Concentració a Palma contra la vulneració de drets humans pels casos d’espionatge a moviments independentistes

  • Un centenar de persones s’ha mobilitzat davant la delegació del govern espanyol per mostrar suport als afectats i demanar responsabilitats polítiques · Denuncien la pràctica repressiva que han significat les infiltracions

VilaWeb
Martí Gelabert
03.08.2023 - 20:38
Actualització: 03.08.2023 - 20:50

Un centenar de persones s’ha manifestat avui a Palma per mostrar el seu rebuig als casos de policies infiltrats en moviments socials i independentistes de Catalunya i el País Valencià. “Mostram la nostra indignació i solidaritat amb les persones afectades per aquesta vulneració de drets humans que ha dut a terme l’estat espanyol”, ha expressat Pere Joan March, de l’esquerra independentista de Mallorca. Tres dels quatre infiltrats provenien de les Illes, dos d’ells de Mallorca i un de Menorca.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Martí Gelabert
Fotografia: Martí Gelabert
Fotografia: Martí Gelabert

Han dit que el darrer cas destapat “ha estat la gota que ha fet vessar el tassó” i que amb aquesta mobilització volen fer pressió a l’estat espanyol, més encara en el context actual d’incertesa política que es viu. Els manifestants també han criticat amb força els responsables polítics d’aquests casos d’espionatge, en concret, el president espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska: “No poden continuar al càrrec ni un minut més.”

Entre crits de “fora les forces d’ocupació” i “l’únic terrorista, l’estat capitalista”, s’ha llegit el manifest signat per les entitats, en què es denuncia “la pràctica repressiva i de vulneració dels drets humans” que han significat les infiltracions dels policies espanyols i en què també s’expressa la preocupació per la distribució i la coincidència dels agents infiltrats –tots de la mateixa promoció–, fet que, consideren, respon a una “estratègia coordinada”.

Després del manifest, s’ha llegit una carta que havia fet arribar l’entorn d’Òscar Campos, un dels principals afectats pels casos d’espionatge, atès que va mantenir una relació afectiva amb la darrera policia descoberta, Maria I. T., que, amb una identitat falsa –Maria Perelló Amengual– es va matricular a estudiar Treball Social a la Universitat de Girona i es va infiltrar en moviments populars, on va fer activisme feminista, antiracista i pel dret d’habitatge. Va arribar a viure conjuntament amb Campos, conegut activista independentista gironí i membre dels CDR encausat en la macrocausa “21 raons”.

En la carta s’assegura que no tan sols es va destapar el quart infiltrat, sinó també “la crueltat i les tècniques deshumanitzades” que ha dut a terme l’estat espanyol contra aquests moviments i les persones que hi ha darrere. En aquest sentit, assenyala a Maria I. T. com “una persona sense escrúpols” que ha utilitzat la “manipulació i la tortura emocional”, involucrant també la família i les persones més properes. “És una manca d’ètica i moral que traspassa tots els límits i vulnera els drets fonamentals. Ets una torturadora a les ordres de l’estat espanyol”, segueix l’escrit.

Suport social

Entre els manifestants hi havia l’activista Maria Antònia Font, que ha expressat a VilaWeb la seva indignació pel fet “que es pugui infiltrar gent amb aquesta impunitat”. En aquesta línia, ha recordat que era un fet “il·legal”. “No es pot permetre de cap manera, és una falta d’humanitat molt gran”, ha dit.

Per la seva banda, l’advocada i activista feminista Francesca Mas, també ex-directora de l’Institut Balear de la Dona, ha qualificat els casos d’espionatge de vergonya en què l’estat espanyol havia traspassat tots els límits, i ha afegit que, legalment, no tenia cap justificació: “Hi ha d’haver una autorització judicial, perquè la infiltració ha d’estar motivada per certes causes, com el terrorisme. Això no estava justificat. Estaven infiltrats en moviments socials. No es pot consentir de cap manera”, i ha afegit que l’estat espanyol, paradoxalment i ordenant aquestes maniobres “reconeix els Països Catalans”.

Una vintena d’entitats han donat suport a aquesta mobilització, convocada per l’Esquerra Independentista de Mallorca, juntament amb organitzacions com el GOB, l’STEI, l’ASM i UOB.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any