols SÍ que van sortir de la cova, per terra, mar i aire. Però, ara, després d’impartir “la seva democràcia”, “la seva doctrina”, han tornat a la cova per a descansar còmodament i recuperar energies fins al proper embat. Què va canviar en aquells moments? Què està tornant a passar ara?

Roser Bravo
Roser Bravo
08.12.2022  ·  11:41

Tots ho sabem que fins que no hi hagi un Govern Català fort, capaç de no enviar a Madrid ni un € actual, si Madrid no ha complert amb la tramesa de diners pressupostats d’exercicis anteriors, ens rifaran ens seguirán expoliant i encara s’ens riuran a la cara.
Però no és només això, el Govern Català, a sobre, crea nous impostos els quals únicament són vigents a Catalunya…. Hi ha un bon fart de tant polític impresentable. Compte a l’hora de votar!!!

David Badia
David Badia
08.12.2022  ·  11:47

Molt bon article, Sr. Partal. Felicitats, posa el descobert les miseries que pateixan Catalunya , el sector ferroviari, entre altres sectors

Guiomar Amell
Guiomar Amell
08.12.2022  ·  12:30

El dia que vaig parlar al Liceu amb el Sr. Pedro Sánchez, a més de reclamar un referèndum i l’ Amnistia, i escoltar la seva resposta … “És que los referèndums dividen a la gente”… Pobre resposta…. Li vaig dir que el corredor del Mediterrani , era bo per Catalunya però era bo també per Espanya . La seva resposta va ser “ESO se va a arreglar….” Després de gairebé un any i mig , ja veiem la seva voluntad d’ arreglar-ho ….! Segueixen volen subjugar- nos per asfixia econòmica en tots els àmbits.

Albert Ventura
Albert Ventura
08.12.2022  ·  12:54

A les ultimes eleccions al Parlament els partits “independentistes” van treure el 35% dels vots a Montcada i Reixac, aixi que bon profit.

Pau Batlle
Pau Batlle
08.12.2022  ·  13:00

Crec que més que un problema de Madrid, o donar la culpa als partits unionistes o autonomistes, el mal és tan endèmic que dóna tota la sensació que hi ha masses interessos arrelats que impedeixen, com el 3O77, actuar en la direcció correcta. És una estat d’ànim que plana en l’ambient des de la gran frustració.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
08.12.2022  ·  13:16

La misèria planificada sempre ha estat una estratègia del colonialisme. I Espanya, d’això, en té molta de tradició.
Barcelona torna a ser la ciutat gris dels anys 70 i 80. Catalunya, quan la veus a través de les imatges televisives, de barris, pobles, cases, gent, carrers, … es veu clarament decadent a nivell físic, d’infraestructures, si ho compares amb la resta de l’Estat.
Aviat no funcionaran ni les clavegueres.
Així és com funcionen els Estats pseudoautoritaris o democràcies autoadjetivades, castigant la dissidència davant el poder establert.

Joan Royo
Joan Royo
08.12.2022  ·  13:27

És claríssim com l’aigua. Som colònies vençudes fa 300 anys, i les colònies són per espoliar-les i negar-los els seus drets lingüístics, culturals, nacionals. I si alguna colònia vol anar-se de la presó, encara serà més espoliada. Abans que se’n vagen diuen el carcellers espoliem-los més. Si volen anar-se’n ofeguem-los més. I en això estem.

RAMON PROS
RAMON PROS
08.12.2022  ·  13:36

Nosaltres teníem una caseta d’autoconstrucció al Turó de les Fontetes de Cerdanyola y erem usaris de l’R4 de l’època. Aquesta línia es va remodelar fa 60 anys. Eren els temps d’aquell famòs cabdill que vam tenir. Era també l’època del tren tranvia (de color plata i verd fosc), dels XXV anys de pau, de la construcció de la Meridiana i del mur de la vergonya de Sant Andreu de Palomar, a l’alçada del Pont del Dragó.
Aquesta línia seguix prácticament igual, amb noves vies i travesses de formigó i balastre. Però el traçat, els pluvials i fins i tot els suports de la catenària deuen ser els mateixos. La corba i traçat previ cap a l’estació en questió sont força pronunciats, el que fa que sigui un tram lentíssim. Degut a la densitat d’habitatges circundants, no hi ha més sol·lució que el soterrament per fer un traçat més rectilinii, ràpid i modern. O posar l’estació fora del nucli urbà com s’ha fet amb la del Camp de Tarragona. Estació que den ben poc ens serveix als Tarragonins.

Joan Ortí
Joan Ortí
08.12.2022  ·  14:03

En primer lloc voldria comentar el que diu en Josep Usó; “Són tan mala gent que es faran cecs per tal de veure’ns torts (bornis)”. I jo hi afegeixo, son tan mala gent i rucs, que prefereixen que l’Estat s’enfonsi, abans de veure triomfar el Corredor del Mediterrani.
Anant al tema. No es poden votar ni els pressupostos de la Generalitat ni els pressupostos de Madrid; fa anys i panys que hauríem de tenir enllestit el traspàs total de les competències ferroviàries de Catalunya, de tot el sistema de Rodalies.
I que és l’únic que diu el president, “Calen totes les explicacions de Renfe, Adif i el govern espanyol. Millorar el servei a Catalunya és urgent i inajornable” ha expressat de forma contundent Aragonès a través d’una piulada a Twitter,”
Aquestes declaracions son una comèdia autonomista!!
El que hauria de ser contundent, urgent i inajornable és què proclamem la República Catalana!!
De que caram serveix la taula de diàleg? simplement per imitar a Jordi Pujol amb allò “de mes peix al cove”.
155 ferits però podien ser 155 morts, però tant els fot.
Hi ha una gravíssima irresponsabilitat civil que la justícia hauria de dir la seva.
España prefereix ser tercermundista abans de que Catalunya pugui gestionar el seu propi País.

Josep Oriol Garreta
Josep Oriol Garreta
08.12.2022  ·  14:27

L’ article d’ en Partal i les dades que dóna són tan escandaloses que no s’ entén que tots els catalans no siguin independistes de debó.

Oriol Martí
Oriol Martí
08.12.2022  ·  15:21

Com sempre, moltes gràcies, Vicent.
Introdueixes la mirada global de Països Catalans, tan necessària i que no podem perdre de vista !!
Vull recordar que de fa dècades sóm els ciutadans dels PPCC que hem defensat els nostres trens coma fil vermell de la nació catalana.
Per qui no ho sàpiga amb el terrible primer govern socialista, es volia tancar la linia de Puigcerdà.
Ja alehores, desenes, mils de persones ens vam revoltar i vam recollir milers de firmes en contra…cal recordar que una catalana nefasta pels catalans, la Sra Mercè Sala era la mà dreta i esquerra d’Enrique Barón, el gran triturador de trens.
Vam contribuir a parar-ho. La línia no es va tancar, però la política destructiva contra nosaltres va continuar.
I no pararà, excepte si tenim la Independència.
Moltes gràcies Vicent !!!
Oriol Martí

Antoni Sans
Antoni Sans
08.12.2022  ·  16:16

Escriu Rosa:
Els governs espanyols ens apliquen el dret penal de l’enemic i la política de terra cremada.
Malgrat això uns quants partits catalans poques vergonyes els donen suport i una colecció de ciutadans interessats i un altra de babaus els voten a tots plegats.
Que es pot esperar d’un poble tan messell?.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
08.12.2022  ·  17:02

Es escandalos el número de inversions que és fan a madrid i les que és fan aRodalies a casa nostra una presa de pel constant seguirem caminant per la independència

Ignasi Bonet
Ignasi Bonet
08.12.2022  ·  19:19

Recordo perfectament la manifestaciö del desembre de 2007, convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir. Hi havia molta indignació. Un desengany profund amb Espanya, després de la presa de pèl de l’ estatut, i la campanya del PP.

Semblava que allà començava alguna cosa… Oi tant, que va començar alguna cosa! Però 15 anys més tard, sembla q tornem a estar a la casella de sortida. Hem de tornar a començar a mobilitzar masses de catalans endormiscats, indiferents i desmotivats per la política, fins que s’indignin, altre cop, per l’espoli fiscal o l’infrafinançament de les infraestructures? Després de tot el que hem viscut fins al 2017 i 2019??

És desesperant!…

Tomas Pérez
Tomas Pérez
08.12.2022  ·  19:53

D’escàndol! I el Govern del “mentrestant” callat, sota una taula de suposat diàleg inexistent, pregant per unes engrunes. Mentre un estat segueix la seva guerra permanent i de terra cremada fins que no quedi res per arrasar. Mai havia estat tan evident com fins ara. Com acabar amb aquest “desastre planificat”? Tirar pel dret i oficialitzar l’1-O, no tenim altra alternativa.

Josep Carreras
Josep Carreras
08.12.2022  ·  20:08

A mi ja me va ver aquesta situació, doncs en el trajecte que faig no passa mai el revisor, ho sap bé la gent jove que hi va.
Els trens no es que estiguin llardosos i bruts, en conjunt sí.
Cal recordar, que aquest territori és de conquesta i en vies de desmantellament total. Sinó hi ha enfrontament, no hi ha auto d’afirmació i menys de sobirania, així ens va.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
08.12.2022  ·  21:07

I????? Als despatxos tothom content amb diàlegs que no serveixen per a res i lleis de repressió per a manifestants. I no passa res, absolutament res. Perquè avui dia, anar contra el govern, és fer “antipolitica”. Mal llamp!!!!! Fins quan haurem d’aguantar tanta vexació.

Josep Vilà
Josep Vilà
08.12.2022  ·  22:45

España deconstrueix les infraestructures del país, per això no inverteix.
El seu projecte és desmuntar les vies com feren fa anys amb els Carrilets i desertitzar-nos en una gran via verda que dugui enlloc.
L’enemic d’España és els Països Catalans, i tot el que sigui teixir complicitats, comunicacions i negocis entre nosaltres sempre tindrà algú amb unes tisores ben grosses impedint-ho.
I esmolant-ne la fulla els benparits gurús d’ERC.

teresa labourdette
teresa labourdette
08.12.2022  ·  23:08

Gràcies Vicent. Ara ho envio a tots els que conec

Jaume-P. Sayrach
Jaume-P. Sayrach
09.12.2022  ·  02:40

No cal domar-ĺi tantes voltes, el ptesifeny Trias js ho va dir, l,’autonomisme sempre ens quedarà curt.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes