El Consell d’Europa conclou que defensar la independència és emparat per la llibertat d’expressió

  • El text determina que només es pot admetre una sanció penal per l'exercici de la llibertat d'expressió en casos en què s'inciti a la violència

VilaWeb
Redacció / ACN
25.10.2022 - 08:16
Actualització: 25.10.2022 - 11:46

El Consell d’Europa (CE) ha publicat un informe en què conclou que defensar pacíficament la independència d’un territori és emparat per la llibertat d’expressió i, per tant, no és cap delicte. L’informe no tracta en concret el cas català, però n’esmenta alguns altres, com ara l’informe Cilevics, que sí que parlen de Catalunya. Subratlla la importància que els estats protegeixin la llibertat d’expressió i insisteix a dir que la defensa de canvis en l’estructura del territori no es pot perseguir. En aquest punt concret indica que aquests canvis també inclouen la promoció de la independència d’una regió europea. El text diu que només es pot admetre una sanció penal per l’exercici de la llibertat d’expressió quan s’inciti a la violència. Aquest informe del Consell d’Europa pot significar un tomb en la justícia europea quant al tractament judicial dels moviments independentistes.

El text ha estat redactat per la secretària general del CE, Marija Pejčinović Buric, i es titula “Llibertat d’expressió política: un imperatiu per a la democràcia”. Conté nou pàgines, és signat el 6 d’octubre i ja s’ha presentat al comitè de ministres europeu. Inclou els punts de vista de departaments del Consell d’Europa com ara l’Assemblea Parlamentària, la Comissió de Venècia, la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància i el Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO).

El document de Pejčinović es basa en la resolució 2381 de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (“informe Cilevics”), que admetia que els dirigents independentistes catalans empresonats eren presoners polítics i instava l’estat espanyol a reformar el codi penal, concretament els delictes de rebel·lió i sedició. El document també reconeixia que el primer d’octubre de 2017 no hi va haver violència de la població i proposava la via del diàleg i la resolució democràtica.

L’informe de Pejčinović també es fonamenta en un acte acadèmic de la Universitat de Ginebra amb el suport del Consell d’Europa, en què va participar el Grup de Treball de Detencions Arbitràries, que ja va condemnar l’estat espanyol per violació dels drets dels dirigents independentistes catalans empresonats per l’1-O. En una línia molt semblant també s’expressa l’informe del Consell d’Europa, que torna a fer referència a la necessitat de la negociació per a resoldre els conflictes polítics.

Els partits independentistes, consultats per l’ACN, confien que l’informe pugui aplanar el camí dels dirigents que han portat els seus casos al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) en allò que fa referència a la llibertat d’expressió. Els presoners de l’1-O han acusat l’estat espanyol, precisament, d’haver-los vulnerat el dret de llibertat d’expressió.

La secretària general del Consell d’Europa, autora de l’informe, va dir a final d’abril que l’espionatge amb Pegasus només es podria justificar “per raons de seguretat nacional”. Pejčinović va dir aleshores que, si es confirmava la praxi contra independentistes, hi havia organismes per a supervisar el cas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any