Èxit a la consulta sobre la independència d’Òrrius, en un ambient festiu i reivindicatiu

VilaWeb
Pere Millan Roca
01.10.2023 - 12:51
Actualització: 13.10.2023 - 16:01

Ja fa més de tres hores que ha començat la votació i la plaça de l’Església d’Òrrius és plena a vessar com un dia de festa major. En un escenari improvisat sobre les escales de l’església, els organitzadors agraeixen la presència als votants, més de nou-cents. Molts reconeixen tenir el Primer d’Octubre al cap, com la Montse, una orrienca que demana que li facin una fotografia mentre introdueix la butlleta a l’urna. “Tinc tot un arxiu fotogràfic d’aquestes jornades per als meus néts“, diu. Tot i la simbologia del moment, té clar què vol: “Espero que un dia no calgui fer-me més fotografies així i siguem independents.”

Quan encara faltaven cinc minuts per a començar la jornada, davant la casa de la vila ja hi havia cua per a començar a votar. Tot era preparat: carpes, urnes, butlletes, ordinadors i fins i tot un servei de bar. Sis anys després del Primer d’Octubre, aquest petit municipi del Maresme organitza una consulta popular sobre la independència, emulant l’experiència d’Arenys de Munt (Maresme) el 2009, la primera pedra d’una onada de consultes que va culminar en la votació del 9-N. En aquest cas, l’objectiu és semblant. “És hora de tornar a activar-nos i esperem que aquest acte sigui una manera d’esperonar-nos després d’uns anys endormiscats a conseqüència de la repressió. Animem la resta de pobles a fer el mateix”, explica Pau Manté, integrant d’Ò! República, entitat que ha impulsat la votació. La pregunta és inequívoca: “Vols fer efectiva la declaració d’independència proclamada al Parlament de Catalunya el 27 d’octubre de 2017?

Mentre les campanes tocaven les nou del matí, les primeres butlletes començaven a entrar a les urnes, que són les mateixes que es van fer servir en el Primer d’Octubre de 2017. Es podrà votar fins les 20.00, quan començarà l’escrutini, fet per una junta electoral independent que integra tots els batlles vius del poble. La imatge més repetida és la de la gent fent-se fotografies mentre vota. “Tant de bo un dia normalitzem el fet de votar i no calgui guardar-ne un record”, diu la Carme, una senyora d’Argentona que ha vingut a votar. Tot i que la majoria de gent ve dels pobles del voltant, també hi ha gent que s’acosta d’uns altres indrets del territori. La consulta és oberta a tothom. L’únic requisit que cal complir per a votar és tenir més de setze anys i presentar un document identificatiu. L’organització fa servir el cens de la darrera tramesa electoral i així evita de comprometre cap treballador municipal. Respecte del vot de gent de fora del poble, han creat una base de dades digital pròpia, per a evitar que algú pugui votar més d’una vegada. “Hem imprès 5.000 butlletes, però tant de bo hàgim de fer fotocòpies”, diu Oriol Rull, també membre d’Ò! República. Els organitzadors tenen previst cedir aquesta base de dades en cas que algun altre municipi vulgui seguir la seva estela i organitzar una consulta similar.

Durant el matí la plaça de la vila es fa petita per a la cua que formen els votants que vénen d’uns altres pobles. La consulta es divideix en dos: la gent del municipi, uns vuit-cents segons el cens oficial, vota dins el saló de plens. Els visitants voten en unes carpes a fora. Arran de la gran afluència de gent, l’organització decideix d’instal·lar una urna extra per a poder agilitzar el procés. A la cua s’hi veuen banderes estelades i moltes samarretes de les manifestacions que l’ANC ha convocat aquests darrers anys. Fins i tot hi ha gent que hi va amb l’animal de companyia o en bicicleta, abans o després d’anar de ruta. L’ambient és reivindicatiu i també festiu. “Salvador Illa deia que a ell no li importava tornar a convocar eleccions i escoltar la gent, quina manera millor per a fer-ho que amb un referèndum”, diu l’Albert, que vota juntament amb la seva parella Pilar. Són vinguts de Sant Quirze del Vallès i la consulta d’Òrrius és la primera aturada en una jornada plena de reivindicacions. “Ara anirem a la Model i després, a la tarda, a Urquinaona”, afegeix.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Pere Millan.
Votació a Òrrius (fotografia: Pere Millan).
Pepereta de la consulta d'Òrrius
El punt de votació

El batlle del municipi, Xavier Masgrau, s’ho mira en un segon pla. “Gallina de piel”, exclama, fent referència a la coneguda frase de l’ex-entrenador del Barça, Johan Cruyff. La impulsora de la votació és Ò! República, que va recollir més de dues-centes signatures per demanar-la. Durant la campanya electoral per a les municipals, Masgrau va comprometre’s a posar-ho fàcil. Pocs mesos després de les eleccions, la idea s’ha materialitzat. El consistori es limita a cedir l’espai, i dels voluntaris i el material se’n fa càrrec l’entitat. “Aparquem les ideologies i empenyem per a l’objectiu comú, que és l’autodeterminació. Aquí no hi ha partits, només posem Catalunya a davant”, explica. Tot i l’ambient festiu de la jornada, el batlle té clar que l’acte d’avui pot tenir conseqüències. De fet, Vox i el PP ja han presentat una denúncia amb la voluntat d’aturar la iniciativa. “Estic tranquil, però resignat. Sé que patiré repressió. Quan prens aquesta decisió, ho has d’assumir”, indica.

La plaça de la vila s’omple d’aplaudiments quan arriba el president de la Generalitat Quim Torra, que vota entre crits de “gràcies, president“. El cap de l’executiu català entre el 2018 i el 2020 vota acompanyat del batlle d’Òrrius. Els organitzadors confessen que no sabien que vindria i consideren que és un bon exemple de l’èxit i el ressò de la convocatòria.

VilaWeb
VilaWeb
Quim Torra votant a Òrrius (fotografia: Lluis Rugama).
Quim Torra votant a Òrrius (Foto: Lluis Rugama)

La cua per a votar a poc a poc es trasllada a la cua de la barra, on se serveixen entrepans i cafès. Tots els beneficis que es recaptin es destinaran a fer front a les possibles conseqüències legals que la consulta pugui comportar. Entre els centenars de votants apareix Roger Español, la víctima principal de la violència policíaca del Primer d’Octubre. “Quan vaig saber que hi havia aquesta iniciativa vaig pensar: ja era hora”, diu després d’haver introduït la butlleta a l’urna.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any