Coses que passen quan ERC i el PDECat es descaren de manera exagerada

  • Tots dos partits coincideixen a degradar la intel·ligència, la moralitat i la raó per a enaltir com a bé suprem allò que ells entenen com a utilitat

Vicent Partal
28.11.2022 - 21:40
Actualització: 28.11.2022 - 21:44
VilaWeb
Ferran Bel durant el debat del pressupost (fotografia: Chema Moya).

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Arran de l’aprovació del pressupost espanyol, m’ha cridat l’atenció com ha reaccionat primer ERC i després el PDECat, a l’hora de mirar d’explicar les raons del vot a favor. Com que ni l’un grup ni l’altre no poden aportar grans acords de caràcter crematístic, pràctic, han decidit de posar-se a parlar de moralitat i d’utilitat. Però s’han descarat molt. Jo diria que massa.

La setmana passada va ser el portaveu d’Esquerra a Madrid, Gabriel Rufián, que va obrir el foc declarant literalment: “Estem farts de militar exclusivament en la moral i de tenir la raó i perdre. Volem militar en la utilitat.” Una declaració que ahir va complementar de manera espectacular el portaveu del PDECat, Ferran Bel, en una entrevista, quan va dir: “Val més ser el beneit útil que no el llest inútil.”

Costarà molt de trobar una manera més evident de retratar la degradació que vivim en la política catalana que la lectura coordinada d’aquestes dues frases concretes. No necessàriament per l’exaltació de la presumpta “utilitat” com a bé suprem, sinó sobretot pel rebuig explícit que totes dues declaracions contenen contra la intel·ligència, la moralitat o la raó, és a dir, contra els valors que generalment els humans hem identificat com a positius en el curs de la història.

Ho explicaré amb una paradoxa irònica –i espere que els interessats m’ho sàpiguen disculpar, això. Tan sols imagineu-vos quina sorpresa no us causaria baixar de casa el dia que comence la campanya electoral espanyola i trobar-vos als fanals els cartells del PDECat dient: “Vota Ferran Bel: és beneit, però és útil.” I al costat uns altres cartells de color groc d’Esquerra que diguessen: “Vota Rufián, que ell no té la raó” –sempre suposant, és clar, que Rufián siga el candidat.

El peix al cove, doncs, torna a ser l’objectiu descarat de la tropa política catalana –de la que renuncia al mandat del primer d’Octubre. Però amb una diferència concreta i molt important en relació amb el vell peix al cove pujolista: aquell enaltia els guanys concrets i adormia el país gestionant-los, però no necessitava denigrar ni la raó ni la moralitat. Perquè en definitiva el seu horitzó, utòpic i llunyà, necessitava raó moral. Els nous autonomistes, en canvi, sembla que ni horitzó no tinguen, ja, i que es conformen aplicant als dominis socials la lògica neoliberal, que diu que el guany immediat és l’única justificació necessària per a fer qualsevol cosa.

PS1. Finalment, després de dues legislatures gairebé completes, el govern del Botànic ha acceptat a última hora la necessitat del requisit lingüístic, que tots els funcionaris hagen d’acreditar la competència oficial en català per a poder obtenir una plaça. És un tímid passet endavant, però és molt insuficient per moltes raons. Per exemple, perquè els funcionaris de Salut en restaran al marge, i és en aquest àmbit on hi ha més incidents amb metges i sanitaris supremacistes espanyols. Esperança Camps en fa una anàlisi ben documentada en aquest article.

PS2. El govern ha nomenat Lluís Salvadó president del Port de Barcelona sense que cap feminista haja dit res. Pot resultar sorprenent, però recordeu que una de les característiques principals de la nova política és que la pregunta ja no és si 2+2=4, sinó qui diu que 2+2=4. Respecte d’un mateix resultat, si ho diuen uns és un escàndol i si ho diuen uns altres hi ha un silenci total. En parlarem un dia, de tot això…

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
28.11.2022  ·  22:09

Ni són útils ni tenen cap més raó que ells mateixos. La resta, tant els fa. El Botànic fa tard.

Carles Serra
Carles Serra
28.11.2022  ·  22:17

Com sempre gràcies Vicent per la magnífica editorial; que vols que et digui comentar alçades d’ara això vomitable que es ER i els seus germans del PECAT.
Quant la MANTIDA està tant impregnada en aquest polítics i una part de la societat és molt difícil evolucionar amb valors democràtics i humans.

Neus Ballbé
Neus Ballbé
28.11.2022  ·  22:22

Fa uns dies provava de trobar les paraules per descriure el comportament d’ERC i del PdeCat. Gràcies. Vostè me les ha donades.

Matilde Font
Matilde Font
28.11.2022  ·  22:26

Gràcies Vicent. Has expressat molt bé el que molts pensem. Tant un partit com l’altre fan venir vomitera.
De la resta preferesc no dir el què pense.

Jordi Torres
Jordi Torres
28.11.2022  ·  22:30

Beneïts, sense raó i útils només per als seus militants. Si fem cas a Darwin, aquesta espècie política s’extingirà ben aviat.

Victor Serra
Victor Serra
28.11.2022  ·  22:34

Podria esta d’acord en què val més ser beneit i útil que llest inútil. El problema és que ells són beneits inútils. Perque sempre negocien a canvi de res o d’avenços ridículs que a sobre no es cumpleixen i no passa res. Almenys els bascos no fan tantes frases però aconsegueixen sempre el poder real que volen.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
28.11.2022  ·  23:05

La mà d’obra gratis del GULAG o Mauthausen va ser molt útil a Estalin i Hitler.

El cop d’estat del 1936 va ser útil per a Franco.

El 1714 només va ser util per a Castella mentre Catalunya començava a morir.

Antoni Malet
Antoni Malet
28.11.2022  ·  23:07

A tot el que heu dit em permeto afegir-hi un element el menyspreu amb el que ens tracten. Ens menteixen constantment sense cap mena de vergonya. Un exemple: el Sr Rufian va posar com un aspecte central de l’acord per aprovar els presupostos del 2021 una garantia per tal que les inversions a Catalunya arribarien al 19% del PIB…. i resulta que el gran èxit de la negociació dels presupostos del 2022 és durant uns anys l’estat pagarà a la Generalitat 900 milions d’euros d’unes inversions que no s’han realitzat del presupost del 2021. O el blindatge del català, o la modificació del codi penal…

Frederic Varela
Frederic Varela
28.11.2022  ·  23:12

Que qui s’aprofita de tu et qualifiqui de “tonto útil” (utilitzo el castellà perquè és molt més descriptiu, el mot beneït té un aire massa condescendent) ja és prou humiliant, però que la víctima ho reconegui i encara se’n vanti, ja és el súmmum de la degradació moral i de l’estupidesa. Que encara hi hagi gent que voti a aquests ximples diu molt de per què estem com estem.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
28.11.2022  ·  23:16

Com deia Bob Dylan:
“Acosteu-vos, bones gents,
vingueu d’on vingueu,
vosaltres que us adoneu
de l’aigua que va pujant.
Sabeu ben bé que aviat
us podeu ofegar.
Si creieu que val la pena la vida
i us voleu salvar,
apreneu a nedar aviat
o us ofegareu.
Perquè els temps estan canviant.”
Estimat Director, tinc la impressió que, un cop més, els temps estan canviant depressa…el problema és que som al mig del corrent i no aconseguim treure el cap per mirar cap on hem de nedar.
Nedar cap enrere, riu amunt, és una bona idea? És possible? Caldria ser molt fort i un exceľlent nedador, no creu?

jaume vall
jaume vall
28.11.2022  ·  23:18

Bé, senyor director, les coses clares, no tenir por de dir la veritat, el que un creu que és la veritat.
Completament d’acord. L’utilitarisme, sense moral, és “El Príncep” en estat pur. No importa l’ètica del mitjà si s’assoleix l’objectiu. La tirania de la quantitat sobre la qualitat.
Pensem quant de cas es fa als likes, a la audiència. Clar, és mesurable. La consciència de la cosa ben feta, és difícil de quantificar.
Paradoxalment, les societats on prima aquesta qualitat en el capteniment, també, són les que tenen un millor nivell social, econòmic, aquest sí, quantificable.
Les societats dels pícars, són llocs miserables per a viure-hi, encara que els agradin a en Rufian, Bel, Campuzano, Junqueras, i d’altres deslleials amb el seu poble.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
28.11.2022  ·  23:20

El més greu i ironic dels que cerquen la “utilitat” és que mai la troben amb fets reals i tangibles! El beneit útil no existeix; és un mite! Què han obtingut i guanyat ERC i Pedecat a l’hora de veritat? Res de Res. La llista de mèrits tangibles segueix en blanc. Suprimir la sedició?? Borrell ja ho ha deixat clar… Blindar el català?? és un mal acudit que faria riure si no fos que fa plorar… Que l’estat faci les inversions que per lògica tocarien a Catalunya?? Un altre acudit de humor negre… Cal que segueixi? Crec que no.

On és la “utilitat”?? Algú m’ho sap explicar? I, si us plau, no em digueu que el més util és barrar el pas a la ultra dreta i el feixisme…La riallada és inevitable, sobretot per sues raons: 1 .la ultra dreta i el feixisme no trigaran a tenir tot el poder, inclós el Gobierno i 2. El que ha passat és que la ultradreta i el feixisme han triomfat politicament, aconseguint que els “útils” adoptin les seves polítiques i principis, i parlo de ERC, Pedecat i Psoe, i Podemos fent de Rigoletto…

Sabeu què? Visca els “inutils”! que potser faran coses útils.. És la darrera esperança que ens queda!

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
28.11.2022  ·  23:35

Josep Ramon Noy, el beneit útil no obté ni guanya mai res,es qui el maneja que treu profit de la seva beneiteria.

Anna Linares
Anna Linares
28.11.2022  ·  23:51

Són útils per els seus interessos, però han deixat Catalunya a l’estacada, espero que la gent malgrat la propaganda institucional que tenen, doncs espero que tinguem tots plegats memòria en les properes eleccions!!

Jaume Riu
Jaume Riu
29.11.2022  ·  00:09

AIXÒ ÉS UNA REVOLUCIÓ, I NO UNA UTILITAT
El vot a favor per motius inconfessables el volen justificar amb l’excusa de ser un vot útil.
ERC i PDECat ens estan dient que han decidit ser útils per mantenir la monarquia instaurada pel dictador Franco, i útils per mantenir el genocidi cultural contra Catalunya, i útils per mantenir l’economia extractiva que augmenta les diferències socials perquè beneficia a les elits franquistes de sempre i, bàsicament, útils per mantenir l’autonomisme intervingut des del Tribunal Constitucional.
Ser útils doncs, és una fal·làcia i que Catalunya sigui un estat independent en forma de república és una revolució i no una utilitat.

Joan Benavent
Joan Benavent
29.11.2022  ·  00:32

Hi ha qui no descansa i se supera a sí mateix cada vegada que en té ocasió. Al ritme que porten, un parell d’anys més així i no hi quedarà res decent que pagui la pena salvar. Brutals, insuperables, sublims els dos darrers acudits o aforismes, ja no sé, sobre la raó, la moral, els beneits i la utilitat. No sabria dir quin de tots dos és millor. Ni si els autors són uns mestres o uns inútils amb sort. En qualsevol cas, què farts n’estem i quines ganes tenim de perdre’ls de vista.

Josep Jallé
Josep Jallé
29.11.2022  ·  00:41

Res de nou llevat de la confirmació, un cop més, de fins a on arriben, i arribaran, per garantir-se la menjadora el màxim de temps pel màxim dels membres dels ramats.
Sempre el preocupant però son els que els voten … i votaran.
Cap eixida hi ha que no sigui el vot en blanc o el vot nul per aquestes “camarilles” de vividors dels muntatges pseudo democràtics.
Salut!.

Ed Garrido
Ed Garrido
29.11.2022  ·  03:07

El cas del Salvado aquest es vergonyos. Algu que proposa contractar dones en funcio de si tenen les mamelles grans no hauria d estar en politica. Vergonya ER, vergonya.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
29.11.2022  ·  03:37

Com gent així ha pogut arribar on son? Em sembla que una bona anàlisi del sistema electoral espanyol (1977, Indra…) ens aniria molt bé. Un dels grans errors de la política catalana post-1977 ha estat no aprovar una llei electoral pròpia. Ara ho paguem tots… excepte els polítics.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
29.11.2022  ·  05:39

Ara van de tontos útils per amagar la seva mala consciencia, però en realitat son idiotes -tontos inútils- que no tenen res a defensar ni a reivindicar. Portem 5 anys de humiliacions constants i d’una vergonya colectiva immensa per el que han fet els nostres polítics, molt especialment els de ERC -els del PdCat no representen a ningú, ja que son una escisió sense vots propis. Ni oblit ni perdó.

Salvador Molins
Salvador Molins
29.11.2022  ·  06:39

Volem dones i homes lleials a Catalunya i a la Decisió del nostre Poble.

Reafirmem el Primer d’Octubre i completem la DUI catalana del 27 d’octubre de 2017.

Complim lleials el nostre Mandat, edificar la ja incipient República Catalana Independent.

Censem-nos al Consell de la República, ja som 102.979 els catalans lliures que ja ho hem fet

 No volem “tontos útiles” !

Volem catalans lliures i lleials.

I respecte a la nostra llengua compartida encara hem d’estar agraïts i feliços perquè enlloc de 8 anys en podien haver sigut 80.

Visquem la Llengua, visquem la Independència, són indestriables!

La Llengua és el termòmetre de la nostra salut nacional. No en baixem no l’abandonem!

Carme Garcia
Carme Garcia
29.11.2022  ·  06:50

Tant a Rufiàn com a Ferran Bel , s’els hi acaba la xarrameca, perquè la propera legislatura no hi seran , un serà a Sta. Coloma, substituït per Junqueras , per aquest motiu la reforma de la sediciò, i l’altre a casa seva.
Tots dos tirant cap a Junts, quan veuen que el que fan no es el que la gent va creura que farien .
Quants cops penso amb el que deuen pensar els altres partits del Congreso , en veure el paer que estan fent aquest dos partits.
Lo de Lluis Salvadó no té nom, on está la Tania Verges, la conselleria creada per quedar bè, i ni això pot fer bè, ara que tots ja sabem en que gasta els diners , en acompanyaments a persones sense nm que denuncien en F. Dalmases.
Tot plegat molt decebedor.

Albert Miret
Albert Miret
29.11.2022  ·  07:07

En aquest país, la immensa majoria de polítics no són ni tontos útils ni llestos inútils, sinó F de P inútils. Ara correm-hi tots. Com que en pantagruel ha sortit del seu amagatall dient l’animalada setmanal de què ara, després de la gran traïció, d’haver-se burlat de tots els catalans i després d’intentar per tots els mitjans el desprestigi de l’únic President de Catalunya que ha fet coses útils per als catalans i no el fantasma actual, ara toca perdonar-nos -ho tot i fer-nos petonets i abraçadetes cíniques per poder disposar d’una mínima confiança i tornar-nos a trair. Res, home, res. No en tindreu cap de confiança mai més, us la vau vendre a l’enemic a canvi de res. La merda que heu fet, us la mengeu vosaltres solets i convideu a aquest tiberi al vostre professor dictador, que tan bé us ha educat en la puta mentida i la putrefacció.

Pere Subirana
Pere Subirana
29.11.2022  ·  07:19

Es molt pitjor allo que va fer aquell “esser intel.ligenr” que el 10 d octubre demanava dialeg des de Palau. D aquest no en dieu res.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
29.11.2022  ·  07:47

Jo trobo que ERC és el partit més inútil de la història actual de Catalunya pel fet d’haver menyspreat el resultat de l’1 d’octubre, que per a mi i molts altres és el major bé de la història recent del país.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
29.11.2022  ·  08:18

Quina diferencia hi ha entre el Pdecat i erc? CAP, els dos son purs espanyolistes per robar als catalans com mai. DEFICIT FISCAL 21.000 MILIONS, es la utilitat dels lladres erc.pdecat

Pep Agulló
Pep Agulló
29.11.2022  ·  08:31

“SANCHOPANCHISMO” DE PARTIT

O si voleu, fer caixa d’escons en les eleccions autonòmiques, això és la utilitat. Deixeu-vos d’ideologies. Si no us agrada la independència en tenim d’altres.

La utilitat contraposada als principis morals i a la raó en el més estricte esperit neoliberal és el discurs de la buscabregues de l’Arrimadas que ara podrien cantar a cor amb Rufian i Bel: deixeu-vos de quimeres independentistes i parleu dels problemes que interessen a la gent. Un parlament útil. Útil per ells, és clar.

La utilitat de la degradació política és la inutilitat de la brossa de la història.

Una editorial rodona. Ho posen fàcil.

Lluís Bullich
Lluís Bullich
29.11.2022  ·  09:15

El beneit, com que ho és, fàcilment es creu útil.

Àlvar Manresa
Àlvar Manresa
29.11.2022  ·  09:34

Ja ho deia la meva àvia, “bona excusa te el malalt que es pixe al llit i diu que sua”.
Doncs això, pixaners i caganers del pessebre que han quedat retratats amb el cul en l’aire.
¿Quin discurs ens podran vendre a les properes eleccions?
Res del que diran tindrà a veure amb el que faran, han perdut tota la credibilitat i tenen líders polítics malalts, alguns ven tronats que avui aboquen a la gent a lluitar per l’independència i després se’n desdiuen i ja t’apanyaras. No prou convençuts de la seva malifeta i irresponsabilitat, encara pretenen aleccionar-nos políticament fent de líders polítics de partits i de part. Això sí, en nom del poble, en nom de Catalunya, en nom de tots. S’han begut l’enteniment i a la primera ostia, s’han acabat els principis i els valors, Malats de poder, escoria política.

Berta Carulla
Berta Carulla
29.11.2022  ·  09:38

En Melitó Camprubí té la solució: deixar-se arrossegar per la corrent i arribar a ser l’abans possible un residu, innocu, m’imagino, gens contaminant…

Carles Ortiz
Carles Ortiz
29.11.2022  ·  09:41

I encara hi ha algú que dubti d’aquesta igualtat matemàtica?
ERC = TRAIDORS

Jordi Martí
Jordi Martí
29.11.2022  ·  10:02

Doncs jo en tinc un fart, de tant alcavot, de tanta perversitat, de tanta traïdoria, de tant deshonor i de tant beneit. Es veuen molt llestos i no tenen un gram d’intel·ligència. Si en tinguessin veurien clar que l’única manera de millorar en tots els sentits és la independència i treballarien nit i dia per a fer-la efectiva. Però, d’Interès pel país i per la gent, zero. Malaguanyada majoria absoluta!
I de la Llista Cívica, que? També vosaltres fareu figa?

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
29.11.2022  ·  10:50

No Sr. Jallé, el vot en blanc, o el vot nul, o la abstenció, és el que volen els apòstols de l’espanyolisme.

Votar s’ha de votar sempre, en el nostre cas cal votar un partit independentista (ER no ho és), si tampoc acaba funcionant simplement no el tornem a votar. Però si no anem, deixem, LEGALMENT DAVANT EL MÓN, les institucions catalanes en mans del naZionalisme espanyol, que aplicarà, legalment, una política de terra cremada i genocidi contra Catalunya, contra la cultura catalana.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
29.11.2022  ·  11:02

Magnifica editorial gràcies sr Partal Actualment s´han perdut les formes i la honestetat en politica cosa que ho lamento molt. Pot ser fa falta nous lideratges que no enganyin a la gent

Rafael Benavent
Rafael Benavent
29.11.2022  ·  12:00

Respecte als pressuposts és una derrota continuada que es diu SUBMISSIÓ als interessos forasters. Una excepció a la regla: “Qui (ens) COBRA mana”. I respecte a la llengua, no podem permetre considerar-la prescindible en compartiments estancs administratius ni d’oficis a casa nostra. No seré jo qui obligue a parlar-la ningú, peró tampoc que m’obliguen a canviar “para que me entiendan”: És qüestió d’amor propi, d’autoestima, dignitat i justícia. Excepcions: les que el sentit comú imperativament reclame. Hi han tantes qüestions més a resoldre que, sense ser independents, no solament mai aconseguirem sinó que cada dia anirem a pitjor, minvant en drets personals i col·lectius, com a poble, fins desaparéixer. El problema és transversal: Més enllà d’opcions polítiques ideològiques, que si de dretes o d’esquerres, és qüestió de pertanyença lliure, autònoma (no autonòmica), independent, fins al punt de poder decidir nostra vinculació o no amb altres amb qui poder complementar-nos i créixer el més integralment i positiva possible. Res d’això aconseguirem mai sense la independència . La mateixa per la que clamen i reclamen nostres germans veïns del nord: Unim-nos. Els PPCC, països de parla catalana-valenciana-balear, som la nació configurada com a tal més antiga d’Europa. Abans que l’espanyola. No és anar contra ningú, sinó en favor nostre; sense permetre que ens neguen i arrabassen el mateix dret que ells tenen i a tothom ens pertany tenir en peu d’igualtat. Sense imposicions “por derecho de conquista”. Des del respecte, tant com no entenc ser valencià-espanyol a casa nostra, tampoc entenc cap partit polític ser espanyol o espanyolista, sucursalitzat. Repetisc: En favor nostre i contra ningú.

Pauli Morer
Pauli Morer
29.11.2022  ·  12:36

Ni son útils ni tenen raó, però tampoc tenen vergonya ni decència ni moral. Sobre el “cas Salvador”, una conversa privada gravada i filtrada pels esbirros del règim neofranquista, diria que si que la “secció femenina” s’ha queixat del nomenament, però bastant menys que quan els “ofensors” no son del seu ramat.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
29.11.2022  ·  13:06

Indecent i indigne.

enric llopis
enric llopis
29.11.2022  ·  13:12

QUINA MANDRA! AIXÓ JA CANSA.

Salvador Manich
Salvador Manich
29.11.2022  ·  14:12

Si Catalunya no tingués govern crec que no es notaria… o potser fins hi tot aniríem una mica millor. Com diu l’Enric, ja cansa. Perquè han d’estar tota l’estona justificant lo injustificable? Seria més senzill que diguessin: “votem perquè som uns rucs”. Això els hi serviria per tot i no caldria que fessin tans jocs de mans, i als ciutadans no ens farien perdre tant el temps.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
29.11.2022  ·  16:04

Una raça de polítics catalans al parlament de Madrid que s’autoanomenen immorals, irracionals i beneits que prenen que creguem que són útils.

Antoni Sans
Antoni Sans
29.11.2022  ·  16:06

Escriu Rosa:

De beneïts i desraonats útils pels espanyols n’hi ha hagut en tota la història de Catalunya. Botiflers, els van anomenar els nostres avantpassats.

TOMÀS SÀNCHEZ
TOMÀS SÀNCHEZ
29.11.2022  ·  16:27

¿Voleu dir que el senyor Ferran Bel, al parlar d’ell mateix, no va voler transmetre a “sus Señorías”: “En aquest hemicicle, val més ser un BENEIT i INÚTIL que no pas un LLEST i ÚTIL”? Jo crec fermament que el senyor Ferran va patir un lamentable ‘lapsus lingue’! No comento res del que abans diguè el señor Rufián doncs ni és novedós ni és rellevant… és una més del “amigo Rufián”!

teresa labourdette
teresa labourdette
29.11.2022  ·  16:39

Beneits, res. Són uns estúpids, mentiders compulsius que només es mereixen el nostre menyspreu i perquè no dir-ho, tota la ràbia que anem acumulant. Estem fins al cap d’amunt d’aquesta desgràcia de botiflers. Només ens queda fer cau i net.
Faig un PS, com el nostre gran Vicent Partal: avui m’ha arribat que enguany les felicitacions de l’arbre de Nadal instal·lat al Parlament són meitat en català meitat en l’idioma de l’imperi. I a ningú no li ha caigut la cara de vergonya. Us ho dic: cau i net.

joaquim vilargunter
joaquim vilargunter
29.11.2022  ·  16:57

Vota Ferran Bel: és beneit, és inútil. I botifler”

Roser Caminals
Roser Caminals
29.11.2022  ·  17:17

El problema és que son beneits inútils, amb la diferència que el PdCat és un partit residual i ERC és central. Apart d’això, coincideixen en totes les posicions.

David Badia
David Badia
29.11.2022  ·  17:23

D’en Ferran Bel , dintra de poc temps, les properes eleccions, politicament ni gall i gallina

Blai Pié
Blai Pié
29.11.2022  ·  18:02

Podria arribar a acceptar la màxima, que més val ser beneit útil, que llest inútil.
Però és que clarament tant els uns com els altres han demostrat ser uns absoluts beneits inútils!

