El comitè d’experts de l’acord de la claredat proposa cinc fórmules de referèndum

  • La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat que l'informe del consell d'experts sobre l'acord de la claredat encara no s'ha enllestit

VilaWeb
Primera reunió del Consell Acadèmic per guiar l'elaboració de l'acord de claredat amb què vol resoldre l'autodeterminació
Redacció
11.10.2023 - 11:12
Actualització: 11.10.2023 - 13:23

El consell acadèmic d’experts de l’acord de la claredat, després de tres mesos de debat, ja han respost a les preguntes que els va formular el president del govern, Pere Aragonès, en què els demanava com resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. L’informe aborda la possibilitat de fer un referèndum pactat sobre la independència de Catalunya, però també repassa altres escenaris, segons que ha avançat El Periódico.

El experts diuen que el referèndum organitzat políticament i legalment adequat podria ser un bon mecanisme per buscar una solució democràtica i legítima al conflicte, si bé diuen que és important de deixar clar que no és necessàriament l’única via democràtica i legítima possible. També apunten que el pacte entre institucions és una condició necessària per a la legitimitat política de la consulta i un element que contribueix a la legalitat.

El consell d’experts planteja cinc propostes de referèndum. No es decanta per cap i diu que poden ser complementàries, segons El Periódico. La primera és un d’inici en el “territori subestatal” que preveu de consultar Catalunya sobre la conveniència que el parlament aprovi d’iniciar un procés de reforma constitucional. La segona és un “de ratificació al territori subestatal” que suposi que els catalans votin un acord polític prèviament assolit sobre la independència o sobre una reforma de l’estatut, per exemple.

La tercera és un “d’inici a tot l’estat”. Això implica una votació a tot l’estat espanyol en virtut de l’article 92 de la Constitució preguntant si estaria d’acord que el govern autoritzés una consulta a Catalunya sobre la independència. La quarta és un de “ratificació al conjunt de l’estat” –això vol dir aprovar a tota Espanya els termes de la desconnexió–. Finalment, la cinquena preveu un referèndum “al territori subestatal i al conjunt de l’estat”, que combinaria totes les possibilitats analitzades i que es convertiria en una votació doble. La tercera i la cinquena opció, opinin els acadèmics, són inusuals i generarien un possible xoc de voluntats, segons El Periódico.

Pels experts, el referèndum hauria de complir amb els principis de democràcia, constitucionalisme i imperi del dret, federalisme i protecció de les minories. També admeten que la viabilitat legal d’un referèndum genera controvèrsia dins el marc legal. Conclouen que els referèndums consultius estan previstos a l’article 92 i a la llei orgànica 2/1980 i que “el seu encaix jurídic ha estat defensat per part de la doctrina en el marc d’un referèndum que fos de caràcter acordat i que es pogués celebrar conforme als procediments jurídicament establerts”.

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat que l’informe del consell d’experts sobre l’acord de la claredat encara no s’ha enllestit. “No es pot publicar l’informe complet quan el govern ni l’ha valorat ni l’ha validat”, ha afegit. Fonts de Presidència diuen que el consell acadèmic té previst d’entregar el document en els dies vinents. I que quan el president Aragonès el tingui, convocarà els membres i donarà a conèixer la seva posició.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor