“Ha de cremar Ferraz”: els influenciadors ultres fan una crida a mobilitzar-se per a respondre a l’atac a Vidal-Quadras

  • Influenciadors de l’extrema dreta espanyolista difonen que l’atac ha estat ideològic i planificat, el comparen amb l’assassinat de Calvo Sotelo el 1936 i diuen que la resposta ha de ser més mobilització 

VilaWeb
Ot Bou Costa
09.11.2023 - 19:37
Actualització: 09.11.2023 - 20:07

“Quan la policia confirmi que això ha estat un intent d’assassinat ideològic i no una altra cosa, entendreu que les estratègies canvien radicalment. I fins aquí llegiré.” És el fragment d’un missatge publicat aquest migdia, molt pocs minuts després de l’atac contra Aleix Vidal-Quadras, ex-president del PP català i fundador de Vox. Es pot sentir a Alvise Pérez, un dels canals de Telegram més populars de tot l’estat espanyol, amb 316.000 seguidors, i que difon propaganda d’extrema dreta. Aquests últims dies ha publicat molts missatges de suport a les manifestacions contra el pacte amb Junts davant la seu del PSOE, que han acabat en aldarulls i càrregues policíaques. Avui ha portat la veu cantant en la reacció a l’atac. Entre els centenars de comentaris d’aquesta publicació, els que tenen més èxit diuen: “Doncs guerra civil”, “El preludi del 36” i “Espanya s’ha de despertar. Als carrers!”

Alvise Pérez no està sol. Els atiadors de flames s’han activat a Madrid i ja instrumentalitzen l’atac per apujar la tensió un esglaó. Segons les darreres informacions, Vidal-Quadras és fora de perill i, en declaracions a la policia espanyola, ell mateix ha dit que l’atac podria ser obra del règim iranià, contra el qual ha fet diverses declaracions. Però l’impulsor de Vox és un símbol històric especial, un dia com avui: el van apartar de la presidència del PP català després del Pacte del Majestic amb CiU; va impulsar Vox; és molt conegut a Europa, perquè va ser durant vora dues dècades vice-president del Parlament Europeu; i dues hores abans havia fet un escrit molt dur contra l’amnistia. Els fòrums de l’extrema dreta espanyolista i els seus principals influenciadors han coincidit a descriure’l com un referent i han fet córrer paral·lelismes de l’atac amb l’estiu de 1936.

Un dels influenciadors més coneguts d’aquest àmbit, Javier Negre, president d’Estado de Alarma TV (EDATV) ha publicat un vídeo de gairebé cinc minuts a Twitter, on té 263.000 seguidors. “Si és cert que algú ha encarregat l’assassinat d’Alejo Vidal-Quadras (és una hipòtesi que sospesa la policia) no és cap disbarat pensar que volien espantar la població just quan es mobilitza com mai contra Sánchez”, diu la publicació. Negre demana més “manifestacions pacífiques”, i atribueix els aldarulls d’aquests darrers dies a infiltrats que acusa d’haver enviat el PSOE. “No tingueu por. Anirem a Ferraz”, diu al vídeo. “Estarem tots junts, units, i si ens han de colpejar i tirotejar, serem allà defensant la constitució”, acaba. Josué Cárdenas, un periodista amb 25.000 seguidors i amb una acreditació al congrés espanyol –pertany al mitjà ultra Periodista Digital– ha publicat un missatge que diu: “Avui ha de cremar Ferraz”, en referència a la seu del PSOE.

Vito Quiles té 171.000 seguidors a Twitter i 19.000 a Telegram. Després del tiroteig a Vidal-Quadras ha piulat: “Cal recordar que la guerra civil va començar amb el tret a un dels líders de l’oposició, el polític Calvo Sotelo. Ens diuen que no fem paral·lelismes, però, en la situació que estem, no s’ha de descartar res.” El missatge acumula més de mig milió de visualitzacions. Encara un altre: “Fonts de la policia assenyalen que l’autor del tret és un professional que ha executat una acció ‘planificada’ i que tenia estudiats els moviments del seu objectiu.” Cosa que enllaça amb una conclusió, en un piulet posterior: “M’escriuen coneguts de diferents punts d’Espanya per dir-me que s’encaminen cap a Madrid per manifestar-se a Ferraz aquest vespre. Això d’avui serà un clam, inundarem els carrers contra el cop d’estat.”

La referència a Calvo Sotelo va més enllà de Quiles; avui ja s’han fet més de setze mil piulets amb el seu nom. José Calvo Sotelo fou un polític monàrquic durant la Segona República espanyola i havia estat ministre durant la dictadura de Primo de Rivera. Un pistoler socialista el va matar i, cinc dies després, hi va haver el cop d’estat. La dictadura franquista el va nomenar protomàrtir nacional. Uns quants comptes el comparen amb Vidal-Quadras. El perfil Capitán General de los Tercios, amb 64.000 seguidors a Twitter, diu: “Es constitueix un nou Front Popular i gairebé hi ha un assassinat d’un polític de l’oposició. Benvinguts al 1936.” I Josep Ramon Bosch (24.000 seguidors), ex-president de Societat Civil Catalana, ha publicat una fotografia de Calvo Sotelo mort i ensangonat, acompanyada d’una reflexió sobre aquell assassinat: “Va començar la guerra civil. Memòria històrica.” Fins i tot l’ex-socialista Rosa Díez, ara oracle ultra, repiula un text que diu: “Cada dia que passa recorda més l’any 36.”

Aquesta és la instrumentalització que en fan els influenciadors d’extrema dreta. Però els paral·lelismes que suggereixen un clima pre-colpista no són tan sols digitals, sinó que connecten amb el discurs que uns quants dirigents espanyolistes han anat apujant de to aquestes darreres hores. La majoria dels comptes esmentats han repiulat el vídeo de Santiago Abascal, president de Vox, després de l’anunci de l’acord d’avui entre el PSOE i Junts: “Comença un període negre de la història d’Espanya. Avui s’ha engegat un cop d’estat contra la nació –ha dit–. Iniciem una resistència civil que serà llarga i que només té un final. O el dictador al banc dels acusats o els qui ens oposem al cop a la presó.”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha dit aquest matí: “El camí és entrar en una dictadura.” I ha afegit: “Han estat amb la comèdia que venia Franco, la ultradreta, el blanc i negre, les dones a la cuina, i ens han endossat una dictadura. Per la porta del darrere. Som al començament.” El to d’Ayuso és substancialment diferent del d’Alberto Núñez Feijóo, president del seu partit. Per bé que Feijóo ha comparegut tens i ha comparat l’acord amb el cop d’estat del 23 de febrer de 1981, el terrorisme d’ETA i el “cop d’estat” del Primer d’Octubre de 2017, ha dit que la democràcia espanyola és forta, que té recursos i que prevaldrà. L’augment de la tensió i la radicalitat dels qui, a poc a poc, s’han alçat com a portaveus de les manifestacions, sembla que han començat també a dividir la dreta espanyolista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any