La tertúlia proscrita

Crítiques als candidats per haver parlat en castellà al debat de La Sexta

VilaWeb
Arnau Lleonart
07.05.2024 - 10:10
Actualització: 07.05.2024 - 11:14

La televisió privada espanyola La Sexta va fer ahir al vespre un debat amb motiu de les eleccions de Catalunya en què va convidar els vuit partits amb representació parlamentària: el PSCERCJunts, Vox, la CUPComunsCiutadans i el PP. El programa es deia El debat, però aquest va ser, pràcticament, l’únic detall en català del programa, que es va fer íntegrament en castellà. Hi va haver poques excepcions, com les queixes inicials del president Pere Aragonès i el candidat de Junts Josep Rull —que suplia l’absència forçada de Carles Puigdemont—per no poder parlar en català, abans de canviar al castellà.

“A mi m’hauria agradat poder fer el debat en català. Sóc conscient de les limitacions tècniques i tecnològiques que hi ha, que fan que ara mateix no senti la meva veu doblada al castellà, i aquesta és la raó per la qual farem el debat en castellà, amb voluntat de debatre amb tothom”, va dir Aragonès. I Rull, va dir: “La llengua catalana és un patrimoni absolutament valuós. Hauria estat interessant, molts de nosaltres estem més còmodes debatent en català.”

Aquestes eleccions són les quartes consecutives en què La Sexta organitza un debat electoral. Ja en va fer el 2015, el 2017 i el 2021, i en tots els casos la llengua vehicular va ser el castellà. Dijous passat, una altra cadena espanyola, la pública RTVE, també va organitzar un debat electoral, però en aquest cas els candidats que ho van voler van poder parlar en català amb llibertat. Pel senyal emès a Catalunya, el debat es va poder seguir en versió original, i a l’espanyol s’oferia un servei de traducció simultània al castellà dels candidats que parlaven en català.

L’única traducció simultània a La Sexta va ser durant el tram final de la darrera intervenció de Rull, que en el seu cas la va fer en català, i en què una veu en castellà el va anar traduint al mateix temps, fent l’efecte que la veu en castellà ja sabia què diria Rull.

Les intervencions en castellà a La Sexta dels candidats catalans, sobretot dels independentistes, van despertar algunes crítiques, que es van expressar a les xarxes socials. La cap de llista d’Alhora, Clara Ponsatí, va relacionar-ho amb un dels espots electorals del seu partit, on una dona es queixa de la castellanització dels seus fills i el fracàs de la immersió lingüística. “Això s’ha d’acabar, voteu Alhora”, va escriure.

L’escriptor Julià de Jòdar va compartir un missatge en què qüestionava que els candidats dels “suposats partits independentistes” parlessin en castellà en el debat. “Així volen defensar la llengua catalana? Que els bombin!”, escriu.

Arnau Tordera, cantant d’Obeses, ha escrit: “Hòstia santíssima, no havia vist que havien anat a fer un debat a l’estranger en la llengua de l’amo. Quina indigència mental, quina irresponsabilitat, quina feblesa. Indigne, ridícul, absurd, vergonyós!”

L’advocada Maria Vila no tan sols assenyala la llengua castellana, també l’escenografia del plató: “Els candidats Pere Aragonès, Josep Rull i Laure Vega, en castellà en un plató d’una televisió espanyola amb un trencadís gaudinià de fons. No hi ha millor estampa de la folklorització que practiquen. A les seves mans res no vol dir res.”

Per contra, el cap d’ERC al congrés espanyol, Gabriel Rufián, ha defensat que els candidats independentistes fessin un debat en castellà: “Criticar la presència de representants polítics catalans debatent en una de les televisions més vistes a Catalunya i en una de les llengües més parlades a Catalunya només s’entén des de la profunda intoxicació orquestrada i finançada que pateix Catalunya pels que sempre han cregut que era seva. Ignorar i insultar la meitat del teu país no et fa més patriota, et fa més idiota.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any