PERE SIO
PERE SIO
29.11.2022  ·  18:25

El llistó intel.lectual i polític dels líders a Madrid d’ERC (Rufiàn) i del PDCAT (Bel) ja no pot ser més baix i penós. No saben ni disimular el que és una venda gratuïta i una rendició a l’Estat repressor.
El nou model de peix al cove que practiquen, encara fa molt bo el que van fer els de CiU que ERC tan criticava. Model que com s’ha vist a la realitat no va servir de res, perquè l’autonomia, l’espoli econòmic i les competències cada cop estan pitjors.
Mentre estiguem representats per aquests ineptes, ocupant llocs rellevants a la política, no ens pot estranyar res i el futur de Catalunya seguirà sent ben negre.
Però ells podran seguir vivint dolçament de la poltrona.
En democràcia les eleccions són la solució.

XAVI PERAL
XAVI PERAL
29.11.2022  ·  20:05

La propera visita del preparao ja serà amb catifa vermella i besamans i que no acabin brindant amb champagne perquè sembla ser que per a tota aquesta colla de soques i pocavergonyes el cava no té tanta categoria ( això només ho diuen en privat).

Rubén Cruz
Rubén Cruz
29.11.2022  ·  20:15

Senyor Camprubí (28.11.2022 · 23:16), podria jo estar d’acord amb vostè i respondre la seva pregunta dient que sí, que cal ser molt forts, que no ho som i que per això val més deixar-se portar pel corrent.
Però no puc, perquè la situació actual de l’independentisme no és fruit de mèrits de l’unionisme, d’Espanya i de la seva malaurada Constitució.
Objectivament, hem arribat a la irrellevància política perquè no hem fet els deures de moralitat (lleialtat amb els socis i amb l’electorat independentistes -la Catalunya sencera pot esperar–), d’intel·ligència (estratègia comuna) i de justícia (la relació colonial que ens imposa Espanya) i d’amor a la veritat (el nostre dret a l’autodeterminació)

Ens ofeguem enmig de les circumstàncies matusseres però interessades que Esquerra ha imposat a l’independentisme. El gir copernicà no ve d’ara, sinó que només ara han gosat a expressar-lo amb paraules que semblen entenimentades: ser útils, sobretot perquè ho necessita, és clar.
La nostra circumstància seria una altra si Esquerra hagués tancat files amb el Consell per la República de bon començament. Ara seríem més forts per nedar contra corrent, aigües amunt. Però no li acabava de fer el pes a Esquerra, i ara ja sabem per què: se sentia cridada a ser útil al seu poble, la Catalunya sencera i desvalguda, que havia de redimir de la mà del Gobierno más progrechachi de tot plegat.
Una vergonya mafiosa.

Josep Antoni Martínez
Josep Antoni Martínez
29.11.2022  ·  20:19

Tan “inútils” són aquells que voten aquestes formacions (ERC i PdeCat) per seguir fent-ho veient el que estan fent els darrers 5 anys i especialment aquest darrer?
Si la resposta és SÍ, ja podem plegar veles i ajupir el cap com a espanyols renascuts a perpetuïtat.
Si considerem que ERC perdrà la meitat del vot independentista, llevors potser podrem traçar un destí un pèl diferent.
La motivació d’aquest nou catch all party en el que s’ha convertit ERC, és la d’aconseguir vot àrab, sud-americà i eslau a qualsevol preu, per no baixar dels 700.000 a les properes eleccions. També cal, és clar, que el CxR, JxC, l’ANC, Òmnium i tutti quanti, actuïn de forma coordinada i transparent per tal de dirigir tots els esforços cap a l’objectiu definitiu, la INDEPENDÈNCIA!!!

Xavier Núñez
Xavier Núñez
30.11.2022  ·  20:35

En resposta a Pere Subirana… segurament vols dir el que es denomina a ell mateix con “JO soc molt bona persona”, en totes les entrevistes que li van fer, després de sortir de la presó, el que va anar a Madriz a parla a esquenes del nostre i seu president amb la S.S.S. I que el dia 3 d’O va desconvocar la vaga general i l’acampada de la plaça Urquinaona, britat ? Doncs ja parlem.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes