El Consell d’Europa insta Torra i Costa a anar al TEDH per a denunciar el Catalangate

  • La secretària general, Marija Pejčinović Buric, recorda que l'estat espanyol ha de respectar els drets que es recullen en el Conveni Europeu dels Drets Humans

VilaWeb
Redacció
09.02.2023 - 16:57
Actualització: 09.02.2023 - 22:22

Resposta ràpida del Consell d’Europa (CE) a la carta que li va enviar el president Quim Torra i l’ex-vice-president primer del parlament Josep Costa el 3 de febrer, en què denunciaven l’obstruccionisme del govern de Pedro Sánchez i la justícia espanyola en el cas Pegasus. La secretària general, Marija Pejčinović Buric, els ha instats a anar al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per a denunciar el Catalangate.

En la resposta, a la qual ha tingut accés VilaWeb, Pejčinović recorda que l’estat espanyol ha de respectar els drets que es recullen en el Conveni Europeu dels Drets Humans, en concret, l’article 8, que fa referència al respecte a la vida privada i familiar. Pejčinović els ha respost personalment, i els diu: “Si considereu que els tribunals espanyols no ho han fet, podeu presentar una sol·licitud al Tribunal Europeu de Drets Humans d’acord amb les corresponents normes i procediments”.

La resposta de la secretària general del Consell d’Europa

Al final d’abril, Pejčinović va dir que l’espionatge amb Pegasus només es podria justificar “per raons de seguretat nacional”. I que si es confirmava la praxi contra independentistes, hi havia organismes per a supervisar el cas.

Marija Pejčinović és l’autora d’un informe del CE en què conclou que defensar pacíficament la independència d’un territori és emparat per la llibertat d’expressió i, per tant, no és cap delicte. L’informe no tracta en concret el cas català, però n’esmenta alguns altres, com ara l’informe Cilevics, que sí que parlen de Catalunya. L’informe subratlla la importància que els estats protegeixin la llibertat d’expressió i insisteix a dir que la defensa de canvis en l’estructura del territori no es pot perseguir.

A part del Consell d’Europa, Torra i Costa –que van ser espiats en el marc del Catalgate– també van enviar el mateix a la comissió d’investigació del Parlament Europeu, a la presidenta suspesa del parlament, Laura Borràs, i a la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya. En el text, lamenten que s’hagi desestimat el recurs que van presentar contra la decisió de l’Audiència espanyola d’inadmetre el cas i retornar la causa al Tribunal Suprem espanyol.

Denuncien que la justícia espanyola no té la voluntat d’investigar ni reparar l’escàndol d’espionatge polític: “No hauria d’estar permès en cap circumstància en un estat de dret a la Unió Europea”. Segons Torra i Costa, l’actuació dels tribunals i les respostes i omissions per part del govern espanyol directament o per mitjà de l’advocacia de l’estat són de boicot i de negativa sistemàtica davant la voluntat de posar llum a la vulneració en massa de drets patida pels demandants. També denuncien vulneracions contra un grup objectivament identificable (GOI), en referència a l’independentisme català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any