La covid-19 també es pot transmetre a través de l’aire?

  • Després d'una carta de 239 científics de trenta-dos països diferents, l'OMS ha reconegut que cada vegada hi ha més evidències que la covid-19 podria transmetre's a través de l'aire

VilaWeb
Redacció
07.07.2020 - 21:16

La covid-19 es pot transmetre a través de l’aire? Encara no en sabem la resposta, però cada cop hi ha més elements per a valorar-la. Ahir mateix 239 científics de trenta-dos països van publicar una carta a la revista Clinical Infectious Diseases en què diuen que consideren insuficients les mesures de distància física i demanen a l’Organització Mundial de la Salut que avaluï rigorosament la possibilitat que la covid-19 també és transmeti a través de l’aire. Avui han obtingut resposta: Benedetta Allegranzi, coordinadora de la unitat de prevenció d’infeccions de l’entitat, ha reconegut que ‘cada vegada hi ha més evidències en aquest sentit, tot i que també en d’altres’ i ha recomanat ‘una actitud oberta respecte d’aquests possibles canals de contagis’.

Què és i com funciona la transmissió d’un virus per l’aire?

La distància física de seguretat es mesura a través dels càlculs que fan els experts: fins ara el consens, subscrit per l’OMS, ha orbitat sobre la idea que el virus es transmet principalment a través de les gotes que expulsem en estossegar, esternudar o parlar. Segons la tesi acceptada de moment, les gotes que contagien més mesuren, en general, més de cinc micres, i la gravetat fa que es perdin pel camí. En aquest cas, doncs, respectar la distància interpersonal d’un metre i mig redueix notablement la possibilitat de contagi. Així doncs, la transmissió a través de l’aire es produeix quan les gotes que el cos ejecta menors de cinc micres, prou petites com per a quedar-hi suspeses durant una bona estona, fins i tot quan l’infectat abandona el lloc.

Quines proves en tenim, fins ara?

Primerament, investigacions de diversos laboratoris han provat que les gotes transmissores de coronavirus es poden constrènyer fins a menys de cinc micres i, així, romandre en l’aire llargues estones. En alguns casos, els estudis apunten que s’hi mantenen aproximadament quatre hores; d’altres arriben a parlar de setze hores. En segon lloc, en com a mínim un parell d’hospitals a Wuhan s’hi han detectat aerosols, tot i que no se n’ha provat el grau d’infecciositat, i així mateix ha passat al Centre Nacional de Malalties Infeccioses de Singapur, i en l’aïllament de tretze persones al centre mèdic de la Universitat de Nebraska, als Estats Units.

Un altre indici són casos de brots en grans esdeveniments o en situacions molt concorregudes on la gent mantenia de tota manera les distàncies de seguretat recomanades. El diari australià The Conversation, per exemple, parla d’un restaurant a Guangzhou (Xina), on tres famílies es van contagiar malgrat haver sopat separadament, i del cas d’un cor musical a l’estat de Washington.

Quines implicacions tindria la constatació que la covid-19 es transmet a través l’aire?

La manera com es transmet la covid-19 estructura la immensa majoria de les restriccions i mesures que els governs promouen per a prevenir-la. Per exemple, rentar-nos les mans amb desinfectant o no tocar-nos la cara són maneres d’evitar que porcions del virus que han romàs en superfícies ens infectin. Aquesta mateixa raó apuntala d’altres mesures com no compartir objectes personals.

Si la covid-19 s’estén a través dels aerosols que romanen en l’aire, aleshores caldria revisar, per exemple, si la distància de seguretat és del tot efectiva, si els aires condicionats engegats augmenten el risc, si les màscares s’han de dur en més circumstàncies que no pas ara.

Quines incògnites hi ha pendents?

Les més rellevants, de fet. Una cosa seria que es demostrés que la covid-19 es pot transmetre a través d’aerosols que perduren en l’aire, teoria que, com veiem, té cada vegada més evidències i suport, però no està definitivament confirmada ni consensuada per la comunitat científica. Però una cosa ben diferent seria que aquesta manera de transmetre’s la covid-19 derivés en un gruix d’infeccions prou rellevant com per a revisar, de nou, la manera de relacionar-nos. I això, per tant, cal provar-ho paral·lelament. D’altra banda, fins ara sembla que les mesures restrictives més esteses, com la distància de seguretat o l’ús de màscara, han funcionat prou bé per a frenar les grans onades de contagis allí on el desconfinament s’ha aplicat amb prudència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any