Les declaracions de Tamames que esgarrifen Abascal pocs dies abans de la moció de censura

  • El candidat de la moció de censura de Vox menysté bona part dels pilars fonamentals del programa polític del partit d'extrema dreta

VilaWeb
Redacció
13.03.2023 - 12:14
Actualització: 13.03.2023 - 13:08

“No tinc l’obligació d’estar al corrent de tots els modismes i paràboles de Vox. Que facin la seva dialèctica i s’hi podrà estar d’acord o no.” Així parla del partit d’extrema dreta Ramón Tamames, que en serà el candidat en la moció de censura a Pedro Sánchez que es farà la setmana vinent al congrés espanyol. El dirigent de la formació, Santiago Abascal, el va vendre com una cara independent per mirar d’aplegar tota l’oposició i repulsa que genera el president espanyol. Ara bé, pocs dies abans de la moció, Vox es va penedint d’haver recuperat Tamames de l’ostracisme.

En entrevistes a El País i El Mundo, l’ex-dirigent del Partit Comunista d’Espanya (PCE) ha menystingut els pilars fonamentals del seu programa polític de Vox. De fet, ha defensat l’estat de les autonomies; ha reconegut que cal fer una oferta política als independentistes; i ha fet costat al dret de l’avortament i a la lluita contra el canvi climàtic. “El que és enriquidor d’aquesta moció de censura és demostrar que persones d’àmbits ideològics molt diferents coincideixen amb nosaltres en l’anàlisi que aquest govern se’n vagi com més aviat millor”, va dir Iván Espinosa de los Monteros fa uns dies per intentar d’apagar un foc que ha esdevingut un incendi.

Què ha dit Tamames?

El candidat de la moció de censura s’ha oposat a la il·legalització dels partits independentistes i nacionalistes catalans, bascs i gallecs, tal com pregona Vox de fa anys. “Per què s’han d’il·legalitzar? El que han de fer és respectar el parlament, funcionar en les eleccions. Que prediquen la independència… Ells deuen saber per què prediquen una cosa impossible […] Jo no demanaré la il·legalització de ningú. Què els diré als de Vox? No demaneu la il·legalització de ningú, és millor tenir-los a dins que a fora”, assegura.

Pel que fa a les autonomies, Tamames afirma que no es poden eliminar i diu que fins i tot Vox està matisant el seu posicionament. “Un principat com el d’Astúries és més o menys que una nació? A vegades per la semàntica estem disposats a anar a una guerra civil. Jo no hi estic disposat […] Espanya és una nació de nacions? Es pot dir així. Espanya és una supernació”, afegeix.

Sobre el cas particular de Catalunya, considera que és impossible oferir el mateix tracte que han rebut el País Basc i Navarra, però no tanca portes. De fet, considera que Rajoy hauria d’haver valorat amb més deteniment les mesures fiscals que Artur Mas li va posar damunt de la taula. “Eren 9.000 milions d’euros. És una raó per a dir que no? Mas no va demanar l’estatut basc”, explica. 

“Alguns l’han demanat ara, però ja no es pot fer perquè és una clàusula constitucional: s’ha de reunir el consens per a modificar l’estatut i la constitució. Però no és possible: s’ha de transigir amb el que tenim o negociar una altra cosa que resulti interessant per a Catalunya, per a les altres autonomies i per a Espanya sencera”, continua.

Sobre el canvi climàtic, Tamames declara que els dirigents de Vox encara no s’han assabentat que existeix —el defineix com “el gran desafiament de la humanitat”— i afirma: “Jo intentaré que se n’assabentin també, en la moció de censura.” Així mateix, pel que fa a la prohibició de l’avortament, l’eutanàsia i el matrimoni homosexual, el candidat contradiu el partit d’extrema dreta i afirma que “són [propostes] dialèctiques. Aquí no s’imposa res més del que es pot imposar amb la força dels vots. I no tenen els vots”.

“No he votat mai Vox. En el futur ja ho veurem. No tinc especial preferència per cap vot. Votaré perquè és la meva obligació, intentant d’optar per la màxima saviesa, però aquesta és difícil de trobar”, conclou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any